Politică

Spitalul Judetean, decapitat a doua oara

Cristina Palade
24 mai 2007 1135 vizualizări
Ministrul Sanatatii l-a demis ieri pentru a doua oara pe Nicolae Moise, managerul Spitalului Judetean. Alaturi de el au mai fost demisi trei membri ai Comitetului Director, exceptie facind colegul de partid al ministrului, liberalul Gabriel Negoita. Cauza demiterii este controlul efectuat la spital in martie, dupa prima demitere, cind s-ar fi constatat nereguli in cheltuirea banilor. Moise sustine ca demiterea sa si a colegilor sai "este o manevra politica"

Democratul Nicolae Moise, managerul Spitalului Judetean de Urgenta "Sfintul Pantelimon" Focsani, a fost demis ieri pentru a doua oara in mai putin de trei luni de Eugen Nicolaescu, ministrul Sanatatii Publice. Ministrul ne-a confirmat ieri aceasta informatie, insa nu a oferit mai multe informatii motivind ca este plecat din tara. Demiterea managerului Moise a fost insotita si de demiterea a trei membri din Comitetul Director al Spitalului: Nicolai Marascu, directorul financiar-economic si membru PD, Viorel Pisu, director administrativ, si a Valericai Miron, directorul de ingrijiri. Varianta unei razbunari politice este intarita de faptul ca liberalul Eugen Nicolaescu nu l-a demis din functie si pe cel de-al patrulea membru al Comitetului Director, liberalul Gabriel Negoita, directorul medical al Spitalului. Nicolae Moise a fost demis prima data pe 21 februarie, dupa care a revenit in functie, pina la finalul procesului prin care contesta demiterea. Imediat, pe 15 martie, la Spitalul Judetean a inceput un al doilea control, efectuat de Directiile de Control si Audit din cadrul MSP. Ministrul Eugen Nicolaescu ne-a declarat in urma cu o saptamina ca in urma controlului s-au constatat grave nereguli la Spitalul si ca va trimite raportul de control la Parchet pentru efectuarea de cercetari si stabilarea eventualilor vinovati. Lucru curios, se pare ca raportul a fost secretizat, pentru ca nu a fost dat publicitatii pina acum, desi ministrul Sanatatii a anuntat ca va face acest lucru inca de la inceputul lunii trecute. Membrii Comitetului Director demisi se aflau in plina sesiune de examene pentru functiile pe care sint interimari. Pina acum au sustinut concursul Nicolai Marascu si Gabriel Negoita, urmind ca in aceasta saptamina sa fie examinati si ceilalti doi demisi.


"Este o manevra politica!"


Managerul Spitalului Judetean, Nicolae Moise ne-a declarat ca demiterea sa si a colegilor sai, Nicolai Marascu, Virel Pisu si Valerica Miron, este doar o manevra politica a celor de la guvernare, iar faptul ca el este democrat ar trebui sa spuna tot. "Nu mai inteleg nimic! Dupa ce cu o luna in urma ma numea din nou in functie, acum ma demite iar. Sigur este o manevra politica la mijloc", a declarat Nicolae Moise. Acesta a sustinut ca ministrul Sanatatii nu respecta justitia si isi incalca propriile decizii. "Pe ce criterii a facut aceasta alegere nu inteleg! Il acuz in mod public ca este cel mai slab ministru din perioada post-decembrista", a adaugat managerul Spitalului Judetean, care este si vicepresedintele PD Vrancea. Democratul a anuntat ca va ataca in instanta si aceasta demitere. Nicolae Moise sustine ca nici pina acum nu a primit raportul de control al oficialilor ministeriali, desi sustine ca trebuia sa-l primeasca in termen de 14 zile de la finalizarea controlului, pentru a putea face obiectii. Managerul democrat si-a schimbat pozitia dupa a doua sa demitere, dupa ce pina acum a spus ca noile controale de la Spitalul Judetean nu sint rezultatul unor razbunari politice. In sprijinul sau, Moise a invocat faptul ca spitalul a fost verificat de Camera de Conturi Vrancea, care i-a acordat descarcare de gestiune pe anul 2006.


De la prima la a doua demitere


Razboiul lui Nicolae Moise cu Ministerul Sanatatii Publice a inceput dupa ce a fost acuzat ca pe 17 februarie nu a permis inspectorilor Inspectiei Sanitare de Stat sa intre in Spitalul Judetean pentru efectuarea unui control de rutina. La citeva zile, pe 21 februarie, Nicolae Moise a fost demis, dupa care a contestat in instanta decizia MSP. Colegii sai au fost amendati cu suma totala de 16.000 de lei pentru nereguli ce tin de igiena unitatii sanitare. Managerul a cerut si sa fie repus in functie printr-o ordonanta presedintiala, solicitare care i-a fost aprobata de Curtea de Apel Galati, astfel incit pe 12 martie si-a facut o intoarcere triumfala la spital. Nici Eugen Nicolaescu nu a stat deoparte si pe 15 martie a trimis Directia de Control si Directia de Audit la Spitalul Judetean pentru verificarea contractelor de achizitii. Cu toate ca noul control s-a terminat pe 24 martie, pina acum nu sint cunoscute decit in mare rezultatele acestuia, intrucit concluziile nu au fost date publicitatii. Ministrul Eugen Nicolaescu a declarat doar ca au fost inregistrate mari nereguli in cheltuirea fondurilor spitalului. De mentionat ca Nicolae Moise a fost renumit ca manager prin ordin al Ministrului Sanatatii incepind din data de 12 aprilie, la baza acestei decizii stind hotarirea Curtii de Apel Galati de suspendare a demiterii. Procesul de fond prin care Nicolae Moise contesta motivele demiterii sale sale din 21 februarie continua insa si probabil ca acum se va desfasura in paralel cu procesul in care va contesta a doua demitere a sa din functie.



Lupa pe bucataria spitalului


Blocul alimentar al Spitalului Judetean "Sfintul Pantelimon" a primit termen de sase luni de la Inspectia Sanitara de Stat pentru a-si pune la punct conditiile igienico-sanitare de preparare a hranei pentru bolnavii internati. Cu toate ca bucataria are o vechime de aproximativ 30 de ani, conditiile de preparare a hranei nu au mai fost imbunatatite. In urma controlului realizat in luna martie, ISS a sanctionat conducerea spitalului cu suma de 6000 lei. Magazionerul a primit o amenda de 1000 lei, iar asistenta de 600 lei. In urma acestui control, managerul Nicolae Moise a fost suspendat din functie. Spitalul trebuie sa realizeze un raport lunar privind stadiul reamenajarii salii de preparare a hranei si a remedierii problemelor. "Le-am dat termen de sase luni, cu precizarea ca in fiecare luna sa realizeze un raport complet a pasilor pe care-i urmeaza", a precizat Mircea Stoienoiu, directorul ISS. Si celelalte spitale din judet se confrunta cu probleme privind colectarea, depozitarea si transportul deseurilor, situatia cea mai grava fiind la Spitalul Odobesti. In cursul acestei saptamini, ISS a inchis si o unitate de produse zaharoase din Vinatori. "Au fost sanctionati contraventional cu o amenda de 1000 lei, precum si cu

suspendarea unitatii pina isi remediaza problemele si primesc din nou aviz sanitar", a declarat doctorul Mircea Stoienoiu.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.