Politică

Turist electoral PSD, membru in sectia de votare

Silvia Vrînceanu Nichita
24 mai 2007 1768 vizualizări
In comuna Ploscuteni, PSD l-a desemnat in sectia de votare pe consilierul local Liviu Tancau, cel care a fost condamnat de Judecatoria Adjud pentru vot multiplu la alegerile din 2004 u cei 47 de vrinceni judecati pentru ca au votat de mai multe ori la alegerile generale si prezidentiale nu au facut nici o zi de inchisoare

Organizatia PSD Vrancea a mers pe mina "turistilor electorali" si la referendumul pentru suspendarea presedintelui Traian Basescu. Liviu Tancau, consilier local PSD in comuna Ploscuteni, a fost desemnat de partid sa urmareasca buna desfasurare a alegerilor in Sectia de votare nr. 226 din centrul localitatii. In ciuda faptului ca a fost condamnat de Judecatoria Adjud la amenda penala de 10 milioane de lei vechi pentru ca a votat de mai multe ori in calitate de "turist electoral", Liviu Tancau, care este si patronul unui magazin din sat, pe un teren concesionat de la Primarie, a fost printre cei mai activi membri ai sectiei de votare. Aceasta ar putea fi o explicatie a faptului ca Ploscuteniul a votat masiv DA, comuna fiind printre putinele unde s-a votat mai mult de 50 % pentru suspendarea presedintelui. Primarul Stefan Solomon, care este si seful local al PSD, ne-a spus ca nu a avut pe cine sa puna in sectie "pentru ca oamenii nu se complica". In plus, sustine primarul, consilierul a facut demersuri sa fie reabilitat pentru greseala din 2004. La Ploscuteni, prezenta la vot a fost de 33,4 %. Cei mai multi, respectiv 54 %, au votat pentru demitere. "Pai nu ati spus in ziare ca sint cel mai infocat pesedist?", a justificat primarul votul de simbata. Primarul crede ca sectiile trebuiau sa se deschisa la orele 6.00, pentru ca la 8.00 "lumea era pe cimp, la prasit".


Nici o zi de inchisoare pentru vot multiplu


Nici unul dintre cei 47 de vrinceni dovediti ca au votat de mai multe ori nu a facut vreo zi de inchisoare, in ciuda scandalului si acuzatiilor de frauda la adresa PSD care au urmat alegerilor generale din 2004. Potrivit Parchetului de pe linga Tribunalul Vrancea, 47 de vrinceni au fost trimisi in judecata pentru infractiuni legate de incercari de fraudare a votului la alegerile parlamentare si prezidentiale din 28 noiembrie 2004. In instanta, invinuitii au primit amenda penala sau cite 6 luni de inchisoare cu suspendare, pentru ca s-a descoperit ca au votat de cel putin doua ori dupacompararea listelor electorale. In cele mai multe cazuri, judecatorii au considerat ca invinuitii nu prezinta pericol public si au o situatie sociala grea. Cel mai mare numar de "turisti electorali" condamnati a provenit din comuna Ploscuteni, unde PSD a obtinut un scor de peste 95 %, iar participarea la vot a depasit 100%. Printre cei condamnati se numara si consilierul local pesedist Liviu Tancau,care a votat de mai multe ori in favoarea partidului sau, insa a motivat la vremea respectiva ca totul a fost "o greseala pentru care a platit". Restul condamnatilor fac parte dintre "necajitii comunei", dupa cum a precizat primarul Stefan Solomon. Un caz special a fost si cel al unui angajat al Primariei din comuna Cirligele, Stefan Milanovici, judecat pentru ca, la scrutinul din 28 noiembrie 2004, a votat de doua ori. Cazul "a fost scos din sfera ilicitului penal", dupa cum se arata in decizia instantei Judecatoriei Focsani. Cei mai ulti "turisti electorali" au votat in locul celor plecati in strainatate. (Silvia VRINCEANU)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.