Politică

Cum si unde votam la Referendum

Ziarul de Vrancea
12 mai 2007 1034 vizualizări
In Vrancea au fost stabilite 330 de sectii de votare. 59 dintre acestea sint in Focsani. Partidele isi pot numi reprezentanti in sectiile de votare pina pe 16 mai. Legea referendumului ii exclude de la observarea alegerilor pe reprezentantii partidelor neparlamentare. Institutul de Politici Publice sustine ca banii primiti de partide in aceasta campanie nu pot fi controlati legal.

Referendumul national pentru demiterea presedintelui Traian Basescu a intrat in linie dreapta cu tot cu valul de acuzatii intre tabere pro si contra, declansate de actele normative care reglementeaza acest proces. Odata cu aparitia O.G. nr. 278 din 25 aprilie 2007, privind stabilirea unor masuri pentru organizarea referendumului din 19 mai, Institutia Prefectului a delimitat sectiile de votare. La Circumscriptia electorala nr. 41 Vrancea au fost stabilite 330 de sectii de votare, din care 59 sint in Focsani. Acestea vor fi organizate in aceleasi locatii prevazute si la alegerile din 2004, chiar daca unele institutii au fost mutate, cum ar fi Gradinita nr. 6 de pe str. Stefan cel Mare, din Focsani, al carei sediu este acum ocupat de o institutie coordonata de Primaria Focsani. Noua ordonanta modifica unele aliniate din Legea 3/2000, privind organizarea si desfasurarea referendumului, printre care se numara si faptul ca partidele neparlamentare nu isi vor putea desemna reprezentanti in sectiile de votare. Cei mai afectati de aceasta masura sint liberali-democratii, ferventi sustinatori ai lui Basescu, care ramine astfel doar cu sprijinul PD in sectii.


BEJ a facut instructie pentru referendum


Primarii, viceprimarii, secretarii si presedintii sectiilor de votare au participat ieri, la fostul cinematograf Balada din Focsani, la o sedinta de instruire pentru referendumul de saptamina viitoare. Prevederile legislative, ultimele noutati, precum si problemele de organizare au fost explicate de presedinta Biroului Electoral Judetean, judecatoarea Mariana Sandina Croitoru, si subprefectul Mioara Flenchea. Presedinta BEJ a atras atentia ca se voteaza pe baza cartilor de identitate si le-a spus presedintilor de sectii sa verifice existenta timbrului autocolant ca sa nu se voteze de doua ori. Persoanele care nu pot vota singure pot fi insotite de o alta persoana in cabina de vot, dar nu din cadrul sectiei. In ceea ce priveste alegatorii netransportabili care solicita sa voteze cu urna mobila, nu s-a clarificat deocamdata daca acestia trebuie sa prezinte documente medicale cind fac solicitarile de a-si exercita dreptul constitutional. Membrii sectiilor si personalul de garda pot vota in cadrul sectiilor unde au fost "consemnati" la referendum.


"Nu decideti singuri, consultati-va"


Judecatoarea Mariana Croitoru a atras atentia presedintilor de sectii de votare sa nu se grabeasca si sa completeze cu atentie procesele verbale. "Atunci cind apar anumite situatii nu decideti singuri, consultati-va si cu ceilalti membri ai biroului", le-a recomandat Mariana Croitoru presedintilor de sectii. In ziua votarii se asigura un protocol de 7 lei pentru o persoana. Pentru deplasari se plateste diurna sau contravaloarea benzinei consumate. Presedintii sectiilor de votare trebuie sa aiba grija si de personalul care asigura paza urnelor. Presedinta BEJ a spus ca presedintii sint cei care comanda, in limita prevederilor legale, in sectii si pe o raza de 500 de meri in jurul. In fiecare birou isi pot numi reprezentati cele sase partide parlamentare. In cazul in care nu toate partidele isi desemneaza reprezentanti, biroul va functiona cu citi membri au fost numiti pina pe 16 mai, atunci cind este data limita, deoarece nu se admit inlocuitori. De mentionat ca ultimele schimbari in conducerea sectiilor de votare se mai pot face pina astazi la ora 10.00, in cazul in care presedintii trasi la sorti de Tribunalul Vrancea nu-si pot indeplini obligatiile din cauza unor probleme neprevazute aparute intre timp. Pe 15 mai, intre orele 12 si 13, primarii sint programti sa ridice listele electorale permanente de la Serviciul Public de Evidenta a Persoanelor Vrancea. O noutate in functionarea sectiilor din orase este aceea ca acestea vor avea telefoane dedicate, la solicitarea Prefecturii. Subprefectul Mioara Flenchea le-a reprosat primarilor ca nu

asigura permanenta la primarii in aceasta perioada si le-a cerut de urgenta sa stabileasca, pe baza unui grafic, angajatii care sa stea "de baza" linga telefon sau fax. La finalul instruirii, au fost inminate

materialele necesare pentru functionarea sectiilor de votare.


Calendarul refendumului


Campania pentru referendum se incheie vineri 18 mai, la orele 08.00. Cetatenii pot vota in ziua referendumului in intervalul 08.00 - 20.00. Persoanele interesate, obervatorii acreditati, reprezentantii partidelor politice, pot face in aceasta zi contestatii cu privire la operatiunile de votare si de deschidere a urnelor. In termen de 24 de ore de la centralizare, rezultatele referendumului vor fi inaintate Curtii Constitutionale. Aceasta, la rindul ei, va prezenta catre Parlament raportul cu privire la desfasurarea referendumului. Cetatenii care se prezinta pe data de 19 mai la referendum trebuie sa aiba asupra lor cartea de identitate, pe care, dupa ce isi vor exprima optiunea, membrii comisiei vor aplica timbrul autocolant cu mentiunea "Votat". Buletinul de vot, asa cum a fost el conceput, contine o singura intrebare cu optiunile "DA" si "NU" asezate pe verticala, in dreptul intrebarii "Sinteti de acord cu demiterea Presedintelui Romaniei, domnul Traian Basescu?". Felul in care au fost asezate rubricile optionale, precum si formularea intrebarii au fost contestate de PD si PLD, care le considera concepute pentru a induce alegatorul in eroare.


Hibele unui referendum precipitat


Institutul de Politici Publice a semnalat ca referendumul pentru demiterea presedintelui are mai multe nereguli, una dintre acestea fiind ca inceputul campaniei s-a facut fara stabilirea institutiei responsabile cu verificarea banilor cheltuiti in campanie. Legea 334/2006, pentru finantarea partidelor si a campaniilor electorale, nu reglementeaza acest lucru. Guvernul a stabilit insa prin OUG nr. 278/2006 ca verificarea va fi facuta de Curtea de Conturi a Romaniei. IPP a sustinut ca atit Curtea de Conturi, cit si Autoritatea Electorala Permanenta, care au atributii in acest domeniu, au probleme de functionare. Orice modificare ulterioara a actelor normative elaborate saptamina trecuta de guvern va fi considerata de IPP "schimbarea regulilor in timpul jocului" si va fi reclamata la Uniunea Europeana. "IPP anunta ca, in momentul in care Guvernul va elabora un asemenea act, Institutul va sesiza Comisia Europeana pentru Democratie prin Drept care a recomandat ca reglementarile privind organizarea referendumului (inclusiv finantarea acestuia) sa fie stabilite cu cel putin 1 an inainte de desfasurarea efectiva", se arata intr-un comunicat al Institutului. In afara de banii de campaniei, sustinatorii lui Traian Basescu, care are statutul de candidat independent, au acuzat faptul ca acestuia nu i se ofera mijloacele necesare pentru a-si face campanie. In ultimele doua saptamini, atit presedintele suspendat cit si adversarii sai au organizat mai multe mitinguri in tara pentru a-si face campanie. Duminica, mai multi democrati vrinceni vor merge la Iasi cu mai multe autobuze pentru a participa la mitingul pro Basescu. Interesant este ca la aceeasi ora, in Iasi va avea loc si un miting al social-democratilor, la care este asteptat si Mircea Geana. (Doina GANEA, Mihai BOICU)


CASETA

Pro Democratia invita la un vot "pe bune"


Asociatia Pro Democratia ii invita pe vrinceni la vot, pentru a nu lasa decizia suspendarii lui Traian Basescu pe miinile altora.Pentru a stimula prezenta la vot, APD a lansat si site-ul ww.voteazapebune.ro, care promoveaza "Campania APD pentru un referendum corect", sprijinita si de Neogen si DotCommerce. Website-ul ofera acces la informatii legate de modul in care cetatenii se pot implica in campania de observare a corectitudinii si transparentei procesului de vot, dar si mai multe date despre cum pot sprijini financiar demersul APD. Pro Democratia isi pune la dispozitie si intreaga expertiza in domeniul organizarii alegerilor, dar si al observarii lor, pentru a raspunde intrebarilor si

nelamuririlor votantilor. (C. S.)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.