Politică
12 idei de proiecte pentru Vrancea, finanțabile prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR)
16 feb 2021
2620 vizualizări
Cele 12 idei de proiecte pentru Vrancea, finanțabile prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), au fost făcute publice pe Facebook de Împreună Pentru Moldova - Vrancea.
”UE pune la dispoziție fondurile necesare. României îi revin cca 30.4 mld euro.
PNRR finanțează: transport ecologic, mediu, energie verde, eficientă energetică, regenerare urbană și patrimoniu, educație, sănătate, mediul antreprenorial, digitalizare, securitate cibernetică, cercetare, creativitatea.
Noi propunem 12 idei de proiecte care să vină în sensul rezolvării problemelor comunității noastre și ne simțim obligați moral să ne punem și noi “capul la contribuție” ca și organizație politică ce dorește să reprezinte cetățenii! Și considerăm că principalele idei, soluții trebuie să vină de la cei ce doresc să-i reprezinte pe ceilalți!
O considerăm o parte a contribuției noastre la REDRESAREA și la creșterea “Imunității Economice” a județului nostru, Vrancea. A creșterii REZILIENȚEI la “eforturile” venite din factorii de mediu exteriori!
Desigur contribuția va fi continuată dacă se consideră că este necesară, utilă și va avea “audiență”.
Parafrazarea la proverbul românesc care spune “Dumnezeu îți da, dar în traistă nu-ți pune!” ar suna acum adaptată pentru PNRR: UE îți oferă (30.4mld euro) dar proiectele le faci tu!
În explicația fiecărei idei de proiect propuse sunt avute în vedere două direcții. Prima se referă la scopul țintit în zona noastră din pdv economic și social. A doua direcție se referă la categoriile de domenii la care se încadrează în PNRR proiectul respectiv și ca atare evidențiază șansele de finanțare prin acest Plan Național și European.
-
Catalogul producătorilor de vin din județ! Scop: promovare economica. PNRR: ecosistem antreprenorial –mediu de afaceri, creștere economică rezilientă, regenerare urbana.
-
Catalogul turistic la județului- hoteluri, pensiuni,locuri de cazare, utilități, obiective turistice. Scop: promovare economică, dezvoltare, generare locuri de muncă. PNRR: ecosistem antreprenorial –mediu de afaceri, creștere economică rezilientă, regenerare urbană.
-
Catalogul producătorilor de mobilă din județ. Scop: promovare economică. PNRR: ecosistem antreprenorial –mediu de afaceri, creștere economică rezilientă, regenerare urbană.
-
Constituire Grup de Lucru la nivel de județ ( cu reprezentare in localitati)pentru consilierea întreprinzătorilor, investitorilor. Scop: identificarea și promovarea resurselor județului, avantajelor comparative, dezechilibrelor, domeniilor deficitare, consiliere investitori, întreprinzători, recomandări pt normative locale. PNRR: mediu de afaceri- ecosistem antreprenorial, creștere rezilientă.
-
Digitalizarea școlilor și a primăriilor, dispensarelor comunale! Scop: creșterea nivelului educațional, accesibilitatea educației de calitate, simplificarea procedurilor, informatizare socială! PNRR: educație, sănătate, digitalizare și securitate cibernetică, regenerare urbană.
-
Baza de date populație, entități ec, institutionale, unitară la nivel de județ! Scop: informatizare sociala, instituțională, simplificarea procedurilor de acces la informații și de schimb de informații inter-instituțional, eficiență economică, siguranță sanitară, transparență publică! PNRR: digitalizare și securitate cibernetică, cercetare.
-
Piețe de desfacere produse din zona respectivă în principalele intersecții cu E 85. Scop: dezvoltare economică locală, simplificarea desfacerii producției locale, acces direct client-producător. PNRR: mediu de afaceri, transport, regenerare urbană.
-
Căile ferate Focșani-Odobești, Mărășești-Panciu și gările aferente din Odobești și Panciu - repunere în funcțiune. Scop: transport diversificat, ieftin și ecologic, dezvoltare turism, siguranța circulației. PNRR:transport durabil, mediu, patrimoniu, ecosistem antreprenorial, regenerare urbană.
-
Catalogul producătorilor de lapte și de animale. Susținerea nivelului 2- de achiziție a cărnii și laptelui și a nivelului 3- produse industrializate din lapte, carne . Scop: simplificarea și securizarea comercializării, eficientizarea, creșterea producției, stabilitatea. PNRR: regenerare urbană, ecosistem antreprenorial, creștere economică rezilientă.
-
Catalogul producătorilor de legume, fructe. Susținerea nivelului 2- de achiziție a legumelor și fructelor și a nivelului 3- industrializarea acestora. PNRR: regenerare urbană, ecosistem antreprenorial, creștere economică rezilientă.
-
Acord comercial instituțional: producători locali- supermarkete. Sublimarea cerințelor marilor comercianți vs posibilitățile producătorilor locali. Identificarea corecțiilor necesare pentru CONVERGENTĂ! Scop: securizarea desfacerii vs aprovizionare, creșterea producției vs a vânzărilor, stabilitate economică, dezvoltare rurală, integrare economică. PNRR: ecosistem antreprenorial, regenerare urbană, creștere economică rezilientă.
- Reîmpădurire! Scop: activitate economică-job -uri, refacerea mediului, refacerea potențialului lemnos, creștere turistică, scăderea riscului de inundații. PNRR: mediu, schimbări climatice, regenerare urbană, ecosistem antreprenorial, cercetare.
Suplimentar am mai adăuga și:
1. Grup de Analiză la nivel județean pentru analiza calității administrării fiecărei localități, a performanței administrative. Evidențiere performanțe, deficiențe,cauze, soluții, comparații. Elaborare model administrativ de succes la nivel de localitate ținând cont de specificitățile fiecăreia. Elaborare îndrumar de lucru pt creșterea performanțelor. Elaborare sistem de indicatori. Scop: creșterea administrativă, reducerea risipei, revitalizarea localităților. PNRR: regenerare urbană.
De exemplu trebuie analizată „Anomalia instituțional- bugetară”! Sunt localități în care tot bugetul se duce în drepturi salariale ale angajaților primariei și chiar se apelează și la ajutor guvernamental pt completarea acestora în timpul anului. Sau se completează prin împrumuturi. Un buget instituțional trebuie să aibă și o componentă MINIMALĂ de investiții! Si mai ales sa nu se intinda cu, cheltuielile decat atat " cat le ajunge plapuma!".
Ideile de proiecte de mai sus ar fi ok dacă ar avea și reacții dinspre cei interesați.
Aici noi prezentăm idei rezultate în urma unor analize, unor experiențe căpătate în timp și a unor inspirații relevate în timp! Nu susținem că sunt total corecte, total funcționale și reprezintă chiar „mântuirea” județului! Dar credem că sunt utile și ne pot aduce plus-valoare socială!
Un plan bun va rezulta din interacțiunea obiectivă a părților, dintr-o analiză critică și corectă, din completări și adaptări, din dezvoltare și detaliere concretă! Și evident din muncă!
Iar competiția de idei, de soluții, de creativitate trebuie încurajată! Țările, comunitățile care evoluează și trăiesc bine sunt acelea care creează și mai puțin acelea care au resurse și … atât!
Dacă nu schimbăm cu inteligență și determinare sensul de evoluție vom merge cel mai probabil ca și până acum! Cel mai probabil în jos! “Dust in The Wind” cum spune cântecul!
Factorul politic și administrația publică trebuie să livreze soluții! În primul rând! Și mai puțin să se ocupe de aranjamente personale, de sinecuri! Politicienii pt că asta au promis în alegeri (asta-i contractul politic!) iar administrația publică pt că e plătită pentru asta (asta le este contractul de angajare-fișa postului!). Iar populația trebuie să fie cu ochii pe ei, să le ceară îndeplinirea angajamentelor! Să își ia în serios rolul de beneficiar, de plătitor al acestora și să le fie un cenzor adevărat!
PNRR este răspunsul –rezolvare al UE la problemele generate de pandemie și la provocările viitorului! Reacția UE pt rămânerea în competiția mondială pe poziție de frunte! Direcționat pe 3 axe: rezolvarea efectelor pandemiei, întărirea capacității de reziliență, creșterea economică ”a la longue”!
Țările europene au dominat și modelat lumea modernă secole la rând! UE vrea să rămână în competiție! Trebuie să vrem și noi să fim competitivi în lume! Suntem pt prima oară membri în „Clubul select al lumii”!
Punem de asemenea și o întrebare publică: „Există la nivel județean sau local preocupări în autoritățile competențe pentru utilizarea acestei oportunități imense oferite de UE?”. În alte județe este… fierbere!
Una din cerințele UE este pentru dezbaterea publică! S-a făcut ceva în sensul asta?
Cu respect și dorință de implicare.”
Ziarul de Vrancea nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.