Politică

Cum se pedepsea frauda electorala pe vremea lui Cuza

Doina Ganea
3 mai 2007 819 vizualizări
In vremea domnitorului Alexandru Ioan Cuza fraudarea alegerilor si votul multiplu erau sanctioante mult mai aspru decit in ziua de azi u vinovatii riscau ani grei de inchisoare precum si interzicerea unor drepturi u daca erau depistati nu mai puteau alege si nici fi alesi si nu puteau ocupa o functie publica intre 5 - 14 ani

Posibilitatea fraudarii alegerilor era luata in calcul de legiuitorii Romaniei inca de acum 100 de ani. Potrivit unor prevederi legale din timpul domnitorului Alexandru Ioan Cuza, respectiv din 2 iulie 1864, cu privire la alegeri, intemeietorii unor liste suplimentare falsificate erau pedepsiti atit cu amenzi cit si cu inchisoare in functie de gravitatea faptelor. Astfel art. 28 din sus amintita lege prevedea: "Oricine a mijlocit inscrierea sa in listele alegatorilor sub un nume, sau pe temeiul unor insusiri false, sau a tainuit, cerind inscrierea sa, vreo necapacitate, preveduta de lege, sau a reclamat si a dobindit inscrierea sa pe doua sau mai multe liste, se va pedepsi cu inchisore de la 15 dile pina la 3 luni, sau cu o globire de la 15 pina la 100 galbeni; daca va fi si luat parte la vot, inchisorea va fi de la o luna pina la sase luni, sau globirea de la 30 pina la 200 galbeni". Legea era foarte aspra si cu membrii comisiei de numarare a voturilor care daca erau prinsi cu modificarea rezultatului acestora puteau face inchisoare. "Oricine, fiind insarcinat la un scrutinu cu priimirea, numerarea sau desfacerea biletelor cuprindend sufragiele alegatorilor, se va dovedi ca a falsificat, sustrasu, adaogit sau prefacut biletele, se va pedepsi cu inchisore de la sase luni pina la 2 ani, sau cu o globire de la 100 la300 galbeni".


Cum era pedepsita operatiunea "Autobuzul"


Necrutatoare erau si prevederile legate de portul de arma in sectiile de vot, precum si de continuare campaniei electorale in ziua alegerilor. "Daca prin vuiete sau demonstratiuni amenintatore in localul alegerilor sau in giurul seu, s\'ar fi atins sau s\'ar fi incercat a se atinge esersiciul dreptului electoral si libertatea votului, vinovatii se vor pedepsi cu inchisore de la o luna pina la an anu, sau cu globire de la 30 pina la 200 galbeni. Daca vinovatii vor fi purtat arme, sau daca scrutinul s\'ar fi violat, pedepsa va fi inchisorea de la un an pina la cinci. Inchisorea va fi de la cinci ani pina la dece, daca crima s\'a comisu in urmarea unui planu complotat pentru a se esecuta ori in tota tera, ori intr\'una sau mai multe circonscriptiuni electorale". Dupa cum arata acest articol artizanii unor metode de vot multiplu cum ar fi "Suveica" sau "Autobuzul", practicat la scara larga in timpul alegerilor locale si generale din anul 2004, nu numai ca riscau inchisoarea, dar le erau interzise si unele drepturi: "Osindirile otarite in puterea Articolelor precedente 28, 29 si 30, tragu dupa sine interdictiunea dreptului de alegatoru si de eligibil. Acesta interdictiune se va pronuncia tot prin acea sentinta, pe timp de cinci ani cel putinu si pina la 10 ani cel mult". Mai mult chiar mituirea votantilor sub orice forma era interzisa. Vinovatul depistat nu mai putea ocupa nici o functie publica timp de maxim 14 ani. "Ori cine se va dovedi ca a cumperat sau a vindut un sufragiu, orice pretu ar fi, se va pedepsi cu interdictiunea dreptului de a vota si de a fi eligibil, precum si cu acea a dreptului de a putea ocupa o functiune sau serviciu publicu, pe timp de 5 ani cel putinu pina la 14 ani cel mult. Vindatorul si cumperetorul sufragiului, se vor osindi tot-de-o-data, fie care la o globire indoita a valorei lucrurilor priimite sau fagaduite". Aceste masuri si pedepse erau prevazute a fi puse imediat in aplicare: "In cit privesce aceste delicte, atit pribonirea civila (arestarea - n.r.) cit si acea a Ministeriului public, sint prescrise (paragrafisite) in doue luni dupe proclamarea resultatului alegerii". (Doina GANEA)


Contemporanii sint mai indulgenti


La mai bine de un secol de la legile lui Al. I. Cuza, prevederile legislative sint ceva mai blinde in cazul acelorasi infractiuni. Astfel Legea nr. 67/2004 pentru alegerea autoritatilor administratiei publice locale (publicata in Monitorul Oficial nr. 271 din 29 martie 2004) prevede la art. 102, alin. 2 "inscrierea, cu stiinta, in copia de pe lista electorala permanenta a unor persoane care nu sint inscrise in lista electorala permanenta constituie infractiune si se pedepseste cu inchisoare de la 6 luni la 5 ani". Cit priveste secretul votului reglemntarile in vigoare sint departe de reglementarile de acum 100 de ani. "Violarea prin orice mijloace a secretului votului, de catre membrii biroului electoral al sectiei de votare ori de catre alte persoane constituie infractiune si se pedepseste cu inchisoare de la 6 luni la 3 ani. Art. 105, alin.1 din amintita lege arata ca: "Promisiunea, oferirea sau darea de bani, bunuri ori alte foloase in timpul campaniei electorale, precum si in scopul determinarii alegatorului sa voteze sau sa nu voteze o anumita lista de candidati sau un anumit candidat pentru functia deprimar sau de consilier, precum si primirea acestora de catre alegatori constituie infractiuni si se pedepsesc cu inchisoarea de la 6 luni la 5 ani". Aceeasi pedeapsa se aplica si persoanei care voteaza fara a avea drept de vot ori alegatorului care voteaza de mai multe ori in ziua alegerilor. De asemenea, tiparirea si utilizarea de buletine false, introducerea in urna a unui numar suplimentar de buletine fata de cele votate de alegatori, falsificarea prin orice mijloace a documentelor de la birourile electorale, precum siutilizarea unui act de identitate nul sau fals constituie infractiuni si se pedepsesc cu inchisoare de la 2 la 7 ani. Asemenea nereguli s- au depistat si l aultimele alegeri, insa autoritatile s-au dovedit mai susect de indulgente cu autorii directi sau indirecti. (D. G.)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.