Politică

Votul uninominal imparte clasa politica

Ziarul de Vrancea
19 feb 2007 1089 vizualizări
Presedintele Traian Basescu le-a mai dat o tema de discutii politicienilor mioritici u votul uninominal revine conjunctural in preocuparea clasei politice care pregatea suspendarea sefului statului u in timp ce unii tin "cu dintii" de listele de partid, altii se tem ca vor fi colegi la Senat cu Florin Salam sau Andreea Marin

Politicienii vrinceni au opinii divergente cu privire la propunerea presedintelui Traian Basescu privind organizarea unui referendum pe tema votului uninominal. Apropiati sefului statului, liderii PD si PLD imbratiseaza ideea organizarii unui referendum pentru votul uninominal, insa liberalii vor votul uninominal fara sa se mai ajunga la referendum. Liderii Actiunii Populare sint partial de acord, dar considera ca romanii nu sint inca pregatiti pentru acest gen de optiune electorala, in timp ce taranistii cred ca "in acest fel politicienii nu se vor mai ascunde in spatele unei liste". PRM sustin ca, dimpotriva, votul uninominal va aduce in parlament numai oamenii cu bani, care vor vota legi favorabile lor. In sfirsit, pesedistii vor un vot uninominal partial, coroborat cu votul pe liste pentru Camera Deputatilor. PNG este "un pic" impotriva votului nominal pentru ca nu vor sa-l vada pe Florin Salam in Parlament. Iata opiniile spectrului politic vrincean cu privire la propunerea presedintelui Basescu de impunere a votului uninominal.


"Votind omul, nu lista, clasa politica se poate reforma"


Reprezentantii PLD si-au exprimat ieri sustinerea fata de votul uninominal. Presedintele formatiunii, Corneliu Momanu, a declarat ca prin alegerea directa a omului si nu a listei propuse de partid va exista si o mai mare responsabilitate a alesului fata de cei care i-au acordat votul de incredere. Indirect, acesta a subliniat faptul ca multi dintre cei care "dorm" astazi prin Parlament se tem de o eventuala schimbare a modului de alegeri, tocmai prin prisma faptului ca nu au notorietate, multi reusind performanta de a nu se face cunoscuti nici in rindul colegilor, dar nici in fata electorilor. Inca o data, platformistii arata apropiere de presedintele Traian Basescu, cel care a propus aceasta schimbare a modului de vot, si sustin ca PNL nu si-a aratat niciodata dorinta adoptarii unui asemenea proiect. "Multi parlamentari, desi declara in mod public ca si-l doresc, de fapt nu vor. Nu-mi pun problema ca voi mai iesi sau nu parlamentar, daca nu voi mai fi eu, vor veni altii", a declarat seful PLD Vrancea. Liderul platformistilor spune ca sistemul actual de alegere a parlamentarilor respecta vointa presedintilor de partide. "Actualul Parlament este asa cum l- au dorit conducatorii si mai putin electoratul", a mai spus Momanu. Platformistii sint convinsi ca reprezentantii romanilor si ai vrincenilor din 2008 vor fi alesi pentru ceea ce sint si nu pentru ca au in spate numai sprijinul partidului. "70-80 din deputati nu muncesc serios, sint unii total dezinteresati, nu vin la comisii, la plen, nu contribuie la elaborarea de legi. Or, parlamentarul pentru asta e platit!", a vorbit Corneliu Momanu.


Nini Sapunaru, deputat, presedintele PNL:


"PNL este singurul partid care a luat o decizie in acest sens si, in septembrie 2006, a solicitat tuturor partidelor sa sustina procesul de elaborare si adoptarea Codului Electoral care are ca punct central votul uninominal pentru ambele camere ale Parlamentului. Noi am depus doua proiecte legislative in acest sens pina acum, dar de fiecare data s-a gasit cineva care sa le blocheze. Asa ca nu trebuie sa ne mai spuna noua cineva ca trebuie facut referendum, cind stim ca populatia Romaniei doreste votul uninominal. Mai bine sa votam Codul Electoral elaborat impreuna cu Asociatia Pro Democratia si sa nu mai chemam inutil oamenii la urne".


Marian Oprisan, presedintele PSD:


"Am sustinut intotdeauna varianta votului uninominal, dar noi consideram ca ar trebui aplicata doar partial, adica numai in Senat, iar Camera Deputatilor sa ramina cu votul pe liste, pentru ca altfel nimeni nu ar mai putea face Guvernul daca nu mai este autoritate de partid asupra membrilor Parlamentului. Votul uninominal a fost de fapt proiectul nostru inca din 2005".


Jan Vraciu, presedintele PD:


"Noi sustinem categoric votul uninominal, pentru acesta ar aduce in Parlament oameni reprezentantivi, de calitate. Este adevarat ca exista riscul sa apara oameni, cum ar fi manelistii sau fotbalistii, dar trebuie sa tinem cont si de dorinta poporului. Si asta daca se va intimpla, va fi in prima faza, apoi Parlamentul se va constitui intr-un corp profesional. Eu zic ca merita sa ne asumam acest risc pentru inceput, desi nu cred ca se va ajunge la asta".


Ionel Surugiu, presedintele PRM:


"Votul uninominal va aduce in Parlament multi oameni de slaba calitate. Vor fi numai oameni cu bani care odata ajunsi in Parlament vor face legi numai pentru ei. PRM este impotriva votului uninominal pentru ca numai partidele pot face o selectie riguroasa in privinta persoanelor trimise sa ne reprezinte! In cazul

acestui tip de vot vor intra tot felul de neaveniti care vor face front comun".


Gino Toma, presedintele PNT-CD:


"Sintem de acord cu votul uninominal, pentru ca numai asa vor veni oameni responsabili in Parlament. Pina acum singurii alesi direct de popor au fost primarii si presedintele tarii. Un astfel de vot ii va responsabiliza pe parlamentari, care pina acum s-au ascuns in spatele unei liste de partid. Un astfel de politician nu va mai putea ocoli electoratul. Deocamdata, in fiecare formatiune politica exista cite o locomotiva care trage intreg partidul. PSD-ul de exemplu a avut meteoriti in partid care acum nu mai sint, dar nici n-au raspuns in fata electoratului. Singurul care a ramas mereu peliste a fost Miron Mitrea. In rest, de ceilalti nu se mai stie nimic".


Dorin Ciulina, secretar general al PNG:


"Noi nu sintem partizani ai nici unei variante, sintem pregatiti pentru toate variantele, dar inclinam sa fim un pic impotriva votului uninominal deoarece asa riscam sa ne trezim in Parlament cu oameni nereprezentantivi. Ne trezim ca devine Vali Vijelie, Florin Salam sau Andreea Marin deputati de Vrancea pentru ca au notoriatate in urma spectacolelor pe care le tin. Si asa avem trei cintareti in Parlament si Oana Zavoranu, si am vazut ce inseamna. Mai este o problema cu votul uninominal , este posibil sa fie vota\'i doar cei care reprezinta interesul oamenilor de afaceri, al grupurilor de interese pentru ca ei au bani, si atunci nu am facut nimic. In plus, tarile europene nu opteaza mai deloc pentru acest tip de vot. In Uniunea Europeana, doar trei state au asa ceva".


Tudorache Dumitrache, presedinte Actiunea Populara:


"In afara de o teorie populista votul uninominal nu este util. Personal cred ca inainte de un referendum societatea civila, SAR- ul (Societatea Academica Romana -n.r.) ar trebui sa faca mai multe dezbateri publice pe aceasta tema. Traim intr-o epoca istorica in care este riscant sa se voteze uninominal pentru ca va intra in parlament oricine. Nu-i vorba ca nici acum nu sint de calitate, dar cred ca romanii nu sint inca pregatiti pentru votul uninominal. In principiu sint de acord, dar cred caa acest vot nu este conceput decit tot de partidele politice compromise care acum vor sa-si promoveze aceeasi oameni, dar pe alta cale".


Grupaj realizat de Doina GANEA, Dana LEPADAT si Iulia CRETU


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.