Politică

Tablourile lui Nastase s-au vindut putin peste pretul de pornire

Ziarul de Vrancea
5 feb 2007 627 vizualizări
Cele trei picturi au fost adjudecate pentru suma totala de 65.000 de lei

Cele trei picturi din colectia Dana si Adrian Nastase, ce reprezinta scene mitologice, s-au vindut, duminca, la cea mai mare casa de licitatii din Bucuresti, Alis, cu 65.000 de lei, putin peste pretul total de pornire de 53.000 de lei.

O pictura pe pinza ce reprezinta o "Scena mitologica", realizata de un pictor anonim de secol XIX, a fost achizitionata cu 19.000 lei, desi a avut un pret de pornire de 12.000 de lei. Pentru al doilea tablou scos la licitatie de familia Nastase, o copie in ulei dupa o scena mitologica de Titian, semnata Trautmann, din a doua jumatate a secolului XVIII, licitatia a pornit de la suma de 16.000 de lei, iar lucrarea s-a vindut cu

21.000 de lei. Singura pictura vinduta la pretul de pornire a fost "Leda cu lebada", realizata de un anonim de secol XVIII, pentru care un singur licitator a oferit 25.000 de lei. Organizatorii licitatiei nu au vrut sa dezvaluie numele cumparatorilor, precizind doar ca ultimele doua tablouri au ajuns la acelasi colectionar. Potrivit lui Tudor Octavian, cunoscator al pietei de tablouri scumpe, preturile de pornire ale operelor au fost corecte. Pe piata europeana, la categoria "old masters", 90% dintre tablourile vindute sint "cópii, scoala, in genul, in maniera, imitatii, replici" si se vind cu preturi de la 1.000 de euro in sus. Originalele intra intr-o alta categorie de preturi, peste 10.000 de euro, a explicat Octavian.

în afara de copia dupa Titian semnata Trautmann si catalogata ca atare in licitatie, si celelalte doua tablouri sint imitatii realizate dupa modele cunoscute. Astfel, potrivit aceluiasi Octavian, "Scena mitologica" este o copie dupa un cunoscut tablou de Coreggio, iar "Leda cu lebada" este oparafraza dupa un model din scoala lui da Vinci.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.