Politică

Vrancea a pierdut peste 8 milioane de euro la împărţirea bugetului

Mihai Boicu
8 ian 2014 2479 vizualizări
Judeţul a primit de la bugetul de stat pentru acest an 276,6 milioane lei, cu 35,8 milioane lei mai puţin decat anul trecut u doar învăţămantul a primit ceva mai mulţi bani, în rest sunt scăderi pe toată linia, de la drumuri, bugete locale sau protecţia copilului Marian Oprişan a bătut degeaba pe la uşile miniştrilor, după cum arată fondurile alocate judeţului prin Legea bugetului de stat pe 2014. Dacă anul trecut, Vrancea a primit 312,4 milioane lei, pentru acest an suma este de 276,6 milioane lei. Puterea USL a tătat bani de la drumuri, bugete locale, protecţia copilului, persoane cu handicap. Singura creştere a fost la sistemul de învăţămant, unde s-au alocat mai mulţi bani pentru şcoli, salarii sau pentru învăţămantul special şi centrele judeţene de resurse şi asistenţă educaţională.

Vrancea va avea în acest an un buget mai mic decat anul trecut, atunci cand a fost mai mic decat în 2012, pe vremea “duşmanii” judeţului se aflau la putere, dacă ar fi să-l parafrazăm pe Marian Oprişan. Judeţul nostru a pierdut din bugetul repartizat de cand USL se află la putere, chiar dacă Marian Oprişan spunea la ultima şedinţă a Consiliului Judeţean Vrancea, la care a fost prezent anul trecut, că atunci cand lipseşte din judeţ se află pe la uşile miniştrilor pentru a se bate pentru Vrancea. Prin Legea bugetului de stat, pentru “provincia europeană” s-a repartizat pentru 2013 suma 312,4 milioane lei. În acest an, bugetul este de 276,6 milioane lei, cu 35,8 milioane lei în minus, adică peste 8 milioane de euro. Domenii esenţiale în funcţionarea judeţului au mai puţini bani decat în 2013. Sumele defalcate din TVA pentru finanţarea cheltuielilor privind drumurile judeţene şi comunale se ridică în acest an la 6,9 milioane lei, faţă de 7 milioane lei anul trecut. Infrastructura judeţului a fost considerată un etalon pentru mai marii judeţului atunci cand au criticat lipsa de finanţare, însă de cand se află ei la guvernare şi fondurile s-au diminuat şi nu mai zic nimic despre acest subiect. Nici primarii puterii nu au semne de bucurie de la Guvern. Sumele defalcate din TVA pentru echilibrarea bugetelor locale se ridică la 41 milioane lei, în condiţiile în care anul precedent autorităţile locale au primit 43,4 milioane lei. Pentru că sunt foarte mulţi primari ai PSD şi PNL în comparaţie cu cei de la PDL, nu prea este mult spaţiu de manevră pentru împărţirea fondurilor. În aceste condiţii, autorităţile locale se pot baza pe fondurile europene şi pe o bună colectare a taxelor şi impozitelor locale.

S-au tăiat 23 de milioane lei de asistenţii personali

Copiii şi persoanele cu handicap au primit mai puţini bani decat sumele alocate anul trecut. Sumele defalcate din TVA pentru finanţarea cheltuielilor descentralizate sunt în acest an de 42 milioane lei, în comparaţie cu 43,4 milioane lei alocaţi în  urmă cu un an. Sistemul de protecţie a copilului a primit 11,3 milioane lei faţă de 12,9 milioane lei în 2013. Bugetul centrelor de asistenţă socială pentru persoanele cu handicap este de 7,6 milioane lei, cu 100.000 de lei mai puţin decat în urmă cu an. Singura creştere este la învăţămantul special şi centrele judeţene de resurse şi asistenţă educaţională, de la 11,4 milioane lei la 11,7 milioane lei. Cea mai mare scădere în comparaţie cu 2013 este la sumele din TVA pentru finanţarea cheltuielilor descentralizate la nivelul comunelor, oraşelor şi municipiilor, unde sunt cuprinse şi fondurile pentru învăţămant. Dacă anul trecut, bugetul era de 218,3 milioane lei, în 2014 sumele au scăzut la 186,3 milioane lei. În principal, această scădere este cauzată de drepturile persoanelor cu handicap, unde s-a înregistrat o diminuare de la 64 milioane lei la 22,8 milioane lei. Pe de alte parte, cadrele didactice vor primi de aproape două ori mai mulţi bani în contul salariilor obţinute prin hotărari judecătoreşti, respectiv 15,3 milioane lei. Salariile, sporurile, indemnizaţiile şi alte drepturi salariale în învăţămant au crescut de la 126,8 milioane lei în 2013 la 128,3 milioane lei în cest an. Şi la finanţarea de bază a unităţilor de învăţămant se consemnează o creştere de la 143,8 milioane lei la 146 milioane lei. Doar învăţămantul a primit în acest an ceva mai mulţi bani, în rest s-au înregistrat diminuări ale alocărilor bugetare pentru aproape toate cheltuielilor autorităţilor judeţene şi locale. Bugetul judeţului urmeazză să fie discutat în şedinţă şi de consilierii judeţeni. (Mihai BOICU)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 3

Adaugă comentariu
aho aho, acum 3758 zile, 23 ore, 58 minute, 1 secunda
Nu ne mai prezentam noi la vot cu 250% , in cazul asta. Eu cred ca pana la urma ,este numai o chestie de selectie naturala. Darwin cred ca avea dreptate
stroe vasilica, acum 3759 zile, 9 ore, 34 minute, 12 secunde
A_NTARCAT BALAIA?????????///
de un cetatean, acum 3759 zile, 11 ore, 25 minute, 46 secunde
Da vor numai salarii mari si ore pe jumatate facute sau deloc ,jos palaria pentru cei care isi fac orele,iar in invatamant salariile sunt cele mai mari pentru orele prestate.
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.