Politică

Incredibil! Firmele deputatului Roman au luat aproape jumătate din lucrările din rural

Mihai Boicu
5 ian 2014 2982 vizualizări
Din peste 10 milioane de euro cheltuiţi în acest an pentru investiţiile importante, aproape jumătate au mers la Victor Roman.Acesta controlează direct Roman Impex Prest şi indirect Sotirex Bacău

Aproape jumătate din investiţiile caştigate în 2013 la licitaţie în comunele Vrancei au fost adjudecate de firmele controlate de deputatul PSD Victor Roman. Acesta deţine Roman Impex Prest SRL, dar controlează indirect şi o altă firmă care i-a aparţinut, Sotirex SRL, ambele cu sediul în Bacău. Din investiţiile majore de peste 10 milioane de euro contractate de primari în acest an, 45% au fost adjudecate de cele două firme, care au obţinut în total contractate de aproape 5 milioane de euro. Fitioneştiul şi Gugeştiul au făcut cele mai mari investiţii în 2013.

Primarii din rural nu au abandonat investiţiile, chiar dacă anul 2013 a fost unul sărac, în care au venit puţini bani de la bugetul central. În aceste condiţii, achiziţiile din anul precedent au fost finanţate din fonduri locale, în cazul localităţilor mai bogate, sau cu fonduri europene. Alimentări cu apă, sisteme de canalizare, reabilitarea unor drumuri locale, reabilitarea căminelor culturale au fost investiţiile importante făcute în comunele Vrancei. Desigur că au fost şi alte sume cheltuite, pentru proiecte, pentru alte investiţii de o mai mică amploare, dar pe acelea nu le-am mai adunat, întrucat nu au o valoare foarte mare. În total, comunele au investit în proiecte importante 46 milioane de lei în acest an, aproximativ 10,3 milioane de euro. Suma ar fi fost mai mică fără cea mai mare lucrare derulată în rural, de 11,4 milioane lei, la Fitioneşti, în sistemul de canalizare. Împărţirea banilor între firmele executate arată cine este cel mai puternic afacerist din Vrancea, noul “Prunache” din perioada 2000 – 2004: Victor Roman. Direct şi indirect, deputatul PSD a luat aproape jumătate din investiţiile rurale în acest an: 21 de milioane de lei, reprezentand un procent de 45% din tot ce s-a făcut în judeţ. Afaceristul şi politicianul PSD a reuşit această perfomanţă prin intermediul firmei SC Roman Impex Prest SRL, unde apare numele său, şi a firmei Sotirex SRL, la care a renunţat în 2008, cand a fost consilier judeţean, dar pe o controlează din umbră.

Roman Impex a obţinut cei mai mulţi bani

Roman Impex Prest este firma prin care Victor Roman realizează cele importante lucrări pe bani publici din Vrancea. Valoarea contractelor caştigate anul trecut la licitaţie este de 15,7 milioane lei. Printre acestea, este şi cea mai mare investiţie din rural, cea de la Fitioneşti, care se ridică la nu mai puţin de 11,4 milioane lei, adică peste 2 milioane de euro. De la infrastructura rutieră, Roman Impex Prest a trecut la realizarea unui sistem centralizare de evacuare a apelor uzate menajere şi staţia de evacuare a efluentului menajer. Un alt contract mare a fost obţinut la Spulber, de 3,4 milioane lei, pentru refacerea şi modernizarea drumului comunal 108. Un contract mai mic a mai fost obţinut la Corbiţa, tot pentru reabilitarea unui drumur comunal. Sotirex SRL este firma la care a Victor Roman a renunţat în anul 2008, întrucat atunci a fost ales consilier judeţean, pentru că s-ar fi aflat în incompatibilitate. Toate informaţiile arată că deputatul PSD se află în spatele societăţii conduse de cea care îi este, se pare, prietenă. Sotirex nu caştigă an de an doar contractele de deszăpezire pentru drumurile judeţene, ci şi lucrări la infrastructură în localităţile judeţului. Valoarea celor obţinute în rural se ridică la 5,2 milioane lei. Pentru modernizarea drumurilor comunale din Vînători, suma obţinută este de 2,2 milioane lei. La Bogheşti, Sotirex a mai caştigat un contract de 1,6 milioane lei. Pentru suma de 552.151 lei firma a asfaltat centrul Păuneştiului, iar pentru 792.741 lei a reabilitate un drum comunal din Tănăsoaia. De menţionat că, exceptand Păuneştiul, comuna natală a lui Victor Roman, restul localităţilor sunt conduse de primari PSD.

Primarii au investit în infrastructură şi cămine culturale

Celelalte investiţii demarate în comune au fost caştigate de firme locale sau din altă parte, care nu pot rivaliza însă cu performanţele deputatului PSD din Colegiului 6 Adjud. Gugeştiul a cheltuit în acest an peste 10 milioane de lei pentru extinderea canalizării în sistem vacuumatic, modernizări de străzi extinderea – modernizarea sistemului de alimentare cu apă. Alături de Fitioneşti, Gugeştiul conduce în topul investiţiilor realizate în rural. La Păuleşti a început executarea restului de lucrări rămas la alimentarea cu apă a comunei, de 1,7 milioane lei. O altă investiţie importantă a demarat la Broşteni, comună care nu are alimentare cu apă în sistem centralizat. Punerea în practică a proiectului costă nu mai puţin de 2,7 milioane lei. La Ţifeşti, aproape 1 milion de euro din fonduri europene va merge pentru modernizarea unor drumuri de exploatare, care vor asigura un acces mai uşor la viile din comună. Tot pentru drumuri agricole la Slobozia Bradului s-a cheltuit peste 1 milion de lei. Primarii din Vrancea au investit şi în cultură sau mai bine zis în căminele culturale. La Gologanu, Vulturu şi Tătăranu au fost reabilitate clădirile cu această destinaţie. Cei mai mulţi bani au fost cheltuiţi la Gologanu, respectiv 1,1 milioane lei. La Vulturu a fost realizat şi un trotuar pe aproape toată lungimea comunei şi au fost începute lucrările la piaţa agroalimentară care va fi finalizată în acest an.

Primarii nu s-au mai aruncat la cheltuieli

O analiză a proiectelor realizate în mediul rural arată că primarii ezită să se implice în proiecte de anvergură. Mulţi dintre ei au fost puşi într-o situaţie dificilă pentru că înainte de 2008 s-au aruncat cu capul înainte în tot felul de cheltuieli, care le-au împovărat apoi bugetele. Cel mai mult au avut de suferit cei care au început investiţii finanţate cu fonduri guvernamentale. Banii nu au mai venit după începerea crizei economice, iar primăriile sunt puse acum în situaţia să achite nota de plată către firmele care au realizat investiţiile. Din aceste motiv, doar primăriile mai bogate, cum ar fi Vulturu sau Păuneşti şi-au permis să facă cheltuieli mai mari din bugetele proprii. Celelalte s-au întins cat le-au permis fondurile sau au beneficiat de fonduri europene. O variantă de a obţine fondurile europene sunt grupurile de acţiune locală, prin care se pot achiziţiona utilaje, aşa cum au făcut unele primării sau se pot face lucrări la infrastructură. Alte localităţi au obţinut finanţare prin intermediul Guvernului, cum e Programul Naţional de Dezvoltare Locală, coordonat de Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice. Împărţirea fondurilor, deşi sunt organizate licitaţii, se pare că este realizată tot pe criterii de interese, altfel nu prea se explică cum o firmă sau mai multe ajung să domine un judeţ. Firmele controlate de Victor Roman au lucrări şi în oraşe, în special la Panciu şi Adjud, de unde caştigă mai mulţi bani decat în comune. (Mihai BOICU)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.