Politică

Antonescu: I-am explicat lui Ponta ce înseamnă coaliţie după ce a zis că el decide şi restul execută

Ziarul de Vrancea
20 dec 2013 1145 vizualizări
Preşedintele PNL, Crin Antonescu, a declarat, joi, că la întâlnirea de miercuri cu premierul Victor Ponta liderii PNL i-au explicat acestuia ce înseamnă un Guvern de coaliţiei, după ce liderul PSD a susţinut că el decide, iar miniştrii execută, altfel părăsesc Guvernul.

Antonescu a fost întrebat cum a decurs reuniunea de la sediul PNL de miercuri, la care au luat parte premierul Victor Ponta şi o serie de miniştri din partea PSD şi PNL.

Crin Antonescu si Victor Ponta (Imagine: Razvan Chirita/Mediafax Foto)

 

"Această ordonanţă, care ar fi trebuit iniţiată de la Ministerul Culturii, a sperat cel puţin ... sau contrasemnată de ministrul Culturii în opinia primului ministru era o ordonanţă cu care noi nu eram de acord. Primul ministru a venit, a expus principiul că ce decide domnia sa în Guvern toţi miniştrii trebuie să execute, altfel pleacă. Am avut o discuţie despre ce înseamnă un Guvern de coaliţie şi că anumite decizii se iau nu doar de primul ministru. Sigur că primul ministru poate să ia o decizie din punct de vedere administrativ singur în ultimă instanţă, dar din punct de vedere politic deciziile se iau altfel (...). În cele din urmă, poziţia miniştrilor noştri a rămas aceeaşi. Primul ministru a dat o ordonanţă de urgenţă care însă nu a fost iniţiată şi nu a fost contrasemnată de niciun ministru liberal. În acelaşi timp, şi ei au acceptat să convocăm plenul Parlamentului mâine (vineri - n.r. şi să încercăm să rezolvăm această problemă fără ca să fie nevoie să se activeze, ca să spun aşa, ordonanţa ", a spus Antonescu, într-o emisiune la Digi 24.

El a menţionat că nu a fost "nicio secundă" vreo discuţie despre demisii sau despre ruperea USL.

"Nu am fost la un pas de ruperea coaliţiei, nu aş putea spune câţi paşi exact sunt până la ruperea coaliţiei, sper să fie foarte mulţi, dar în orice caz nu ieri şi nu din acest motiv am fost aproape de ruperea coaliţiei", a mai precizat liderul PNL.

Premierul Victor Ponta a fost miercuri la sediul PNL pentru o discuţie cu liderul Crin Antonescu.

Înainte de a merge la sediul PNL, Ponta a avut, la sediul Guvernului, o discuţie cu mai mulţi miniştri PSD şi PNL, precum şi cu liderul PC, Daniel Constantin, mai mult de două ore. Premierul Victor Ponta nu a ajuns la un acord cu miniştrii liberali legat de situaţia de la TVR şi a decis, astfel, să plece la sediul PNL pentru a discuta cu preşedintele Crin Antonescu.

Surse din USL au declarat că liderii Uniunii nu s-au înţeles, la întâlnirea de miercuri, pe subiectele legate de OUG privind desemnarea unei conduceri interimare la TVR şi comasarea muzeelor.

Guvernul a adoptat ordonanţa de urgenţă care permite Birourilor reunite ale Parlamentului să aprobe conducerea interimară a TVR, printre avizatori nefigurând niciun ministru liberal, au declarat agenţiei MEDIAFAX surse oficiale. "Actul normativ nu are avizele miniştrilor liberali deoarece nici nu trebuia să fie avizat de aceştia, ci doar să fie adoptat în cadrul Guvernului", au susţinut sursele citate.

La finalul şedinţei, Guvernul a emis un comunicat în care se arată că ordonanţa de urgenţă completează Legea 41/1994 privind organizarea şi funcţionarea Societăţii Romane de Radiodifuziune şi Societăţii Române de Televiziune şi reglementează "situaţia foarte puţin probabilă" în care plenul Camerelor reunite ale Parlamentului nu se va întruni, vineri 20 decembrie 2013, în cvorum legal, pentru desemnarea directorului general al Societăţii Române de Televiziune. În această situaţie, arată Guvernul, conform ordonanţei, Birourile permanente ale Senatului şi Camerei Deputaţilor numesc un director general interimar pentru o perioadă de 60 de zile. Pe perioada interimatului, directorul general interimar îndeplineşte doar acte de administrare curentă a activităţii societăţii.

Preşedintele PNL, Crin Antonescu, a declarat, miercuri, că i-a spus premierului Victor Ponta că miniştrii liberali nu vor semna o OUG privind conducerea interimară a TVR. Antonescu a spus că PNL nu îl poate împiedica pe primul ministru să dea o ordonanţă de urgenţă, dar că aceasta nu va fi semnată de miniştrii PNL.

Parlamentarii se vor reuni vineri la ora 12.00 în şedinţă comună pentru a stabili directorul interimar al TVR. Propunerea PNL pentru acest post este Stelian Tănase.

 

www.mediafax.ro


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.