Politică

COMPROMISUL DIN DECEMBRIE

Ziarul de Vrancea
18 dec 2013 1286 vizualizări
Cine este omul din umbra negocierilor Antonescu-Ponta-Băsescu

 

Mediafax Foto

 

După mai multe ore de discuţii şi întâlniri la sediul USL, PNL şi Palatul Victoria, condimentate cu ameninţări, la care s-a adăugat şi amânarea unei şedinţe de Guvern, bugetul de stat a fost trimis de Administraţia Prezidenţială spre publicare în Monitorul Oficial, iar Victor Ponta a reuşit să rezolve problema bugetului şi să evite continuarea unui front deschis cu Crin Antonescu.

Preşedintele PNL a obţinut promisiunea că pesediştii vor veni la plenul reunit de vineri din Parlament, unde se va alege un interimar pentru funcţia de preşedinte director general al TVR. Antonescu a vrut să demonstreze că miniştrii PNL sunt uniţi şi nu vor accepta o decizie impusă peste capul lor în cazul Ordonanţei de Urgenţă pregătită de Ponta pentru TVR.

În schimb, preşedintele Traian Băsescu a reuşit să impună Guvernului să amâne cu trei luni aplicarea majorării accizei la carburanţi cu 7 cenţi, după ce a ameninţat că nu promulgă legea bugetului de stat.

Rămân în discuţie modul în care USL va reuşi să depăşească această criză gravă în care liderii săi s-au acuzat de minciună şi cum Guvernul va reuşi să acopere golul lăsat în buget de amânarea introducerii taxeide 0,07 euro la carburant. Preşedintele Băsescu a anunţat că va discuta cu reprezentaţii FMI, ai Băncii Mondiale şi ai Comisiei Europene

În această variantă, dacă preşedintele trimitea legea la reexaminare, parlamentarii USL trebuiau să vină să adopte bugetul de stat 30 decembrie.

Antonescu a mutat primul

La primă oră, surse din conducerea PNL au declarat pentru gândul că miniştrii liberali nu vor accepta Ordonanţa de Urgenţă pentru TVR pregătită de premierul Ponta şi PSD, prin care Birourile Permanente reunite ale Parlamentului puteau desemna viitorul preşedinte director general interimar al TVR. Mesajul era clar: dacă încercaţi ceva fără noi, ne retragem de la guvernare. Informaţia a fost confirmată de preşedintele PNL în această seară, acesta afirmând că miniştrii PNL nu doresc să semneze OUG.

În momentul începutului crizei, Dan Voiculescu a cerut o întâlnire de urgenţă cu Crin Antonescu la sediul USL, cu toate că relaţiile dintre cei doi nu erau unele cordiale. La câteva ore după această discuţie, premierul Ponta a încercat să-i convingă pe miniştrii PNL să adopte Ordonanţa în Guvern. Opoziţia puternică a lui Crin Antonescu l-a determinat pe vicepremierul Chiţoiu să joace rolul negociatorului între liderii USL. La sediul PNL din Aviatorilor, Ponta şi Antonescu au convenit convocarea unui plen reunit pentru ziua de vineri în care să se voteze conducerea TVR. Ponta a insistat să dea şi o OUG ca o măsură preventivă că lucrurile nu se rezolvă vineri în Parlament. Liberalii au cerut garanţii că social-democraţii nu vor lipsi iar de la şedinţă şi că vor vota propunerea PNL. În schimb, Guvernul a dat o OUG privind TVR, iniţiată de Secretariatul General al Guvernului şi avizată doar de Ministerul Justiţiei. Problema PNL fusese rezolvată.

Ponta şi-a asigurat bugetul

Tot la Guvern, s-a negociat amânarea majorării accizei la carburant cu şapte cenţi pentru trei luni. Episodul reprezintă o cedare temporară a Cabinetulu Ponta în faţa lui preşedintelui Băsescu, care a condus o adevărată campanie în faţa acestei măsuri dorită de Guvern. Chiar dacă este doar o victorie de etapă pentru preşedintele Băsescu, şeful statului şi-a asigurat totuşi iniţiativa şi în discuţiile cu FMI din luna ianuarie. La aceste negocieri, vor trebui găsite cele 600 de milioane de lei care au dispărut prin neaplicarea acestei majorării la taxa pe carburant. Delegaţia Ponta – Chiţoiu l-au convins pe preşedinte că această amânare temporară este convenabilă ambelor părţi. La o oră după întâlnirea cu Ponta şi Chiţoiu, preşedintele a ieşit public şi a anunţat că a promulgat legea bugetului de stat. Premierul Ponta câştigase parţial în partida sa şi îşi rezolvase principale probleme: refuzul preşedintelui Băsescu de a promulga bugetul şi evitarea riscului ostilizării PNL înainte ca Guvernul să aibă un buget pentru 2014.

Cu toate că putea să meargă la rupere, premierul Ponta a evitat deschiderea a două fronturi: anti-Băsescu şi anti-PNL înaintea adoptării bugetului de stat. Războiul s-a amânat cu ambele tabere.

Băsescu şi-a întărit imaginea de lider al Opoziţiei

Preşedintele Traian Băsescu a reuşit să-şi impună punctul de vedere şi să oblige Guvernul să renunţe, pentru trei luni, la majorarea accizei la carburant cu şapte cenţi. În bătălia sa deschisă cu Guvernul, a reuşit să arate că are forţa necesară să se opună Guvernului. Totodată, în plan extern a dat un mesaj de forţă FMI, Băncii Mondiale şi Comisiei Europene că nu se poate negocia fără acordul său.

Un alt aspect important pentru preşedintele Traian Băsescu îl reprezintă finalizarea de către subcomisia parlamentară CEC a analizei creditului primit de fiica sa, Ioana Băsescu. Potrivit datelor, raportul nu este unul incriminator pentru preşedintele Băsescu, ci este unul moderat, care face doar anumite recomandări CEC.

Problemele USL generate de scandalul Ponta – Antonescu nu s-au rezolvat după această zi, dar s-a dat semnalul că Uniunea poate merge mai departe, chiar cu „aceste sincope”. Subiectul listelor comune la alegerile europarlamentare rămâne deschis, cu toate că ultimele zile au demonstrat din plin fragilitatea USL. Nici în plan economic, aceste negocieri nu au dus la un rezultat concret, amânarea majorării accizei la carburant având un rezultat direct în încasările la buget. Astfel, Guvernul va trebui să găsească soluţii alternative pentru a umple acest gol la capitolul venituri.

 

www.gandul.info


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.