Politică

Victoria Monicăi Macovei în comisia LIBE

Ziarul de Vrancea
17 dec 2013 1195 vizualizări
44 de europarlamentari din 46 au VOTAT raportul ei de confiscare extinsă a averilor obţinute din infracţiuni

 UPDATE: 44 dintre cei 46 de membri ai Comisiei LIBE din Parlamentul European  au votat  azi raportul Monicăi Macovei pentru confiscarea EXTINSĂ a averilor dobândite prin infracţiuni; un europarlamentar a votat împotrivă şi altul s-a abţinut!

 

Monica Macovei a prezentat azi în Comisia LIBE a Parlamentului European, pentru a fi votat,  raportul pentru promovarea proiectului de directivă privind confiscarea extinsă a averilor obţinute din infracţiuni şi ascunse pe numele altor persoane ( rude, prieteni, cunoscuţi).

Citeşte şi: „M-a întristat atacul lui Traian Băsescu“

După acest vot, proiectul va merge la plenul Parlamentului European pentru votul final, prevăzut  să aibă loc  în februarie 2014. După acest vot, directiva devine OBLIGATORIE pentru toate statele Uniunii Europene, deci ăi pentru România.

Poate şi din această cauză parlamentarii români se grăbesc să rămână fără dosare penale şi fac modificări legislative în acest sens.

Între modificările pe care se grăbesc să le facă sunt Legea amnistiei şi a graţierii care anulează toate dosarele penale cu pedepse de până la 7 ani închisoare. De asemenea, se grăbesc să se scoată din Codul penal pentru a nu putea fi anchetaţi şi condamnaţi şi să rămână cu averile obţinute nelegal.

Citeşte şi: Deputaţii votează, în regim de URGENŢĂ, Legea amnistiei şi graţierii, care îi scapă de dosare pe toţi corupţii

Prin modificările la Codul Penal, votate de Camera deputaţilor la dat de 10 decembrie 2013 (în  marţea neagră), aleşii şi cei care practică profesii liberale ( avocaţi, notari, executori, experţi, lichidatori judiciari) NU mai pot anchetaţi pentru fapte de corupţie  ( abuz în serviciu, conflict de interese, luare de mită, trafic de influenţă, acte administrative prin care se dau contracte preferinţiale etc). Preşedintele ţării a anunţat că NU va promulga aceste modificări ce conferă superimunitate aleşilor noştri.

Pe deasupra, azi deputaţii români au propus reintroducerea suspendării judecării dosarelor penale cât timp acestea se judecă sunt la Curtea Constituţionale pentru a decide asupra excepţiilor de neconstituţionalitate. Această excepţie a fost eliminată în 2010 pentru că procesele se tergiversau ani de zile.

În timp ce parlamentarii români luptă pe toate fronturile să-şi  ÎNGROAPE dosarele penale şi să devină imuni faţă de lege pentru infracţiuni viitoare, parlamentarii europeni extind şi înnăspresc sancţiunile pentru bunurile obţinute din infracţiuni.

Citeşte şi: Deputaţii vor reintroducerea suspendării judecării dosarelor penale, cât timp CCR decide asupra excepţiilor de neconstituţionalitate

Ca exemplu este chiar raportul la proiectul directivă prezentat marţi de Monica Macovei în Comisia LIBE a Parlamentatului European. „Confiscarea extinsă va putea fi aplicată după votarea ei în plenul Parlamentului European în cazul condamnaţilor pentru patru mari categorii de infracţiuni, şi anume pentru infracţiuni de corupţie activă sau pasivă în sectorul privat şi în rândul oficialilor din instituţiile Uniunii Europene şi ale statelor membre, pentru crima organizată şi infracţiuni care au legătură cu această infracţiune; pentru criminalitatea cibernetică şi pentru infracţiunile de pornografie infantilă”, a declarat Monica Macovei pentru România liberă .

Potrivit europarlamentarului român, după ce plenul Parlamentului European va vota directiva confiscării extinse, acest text devine obligatoriu pentru toate ţările membre UE, deci şi pentru România, care va trebui să-şi modifice legislaţia pentru a o putea aplica.

E vorba de modificarea atât a legislaţiei penale, inclusiv a noilor coduri penale care sunt programate a intra în vigoare la data de 1 februarie 2014, cât şi de revizuirea Constituţiei, în cea actuală fiind consacrate garantarea şi apărarea averii prezumate a fi obţinută licit (legal).

 

www.romanialibera.ro


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 2

Adaugă comentariu
vrancean, acum 3780 zile, 3 ore, 11 minute
cucuveaua Romaniei in parlamentul EU.
un contribuabil, acum 3780 zile, 3 ore, 47 minute, 23 secunde
ba fratilor ,cred ca incepe marea inchidere a penalilor in puscarii ! atentie hotilor cu gulere albite !!!
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.