Politică

Crin Antonescu despre legea amnistiei: Premierul a avut o idee stupida

Ziarul de Vrancea
15 dec 2013 1021 vizualizări
Exista riscul ca PSD si Guvernul sa incerce sa treaca legea amnistiei marti

   Liderul liberal Crin Antonescu a facut acuzatii la adresa premierului Victor Ponta in cadrul sedintei Biroului Politic National PNL de vineri, afirmand ca, in privinta legii amnistiei, acesta a insistat pornind de la o "idee stupida", asa cum a facut si in cazul Rosia Montana si a spus ca exista riscul ca marti PSD si Guvernul sa incerce sa treaca legea, potrivit Pesurse.ro, care publica o inregistrare audio completa cu Crin Antonescu din timpul sedintei. Referitor la modificarile aduse Codului Penal, Antonescu afirma ca liberalii trebuie sa ia o decizie foarte clara, intrucat "acum atentia publica e maxima pentru initiativa PSD, pentru ca de acolo din PSD a venit a fost o prostie, o prostie maximă creată de PSD."


Ulterior, Antonescu a anuntat ca liberalii au decis ca vor vota in bloc impotriva atat impotriva legii amnistiei, cat si a celor doua proiecte de lege de modificare a Codului Penal, decizia fiind luat in BPN.

Ce le-a spus Antonescu liberalilor:


  • Am avut in USL... USL oficial lunea nu am cam avut, am avut luni o intalnire cu primul ministru la care a participat si domnul Dragnea si domnul Chitoiu, discutie care a vizat doua subiecte. 1.Legea amnistiei si 2.Legea minelor.
  • In legatura cu Legea minelor, a fost cu mine si domnul Gerea noi am fost dispuși să inchidem in mod rezonabil acest capitol pe o formula rezonabila si pe o formula pe care sa oa gream si noi. In sensul acesta am cerut retragerea amendamentelor cu dedicatie incluse la Senat si respinse de altfel acolo si adaugarea unui pachet de amende de bun simt convenite cu Transparency International si ong-urile, privitoare la niste garantii de transparenta si responsabilitate, adica toate acele lucruri care lipseau si erau puse din cauza de proiectul Rosia Montana si impreuna cu ministerul condus de domnul Gerea sa facem un proiect pentru exploatarile miniere in general. Am avut si le multumesc colegilor din comisiile respective acest efort precipitat si am promis ca in aceasta forma vom vota proiectul.
  • La cealalta lege, la celalalt proiect cu celalalt subiect (Proiectul de lege privind amnistia si gratierea - n.r.) amnistie i-am spus limpede primului ministru ca desi exista motive, ratiuni pentru a discuta serios despre o lege a amnistiei eu nu cred ca acest lucru trebuie facut in fuga in conditiile in care primul ministru nu e in tara si in conditiile in care nu exista un aviz al Ministerului Justitiei.
  • Deci ori facem o lege care sa fie rezonabila si care sa poata fi prezentata si aparata in fata opiniei publice, lege pe care sa ne-o asumam cu totii ori daca nu noi nu suntem de acord pentru ca exista riscul de ase folosi propagandistic o astfel de lege este enorm avand in vedere ca printre posibilii beneficiari ai unei asemenea legi ar fi un Adrian Nastase, un Voiculescu, domnul Fenechiu de la noi, domnul Nichita, domnul Dragnea problema avand in vedere ca intră Voiculescu, Fenechiu de la noi, Dragnea si alții desi cu totii avem opiniile noastre despre cum acesti oameni au ajuns sa fie condamnati.
  • Premierul a insistat pornind de la aceeasi idee cu care a insistat si in Cazul Rosia Montana, o idee stupida si anume ca se poate foarte bine ca domnia sa sa spuna ca nu e de acord, ca anumiti ministri sa spuna ca nu e bine, ca eu ca lider politic din anumite ratiuni nu sunt de acord, dar ce sa vezi in Parlament trece legea.
  • I-am spus ca asa ceva nu sta in picioare si sa luam doar acele decizii pe care consideram ca suntem indreptatiti sa le luam. Sunt de acord ca sunt lucruri care pot avea costuri electorale dar daca ai vointa politica sa le faci le faci dar nu in felul acesta in care te descalifici ca lider politic.
  • Eu va atrag atentia ca trebuie sa facem asta nu doar in fata opiniei publice romanesti ci in fata unor institutii internationale, unor tari, unor ambasade. In nici un fel nu poti actiona asa in conditiile in care Guvernul a transmis aviz negativ.
  • In sfarsit l-am informat pe primul ministru ca daca legea e pusa la vot foarte probabil PNL va spune ca va vota impotriva si chiar va vota impotriva. Cunoasteti aceste lucruri, la intrunirea de marti a deputatilor am participat eu insumi si am luat decizia de a iesi din sala in cazul unui vot secret si asta nu a fost o provocare fata de partenerii din PSD ci pentru ca in aceasta ecuatie mai exista niste oameni care sunt pe acoli si ma refer clar la PDL.
  • Pentru ca se facea vot secret la PDL se putea vota masiv in sprijinul acestei legi dupa care racnetele justitiare ale pdl-istilor si ale presedintelui ieseau si ne acuzau.
  • I-am spus aceste lucruri.
  • Nu am discutat nimic despre Codul Penal cu premierul.
  • Am discutat despre Codul Penal cu George Scutaru destul de in treacat si asta a fost, dar am vorbit apoi cu mai multi din dumneavoastra despre schimbarile de regim.... (neinteligibil). Pornim de la ideea ca daca un anumit set de infractiuni sunt asociate doar cu functionarii publici, e in regula pentru ca demnitarii nu sunt functionari publici, dar sa nu ramane in afara unei forme de raspundere. Sa reglementam pentru demnitari mai ales intr-o tara in care exista atata confuzia si convingerea publica puternica ca toti politicienii sunt niste banditi.
  • Acum avem urmatoarea problema:
  • -reactia interna, subliniez interna fara cea internationala, a fost devastatoare
  • -reactia internationala a fost comica si cand spun comica ma gandesc la domnul Swoboda pentru ca din nou socialistii le-au luat fata celor din PPE. Ma rog... e o intreaga dezbatere si mie imi face o anumita placere.
  • Acuma... avem urmatoarea problema stimati colegi. Partenerii nostri doresc in continuare sa mentina hotararile luate.
  • In conditiile astea trebuie sa luam o decizie foarte clara pe acest subiect al modificarii Codului Penal sau daca le vom vota. E atacata la Curtea Constitutionala si cel mai probabil va fi picată. Daca va fi declarata neconstitutionala nu stiu ce va face PSD-ul, dar daca nu PSD le va susține în continuare. Trebuie sa luam o decizie.
  • Intre timp lucrurile au degenerat – Voiculescu spune că vreau să îl bag în inchisoare, domnul Băsescu că sunt un hoț și ne cere demisia mea și lui Ponta și poate Ponta va ieși mâine și ne va cere demisia mie și lui Băsescu si a mea si e o nebunie, o nebunie.
  • Evident ca acum atentia publica e maxima pentru initiativa PSD, pentru ca de acolo din PSD a venit a fost o prostie, o prostie maximă creată de PSD. Am avut o pozitie mediatica buna in care domnul Basescu trebuia sa se justifice, acum a lucrat mediatic foarte bine si Parlamentul e tratat acum ca o institutie fara credibilitate. Nu e vorba ca am luat masuri pentru a limita implicarea politica a ANI si DNA ci ca am luat numai si numai masuri in favoarea parlamentarilor.
  • Noi am vorbit încă din campania electorală că trebuie să le luăm niște măsuri împotriva unor instituții gen ANI și DNA pentru nu face numai si numai politica lui Basescu, dar de la coabitare incoace guvernul a luat numai măsuri prin care să le întărească. Acum se spune ca macar daca nu putem face dreptate pana la capat pentru toti ne-am zis ca macar sa ne socatem noi din chestia asta si evident ca a dat foarte prost.
  • Când am propus să discutăm foarte serios la nivelul coaliției un set de modificari la aceste legi apropo de aceste instituții am fost respinși. Am propus la Senat o dezbatere pe starea justiției și am fost respinși. Acum există o presiunea din partea cealaltă și trebuie să luăm o decizie pentru că consecințele politice pentru anul viitor și nu numai sunt foarte mari, sunt foarte mari. Nu se mai joacă rezonabil. Lucrurile s-au radicalizat Băsescu și ai lui și-au asumat lupta pentru justiție și stat de drept, iar PSD se pune de-a curmezișul și spune TOTUL pentru noi și ai noștri. Poziția e foarte complicată pentru PNL și trebuie să luăm niște poziții care să ne permită să ieșim din acest clinci.
  • Colegii noștri din Comisia Juridică nu au fost invitați la discuțiile de la parlament cu ambasadorii, iar azi domnul Zgonea a trimis o listă Ambasadei americane pe care figurau aceeasi domni Ciuca, Nicolicea si asa, dar de pe care lipseau iar. Alina a încercat, dar dacă nu era pe listă nu a fost lăsată să intre.
  • Toate acestea sunt niște semne si trebuie sa facem ceva sa ne pozitionam.
  • Exista riscul ca marti PSD și Guvernul sa încerce să treacă legea amnistiei poate chiar cu avizul favorabil al ministrului Justiției, eu nu sunt convins de asta dar se poate, ca ipoteza exista si poate ca dupa ce trece pe la Curtea Constitutionala si modificarile la Codul Penal.
  • In aceste conditii din patea partenerilor nostri cu care ne-am vazut ieri seara neoficial Ieri seară domnul Ponta ne-a reprosat votul de la Legea minelor în Parlament desi si de la ei au fost vreo 50 de absenti. Legea a cazut pentru ca nu a fost cvorum nu pentru ca liberalii au spus una si au facut alta. 

 

www.HotNews.ro

 

 

Ponta insistă cu legea graţierii.

Crin atacă la rupere:

Premierul a venit cu IDEEA STUPIDĂ

să spunem că NU susţinem legea,

dar, ce să vezi, ea să treacă în Parlament

 

 

MEDIAFAX FOTO - Razvan CHIRITA

Proiectul legislativ privind amnistia şi graţierea, iniţiat de deputaţii Nicolae Păun şi Mădălin Voicu, a provocat o ruptură între liderii USL, Crin Antonescu şi Victor Ponta. În timp ce Ponta a făcut un lobby puternic pentru ca proiectul să fie adoptat în Parlament, Antonescu s-a poziţionat total împotriva amnistiei şi graţierii. Pesediştii fac însă presiuni puternice ca proiectul să treacă în Camera Deputaţilor.

Ministrul Cazanciuc va veni luni în Parlament la Comisia Juridică pentru a discuta despre proiectul legislativ. Cazanciuc a cerut deja Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor să-i trimită o informare despre situaţia din închisori. Surse parlamentare au declarat pentru gândul că ministerul va insista pentru scăderea pedepselor pentru care se va aplica legea amnistiei şi graţierii.

Crin Antonescu susţine că Victor Ponta şi PSD vor încerca să impună proiectul legislativ privind amnistia şi graţierea în Parlament cu ajutorul Ministerului Justiţiei. Proiectul ar urma astfel să fie adoptat în plenul Camerei Deputaţilor, după ce primeşte şi girul ministrului Cazanciuc.

Liberalii, mandat imperativ să voteze NU

Liderul PNL şi-a informat colegii de partid asupra intenţiilor celor din PSD, atrăgându-le atenţia că deputaţii PNL vor trebui să voteze în bloc împotriva acestui proiect, iar dacă se va vota secret, vor trebui să părăsească sala. La finalul şedinţei de vineri a Biroului Politic al PNL a decis să voteze împotriva acestui proiect legislativ, hotărârea fiind una „imperativă pentru toţi parlamentarii”, chiar dacă şi printre liberali sunt voci care susţin acest proiect. Antonescu a dorit ca această decizie să fie una oficială, ţinând cont că săptămâna viitoare se află într-o vizită în Israel, în calitate de preşedinte al Senatului.

Surse din PNL au declarat pentru gândul că Antonescu le-a spus că este posibil ca deputaţii PDL să voteze alături de PSD pentru acest proiect de lege, iar ulterior să dea vina pe PNL pentru acest vot, dacă procedura de vot ar fi una secretă în plenul Camerei Deputaţilor.

Antonescu le-a mai spus colegilor din conducerea partidului că în discuţia privată pe care a avut-o cu Ponta acesta a venit cu „o idee stupidă” prin care liderii USL să susţină că sunt împotriva proiectului de lege privind amnistia şi graţierea, dar că proiectul a trecut, deoarece decizia le-a aparţinut parlamentarilor din Camera Deputaţilor.

(NOTĂ: Că este aşa să dovadă şi o înregistrare AUDIO din şedinţa liberalilor, în care Crin Antonescu spune explicit: „Premierul a insistat, pornind de la aceeaşi idee cu care a insistat şi în Cazul Roşia Montană, o idee stupidă, şi anume că se poate foarte bine ca domnia sa să spună că nu e de acord, că anumiţi miniştri să spună că nu e bine, că eu ca lider politic din anumite raţiuni nu sunt de acord, dar, ce sa vezi, în Parlament trece legea” SURSA )

Propunerea legislativă pentru amnistierea unor infracţiuni şi graţierea unor pedepse se regăseşte pe lista proiectelor care urmează să fie discutate în şedinţa de marţi a Camerei Deputaţilor.

Deşi proiectul de lege apare ca fiind pe ordinea de zi a plenului Camerei Deputaţilor de marţi, deputatul PSD Constantin Stragea a declarat pentru gândul că „proiectul se va rediscuta mai mult ca sigur şi în şedinţa de mâine a Comisiei Juridice”.

„Vor fi nişte modificări, dar în principiu PSD este pentru acest proiect legislativ. Aşteptăm un raport de la Ministerul Justiţiei care va fi luat în discuţie. Este o lege mult prea importantă, nu dorim să fie tratată superficial”, a spus pentru gândul Stragea.

Extrase din Raportul Comisiei Juridice privind proiectul legislativ privind amnistia şi graţierea

Art. 1 .- (1) Se amnistiază infracţiunile pentru care Codul penal sau legile speciale prevăd o pedeapsă privativă de libertate până la 7 ani inclusiv sau amendă.

(2) Amnistia înlătură răspunderea penală pentru infracţiunea săvârşită, în toate formele ei de participaţie penală, autor, coautor, instigator, complice şi participaţie improprie.
(3) Dacă intervine după condamnare, ea înlătură şi executarea pedepsei pronunţate, precum şi celelalte consecinţe ale condamnării.
(4) În cazurile prevăzute la alin.(3) amenda încasată anterior amnistiei nu se restituie.
(5) Amnistia nu are efecte asupra măsurilor de siguranţă şi asupra drepturilor persoanei vătămate.
Autor: Comisia juridică

Art. 2. – Infracţiunile care se încadrează în condiţiile prevăzute la art.1 alin.(1) se amnistiază şi în situaţia în care limita de pedeapsă prevăzută
la art.1 alin.(1) a fost depăşită prin aplicarea dispoziţiilor unei legi speciale sau prin aplicarea unei forme agravante prevăzută de Codul penal sau de o lege specială.

Art. 3. – Sunt exceptate de la aplicarea art.1 şi
art.2 următoarele infracţiuni:
A) Infracţiunile prevăzute în Codul penal:
1. pruncuciderea, prevăzută de art. 177;
2. determinarea sau înlesnirea sinuciderii,
prevăzută de art.179;
3. vătămarea corporală gravă, prevăzută de
art.182;
4. corupţia sexuală, prevăzută de art. 202;
5. incestul, prevăzută de art. 203;
6. darea de mită, prevăzută de art.255;
7. primirea de foloase necuvenite, prevăzută de
art.256;
8. tortura, prevăzută de art. 2671;
9. represiunea nedreaptă, prevăzută de art. 268;
10. evadarea, prevăzută de art. 269;
11. înlesnirea evadării, prevăzută de art. 270;
12. nerespectarea regimului de ocrotire a unor
bunuri, prevăzută de art. 2801;
13. deturnarea de fonduri, prevăzută de art. 3021;
14. nerespectarea dispoziţiilor privind importul de deşeuri şi reziduuri, prevăzută de art. 3022;
15. proxenetismul, prevăzută de art. 329;

Art.4. - (1) Se graţiază în întregime pedepsele cu închisoare de până la 6 ani inclusiv, pedepsele complementare ale acestora, precum şi pedepsele cu amendă, aplicate de instanţa de judecată.

(2) Graţierea are efecte şi asupra pedepselor a căror executare este suspendată condiţionat, în acest caz, partea din termenul de încercare care reprezintă durata pedepsei pronunţate de instanţă se reduce în mod corespunzător. Dacă suspendarea condiţionată este revocată sau anulată, se execută numai partea de pedeapsă rămasă negraţiată.
(3) Graţierea nu are efecte asupra măsurilor de siguranţă şi măsurilor educative.

(2) Nu beneficiază de prevederile art.4 persoanele care au săvârşit următoarele infracţiuni:
A. Infracţiuni prevăzute de Codul Penal:
1. infracţiunile contra siguranţei statului, prevăzute de art. 155 - 173;
2. infracţiunile de omor, prevăzute de art. 174 - 176;
3. vătămarea corporală gravă, prevăzută de art. 182;
4. lovirile sau vătămările cauzatoare de moarte, prevăzute de art. 183;
5. violul, prevăzut de art. 197;
6. actul sexual cu un minor, prevăzut de art.198 alin. 2-4;
7. perversiunea sexuală, prevăzută de art. 201 alin. 2-5;
8. incestul, prevăzut de art. 203;
9. tâlhăria, prevăzută de art. 211;
10. tortura, prevăzută de art. 2671;
11. represiunea nedreaptă, prevăzută de art.268;
12. evadarea, prevăzută de art. 269;
13. înlesnirea evadării, prevăzută de art. 270;
14. părăsirea postului şi prezenţa la serviciu în stare de ebrietate, prevăzute de art.275 alin.3;
15. nerespectarea regimului materialelor nucleare sau al altor materii radioactive, prevăzută de art. 2791;
16. nerespectarea dispoziţiilor privind importul de deşeuri şi reziduuri, prevăzută de art. 3022 alin. 2;
17. falsificarea de alimente sau alte produse, prevăzută de art. 313;
18. relele tratamente aplicate minorului, prevăzute de art.306;
19. proxenetismul, prevăzut de art.329.
B. 20. corupţia sexuală, prevăzută de art. 202.

 

www.gandul.info


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.