Politică

Legea amnistierii a fost votata la secret de catre deputatii juristi luni noapte.

Ziarul de Vrancea
10 dec 2013 2387 vizualizări
Noile modificari: Amnistiere pentru infractiunile cu inchisoarea pana la 6 ani si gratiere in intregime a pedepselor cu inchisoarea pana la 7 ani

 

  Proiectul de lege privind aministierea propus de deputatii Nicolae Paun si Madalin Voicu a fost amendat luni noaptea la secret de catre deputatii juristi. In timp ce la sedinta Comisei Juridice se discuta legea lobby-ului, o parte din membrii comisiei s-au intalnit separat intr-o alta sala si au amendat legea amnistierii.

Potrivit surselor Hotnews.ro, proiectul a fost amendat astfel: amnistiere pentru infractiunile care prevad o pedeapsa privativa de libertate de pana la 6 ani (in proiectul initial era vorba de infractiuni pana la 4 ani ) si gratierea in intregime a pedepselor cu inchisoare de pana la 7 ani (initial erau sase ani). Proiectul a fost promovat de PSD, iar liberalii au votat impotriva potrivit surselor Hotnews.ro.

Initiativa legislativa urmeaza sa intre marti la vot in plenul Camerei Deputatilor, care este si forul decizional in acest caz. Potrivit procedurii legislative, dupa ce este adoptata de Camera Deputatilor, legea merge la promulgare la presedintele Traian Basescu.

Printre marii beneficiari ai legii se numara fostul premier Adrian Nastase, pentru care s-ar inlatura interdictia prin care nu are voie sa ocupe o functie publica doi ani. Alti condamnati care ar scapa de acuzatii: Catalin Voicu (7 ani), fost senator PSD, Emilian Cutean (5 ani), fost secretar de stat si apropiat al PSD, George Becali (3 ani).

Propunerea legislativa apartine deputatului din partea minoritatilor nationale Nicolae Paun si deputatului PSD Madalin Voicu, si avea ca obiect de reglementarea amnistierii infractiunilor pentru care Codul penal sau legile speciale prevad o pedeapsa privativa de libertate de pana la 4 ani inclusiv amenda, precum si gratierea in intregime a pedepselor cu inchisoare de pana la 6 ani inclusiv si a pedepselor cu amenda aplicate de instanta de judecata, indiferent de modalitatea de executare a pedepsei dispusa de instanta.

Comisia pentru Drepturile Omului, Culte si Problemele Minoritatilor din Camera Deputatilor a avizat, in unanimitate, proiectul de lege care prevede amnistia si gratierea detinutilor cu pedepse mai mici de patru ani. Proiectul, intocmit de deputatii Madalin Voicu si Nicolae Paun, fusese respins initial in Senat. Pe 4 iunie, comisia din Camera Deputatilor i-a dat, insa, aviz pozitiv.

Proiectul de Lege inaintat de Madalin Voicu si Nicolae Paun prevedea ca nu beneficiaza de gratiere sau amnistiere cei care au savarsit urmatoarele infractiuni:

"A. Infractiuni reglementate de Codul Penal:

1) infractiuni contra sigurantei nationale prevazute in art. 155 – 173;
2) infractiunile de omor, prevazute in art. 174 – 176;
3) vatamarea corporala prevazuta in art. 182;
4) lovirile sau vatamarile cauzatoare de moarte prevazute in art. 183;
5) lipsirea de libertate in mod ilegal, prevazuta in art 189;
6) violul prevazut in art. 197;
7) actul sexual cu un minor prevazut in art. 198, alin 2-4;
8) perversiunea sexuala prevazuta in art. 201, alin 2-5;
9) incestul prevazut in art. 203;
10) talharia prevazuta in art. 211;
11) inselaciunea prevazuta in art. 215, alin. 2-5;
12) delapidarea prevazuta in art. 215, indice 1, alin. 2;
13) ultrajul prevazut in art. 239, alin. 2 si 3;
14) tortura prevazuta in art. 267 indice 1;
15) represiunea nedreapta prevazuta in art. 268;
16) evadarea prevazuta in art. 269;
17) inlesnirea evadarii prevazuta in art. 270;
18) parasirea postului si prezenta la serviciu in stare de ebrietate prevazute in art. 275, alin. 3;
19) nerespectarea regimului materialelor nucleare sau al altor materiale radioactive prevazuta in art. 279 indice 1;
20) falsificarea de monede sau alte valori prevazuta in art. 282;
21) falsificarea de valori straine prevazuta in art. 284;
22) detinerea de instrumente in vederea falsificarii de valori prevazuta in art. 285;
23) nerespectarea dispozitiilor privind importul de deseuri si reziduuri prevazuta in art. 302, indice 2, alin. 2;
24) traficul de stupefiante prevazut in art. 312;
25) falsificarea de alimente sau alte produse prevazuta in art. 313;
26) punerea in primejdie a unei persoane in neputinta a se ingriji prevazuta in art. 314;
27) relele tratamente aplicate minorului prevazute in art. 306;
28) proxenetismul prevazut in art. 329.

B. Infractiunile reglementate de legi speciale
1) infractiunile prevazute in art. 19 – 16 din Legea nr. 51/1991 privind siguranta nationala a Romaniei;
2) infractiunile prevazute in art. 11 – 16 din Legea nr. 241/2005 pentru prevenirea si combaterea evaziunii fiscale, cu modificarile ulterioare;
3) infractiunile prevazute in art. 2 – 8 si art. 10 – 14 din Legea nr. 143/2000 privind prevenirea si combaterea traficului"

www.HotNews.ro

Atentie la sedinta de plen de azi!

Se pregatesc cateva legi pentru furat/hoti


Dan Tapalaga

Foto: Hotnews

  ​ Dupa toate informatiile HotNews.ro, in sedinta de plen a Camerei Deputatilor de astazi vor intra pe ordinea de zi cel putin doua proiecte de legi cu efecte nocive pe termen lung:legea amnistiei/ gratierii si legea lobby-ului. De primele ar putea beneficia o un numar mare de infractori, de la spargatori de case la diverse alte categorii de infractori de drept comun, la politicieni cunoscuti ca Adrian Nastase, Gigi Becali, Liviu Dragnea etc. Legea lobby-ului este contestata chiar de potentialii ei beneficiari, adica asociatiile de lobby, pe motiv ca proiectul de lege se indeparteaza de standardul UE si incurajeaza activitatea netransparenta de lobby.

Ambele proiecte de lege au fost dezbatute luni seara in Comsia Juridica, fiind introduse pe ordinea de zi in mod netransparent si modificate in secretomanie totala. Asta spune cam totul despre bunele intentii ale initiatorilor. Daca nu e nimic de ascuns, de ce atata discretie in Parlament?

Cele doua proiecte de legi ar urma sa intre astazi pe ordinea de zi a plenului Camerei Deputatilor, sedinta programata sa inceapa la ora 14.00. Nu stim daca va fi asa, pentru ca ordinea de zi n-a fost anunta public, fapt fara precedent. Parlamentarii nu au primit la caseta documentele. Daca vor fi adoptate, proiectele de legi privind amnistia/gratierea si lobby-ul vor merge la promulgere. Presedintele Traian Basescu va putea intoarce proiectele de legi o singura data, dupa care va fi nevoit sa le promulge. Potrivit Constitutiei, seful statului are la dispozitie maxim 20 de zile pentru a le promulga.

In consecinta, sunt toate sansele ca anul viitor, cele doua legi sa intre in vigoare daca ele vor fi adoptate astazi. Aceste doua legi, asa cum sunt ele gandite/adoptate pe ascuns sunt legi pentru furat/hoti. Parlamentul incearca sa profite de ultimele zile de sesiune parlamentara pentru a le adopta, altfel ar trebui sa astepte luna februarie, cand incepe noua sesiune. Graba s-ar putea explica prin faptul ca presiunea potentialilor beneficiari (in general infractori/borfasi) este tot mai mare, ca ultima sansa de a le vota cu limitareea pierderilor de imagine este acum, cand vigilenta opiniei publice este mai scazuta, nu anul viitor, in plina campanie electorala.

Acest mod de actiune se incadreaza lejer la banditism de stat. Simplu: Parlamentul face legi cu dedicatie pentru infractori. Am mai spus-o si vineri, cand am semnalat iminenta adoptarii acestor legi: actionand astfel, Romania se intoarce cu pasi repezi la statul captiv , in care institutii cheie actioneaza la comanda unor grupuri de interese nelegitime.

Nu sunt insa singurele doua legi adoptate pe intuneric, pe sest, departe de ochii opiniei publice. Tot ieri a trecut de Comisia de Industrie legea minelor, legea PPP, precum si modificari la legislatia privind energia regenerabila si legea salubritatii. Nu cunoastem detalii de continut, pentru ca si acestea s-au modificat pe genunchi, la fel de netransparent, fara ca parlamentarii sa primeasca din timp amendamentele.

Nu uitati de un alt proiect de lege scandalos initiat recent de majoritatea USL . Acest proiect scapa parlamentarii de conflicte de interese, de incompatibilitati si de anchetele ANI in general.

Revenind insa la cele doua proiecte de legi: amnistia/gratierea si lobby-ul. Ele au toate sansele sa treaca azi ca prin branza in plenul Camerei, alaturi de altele. Ordinea de zi poate fi oricand suplimentata. Daca se va intampla asa, va fi un nou episod negru pentru Parlament: majoritatea USL legifereaza pe ascuns impotriva intereselor publice.

Cei care au mers la vot nu se pot simti reprezentati de un Parlament care trimite cohorte de infractori inapoi pe strazi, scapa politicieni corupti din inchisoare, legalizeaza traficul de influenta legiferand lobby-ul intr-un mod in care nici macar potentialii beneficiari ai legii nu-l accepta. Si vor urma, cel mai probabil, alte cateva modificari cheie de legi in sfera penala, tot in beneficiul penalilor. Asta pentru ca nu mai este timp si nimeni nu vrea sa mai riste.

www.HotNews.ro

MANĂ CEREASCĂ pentru MARII CORUPŢI.

​Legea amnistierii a fost votată la secret

  

Proiectul de lege privind aministierea propus de deputații Nicolae Paun și Mădălin Voicu a fost amendat luni noaptea la secret de către deputații juriști. În timp ce la ședința Comisei Juridice se discuta legea lobby-ului, o parte din membrii comisiei s-au întâlnit separat într-o altă sală și au amendat legea amnistierii.

Legea amnistierii are ca obiect reglementarea amnistierii infracțiunilor pentru care Codul Penal sau legile specială prevăd o pedeapsă privativă de libertate de până la patru ani, inclusiv amenda, precum și grațierea în întregime a pedepselor de până la șase ani aplicate de instanța de judecată, indiferent de modalitatea de executare a pedepsei, scrie Hotnews.ro.

Printre marii beneficiari ai legii se numară fostul premier Adrian Năstase, pentru care s-ar înlatura interdicția prin care nu are voie sa ocupe o functie publică doi ani. Alți condamnați care ar scapa de acuzații: Emilian Cutean (5 ani), fost secretar de stat si apropiat al PSD, George Becali (3 ani)

Proiectul - aprobat de Comisia pentru Drepturile Omului, Culte și Problemele Minorităților din Camera Deputaților - a fost respins inițial de Senat, însă în 4 iunie, comisia din Camera Deputaților i-a dat aviz pozitiv.

Totodată Uniunea Social Liberală și-a propus să adopte în regim de urgență legea lobby-ului, propusă de Constantin Niță (PSD) în 2010 și legea care extinde atribuțiile Camerei de Comerț, organism condus de Mihai Vlasov, un apropiat al PNL.

Cele două legi se află în stadiul final și așteaptă raportul de la Comisia Juridică a Camerei Deputaților.

Potrivit sursei citate, deputații juriști au dat aviz favorabil inițiativelor legislative, iar ele vor intra la votul final astăzi, în plenul Camerei Deputaților.

Legea lobby-ului definește noțiunea de lobbyst de profesie, o persoană care în calitate de angajat prestează servicii care implică o comunicare de tip lobby, în schimbul unor compensații materiale, dar nu și acea persoană ale cărei activități de lobby constituie mai puțin de 20% din serviciile furnizate clientului sau într-o perioadă de șase luni.

Proiectul de lege interzice desfășurarea activității de lobby de către parlamentari, membri ai guvernului, angajați din administrația publică, agenții sau regiile de stat, precum și de către operatorii economici în cadrul cărora statul deține o participație mai mare de 51%. Nici partidele politice și conducătorii acestora nu pot face lobby.

Puterile sportive pentru Camera de Comerț implică avizarea organizării de târguri, expoziții de către orice persoană - inclusiv Guvernul va avea nevoie de aviz pentru a participa la târgurile internaționale - oferirea de atestate de înregistrare și de actualizare anuală a comercianților în baza de date a Camerei. Cei care nu se înscriu, nu pot funcționa, chiar dacă sunt înscriși la Registrul Comerțului.


www.evz.ro


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.