Politică

Cum scot primarii din Vrancea oamenii la vot: “dacă semnez şi eu un contract, sigur că îi mobilizez la urne”

Iulia Crețu
3 dec 2013 4734 vizualizări
Mai mulţi primari PSD, PNL şi PDL din Vrancea au picat în plasa jurnaliştilor de la gandul.info u dacă cei de la PSD şi PNL au descris aproape în amănunt cum vor aduce oamenii la vot, cei de la PDL au fost mai rezervaţi u la unison însă, edilii au recunoscut că au nevoie de bani pentru drumuri, apă, canalizare, posturi de poliţie, şcoli sau staţiuni turistice u Baznă de la Tulnici s-a lăudat cu procentul astronomic, 250%, de prezenţă la vot obţinut la Lepşa, la referendumul de înlăturare a preşedintelui u “eu nu mă prostituez”, a spus Postolache de la Ţifeşti, preocupat mai mult de somnul în care ar zace PDL-ul înainte de alegeri

Primarii cer bani şi proiecte de la partid pentru a scoate oamenii la vot anul viitor, cand se pregătesc două runde de alegeri, europarlamentare şi prezidenţiale. O investigaţie incognito al colegului nostru de la gandul.info, Attila Biro, scoate la iveală “targuiala” pe care edilii o fac pentru bani şi, încă o dată dacă mai era cazul, arată faptul că primarii, indiferent de coloratura politică, sunt obişnuiţi cu alocările bugetare pe criterii politice. Textul folosit de jurnalist pentru a-i convinge pe primari a fost următorul: “Bună ziua, sunt «Valeriu Cenac», raportor la departamentul economic al partidului. Probabil ştiţi că în această săptămână se votează bugetul general pe anul 2014. Pentru anul viitor au fost identificate resurse pentru proiectele comunităţilor locale. Conducerea partidului ne-a mandatat să vă solicit o listă cu trei proiecte pentru care aveţi nevoie de finanţare anul viitor. Ştiţi că anul viitor urmează cel puţin două runde de alegeri. Putem conta pe sprijinul dvs?
Deci putem conta pe dvs că la anul îi mobilizaţi pe toţi la urne?”. Din Vrancea, în plasa jurnalistului au picat primarii PSD de la Vrancioaia - Ionică Danţiş, de la Tulnici - Valentin Baznă, de la Soveja - Costică Ciolan, PNL de la Vizantea Livezile - Fănică Ciobotaru, şi PDL de la Ţifeşti - Gabriel Postolache, de la Campineanca - Ştefan Paraschiv, şi de la Păuneşti - Gheorghe Popa.

Partie de ski în schimbul voturilor pentru partid

Primarul PSD de la Vrancioaia susţine că n-are nicio teamă să scoată oamenii la vot şi garantează „partidului” că are soluţii cu urna mobilă.Garanţii de mobilizare la vot oferă şi liberalul Ciobotaru care susţine că „ştiu ce am de făcut”.La randul său, Baznă, PSD, Tulnici, cere o partie de schi în schimbul mobilizării exemplare la vot. Acesta reaminţeşte „recolta” bună de voturi de la referendumul pentru demiterea preşedintelui, cand Lepşa a avut prezenţă de 250%. Dacă la PSD şi PNL primarii au picat urat în plasa jurnalistului şi au descris în amănunt cum vor aduce oamenii la vot, edilii opoziţiei au fost ceva mai sceptici.Primarul de la Ţifeşti a criticat conducerea partidului despre care spune că face „nani”. La Campineanca, mobilizarea primarului PDL nu înseamnă, neapărat, voturi pentru partid. Paraschiv recunoaşte că e greu să convingi oamenii să voteze cum vrea primarul. (Iulia CREŢU)

Vrancioaia: “Dacă eu încep micile lucrări, aşa cât să se vadă, nu am nici o teamă să scot oamenii la vot”

Ionică Danţiş, PSD, Vrâncioaia. Vrea 2,1 milioane lei pentru 2 kilometri de drum comunal asfaltat şi alte două drumuri comunale, în total vreo 8 milioane de lei. ”Merg numai pe asfaltări, în rest mai am eu proiecte, dar le fac eu”, afirmă primarul. ”Pot aduce şi mai multe voturi, dar totul ţine de investiţii. Ştiţi cum e, dacă omului îi faci ceva cât de mic, el vine cu drag la vot. Dacă nu, îi foarte greu să îi scoţi la vot. Dacă eu încep micile lucrări, aşa cât să se vadă, nu am nicio teamă să scot oamenii la vot. Doar să nu fie vreme rea, un viscol, că noi suntem la munte. Fiind la munte e distanţă mare de la casa omului la secţie şi ne dă peste cap. Avem soluţii cu urna mobilă pe jos. Ştim noi”, a spus Danţiş. Primarul a spus că a fost sunat de unul dintre vicepreşedinţii Senatului care i-a cerut acelaşi lucru – să îi trimită proiecte care au nevoie de finanţări.

Vizantea Livezile: „Indiscutabil îi mobilizăm pe toţi la urne”

Fănică Ciobotaru, PNL, Vizantea Livezile. Primarul începe discuţia cu o plângere. Are un proiect pe turism în valoare de 3,6 milioane euro pentru o staţiune balneoclimaterică. Spune că a vorbit cu ministrul Daniel Chiţoiu care i-a promis 1 milion de euro. Mai are o asfaltare de 8,7 kilometri în valoare de 1 milion de euro. Spune că vrea să-şi extindă primăria cu 500.000 euro. După ce terminăm discuţia pe bani intră pe voturi. ”Ştiu ce am de făcut. Sunt responsabil de zonă sunt vicepreşedinte BPJ. Eu am 3.000 de alegători, am avut 63%. În 2007, la europarlamentare, am fost pe locul doi. Indiscutabil îi mobilizăm pe toţi la urne”, promite Ciobotaru.

Tulnici: „Am avut 250%, nu mai aveam buletine, a venit DNA-ul”

Valentin Bâznă, PSD, Tulnici. „La referendum am avut la Lepşa 250% (râde n.r.). Singura pe ţară. Am avut 330 de votanţi pe listă, dar au votat peste 900. A venit DNA-ul, procurorii. Avem mulţi cu case de vacanţă. La ora 11 am rămas fără buletine de vot. Până au venit buletinele, unii au plecat. Dacă nu, făceam mult mai mult. Doi sau trei kilometri de drum, puneţi acolo 300.000 euro, o piaţă comunală 100.000 euro şi un punct pentru situaţii de urgenţă, cam tot aşa 150.000 euro. Aş mai avea şi o pârtie de schi, vrem să facem o staţiune”, îşi spune doleanţele edilul. Când i se spune că şi la alegerile de anul viitor trebuie să aibă aceeaşi performanţă, Baznă răspunde ferm: „Sigur, sigur!”

Ţifeşti: „Dacă noi facem nani, cum facem acum, nu ne ajută la anul”

Gabriel Postolache, PDL, Ţifeşti. Spune că el s-a axat pe fonduri europene. Nu pare entuziasmat de ideea unor proiecte care ar putea fi transformate în amendamente la legea bugetului. Spune totuşi că ar avea nevoie de 1 milion de euro pentru drumuri. În schimb, e nemulţumit de conducerea partidului. „Trebuie să fim mai activi în media. E o latenţă pe care nu mi-o explic. Când eşti în opoziţie te baţi, speculezi orice chestie. Trebuie să arăţi populaţiei ce fac nemernicii. Eu sunt om de dreapta. Eu nu mă prostituez. Eu am obţinut 82%. Am 5.100 de alegători. La parlamentare am şi candidat la Senat. Am bătut mereu PSD. La televiziuni trimitem oameni cu cuvintele la ei, nu din ăştia apatici. Avem toate motivele să facem asta pentru că băieţii au îngropat ţara. Populaţia nu mai suportă taxele şi impozitele inventate peste noapte pentru clientela politică. Dacă noi facem nani, cum facem acum, nu ne ajută la anul”, a spus Postolache.

Campineanca: „Eu i-am mobilizat, dar ei au votat cu altcineva”

Ştefan Paraschiv, PDL, Câmpineanca. Are proiecte, ar vrea bani, dar nu e sigur de mobilizarea electoratului. Vrea bani pentru asfaltarea unui drum comunal, adică 1,8 milioane lei, 180.000 lei pentru un post de poliţie şi reabilitarea unei şcoli comunale 400.000 lei. „Îi mobilizăm cât se poate. Important e semnalul care se dă la centru. La parlamentare a fost important altceva. Că eu i-am mobilizat, dar ei au votat cu altcineva. Sperăm să facem bine”, spune primarul.

Păuneşti: „Nu putem vorbi de voturi până nu ştim cine candidează”

Gheorghe Popa, PDL, Păuneşti. Vrea 1,5 milioane lei pe Ordonanţa 7, pentru lucrări la canalizare, bani pentru 10 kilometri de asfalt şi 400.000 lei pentru reţeaua electrică. Când îi cerem ca la anul să aducă voturi partidului acesta nu pare dedicat cauzei. „Nu putem vorbi acuma de voturi până nu ştim cine candidează. Eu, de obicei, chestiuni din astea nu le vorbesc prin telefon”, spune primarul din Păuneşti.

Soveja: „Categoric da, îi mobilizăm la urne”

Costică Ciolan, PSD, Soveja. Fost procuror după Revoluţie, a devenit în 2012 primar. Înainte de 1989, Ciolan a mai condus primăria Soveja. Vrea 2,8 milioane euro pentru o aducţiune de apă, o staţiune turistică cu un parc de distracţie de 1,8 milioane euro şi 1 milion de euro pentru reabilitarea căminului cultural. I se spune că partidul are nevoie de voturile din localitatea sa. „Bine, bine, cum să nu?! Categoric, da, îi mobilizăm la urne. La referendum am avut 90%”, spune fostul procuror. (înregistrări realizate de Attila BIRO)
În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 8

Adaugă comentariu
mama mare, acum 2378 zile, 24 minute, 19 secunde
ceangaul ala mucos s-a instalat impreuna cu tot clanul peste vizantea ... jegosu de fanica (ii curgeau mucii in gura pana in clasa a 8-a) primar ... ion (frate) betiv ordinar sef paza si gunoier sef citeste integral
UN ALT VIZANTEAN, acum 2406 zile, 2 ore, 1 minut, 13 secunde
Domnule profesor de analiza ma bucur ca sunteti unul din vizantnii destepti care s-a trezit la realitate,eu sunt al doilea si poate se vor mai trezi si altii ca nu se mai poate altfel mai mancam multa citeste integral
profesor de analiza, acum 2406 zile, 2 ore, 3 minute, 30 secunde
primaru de la vizantea minte de ingheata apa in casa
profesor de analiza, acum 2406 zile, 3 ore, 15 minute, 31 secunde
Dle primar din Vizantea minti, minti, am albit de cind faci statiunea nu te mai lauda cu tot cu fasolea ta, aischimbat si mirosu in Primarie toata lumea stie cucoanele ce fasole a mincat numai Basini citeste integral
tata mare, acum 2378 zile, 6 minute, 42 secunde
mucii in gura-i curgeau ... si colegii toti radeau ... acum primar a ajuns ... si face Vizantea de ras ... LASA-NEEEE ... BOZGOREEEE !
baston, acum 2406 zile, 5 ore, 45 minute, 38 secunde
Parolisti primari...nu am ce spune.In special domn' "primarilii" de la Vizantea.Indiscutabil ii scoate la urne(in special pe consatenii lui)....ca doar na....s-a dat fasole si carnati citeste integral
Mihai, acum 2406 zile, 7 ore, 15 minute, 47 secunde
Roberta, sunteti / esti un ROMAN ADEVARAT. Mi-a(t)i oferit gura de oxigen de care aveam nevoie. Daca am gandi cel putin jumatate dintre noi astfel, cat se poate de corect, Europa si restul lumii nu citeste integral
Roberta, acum 2406 zile, 14 ore, 7 minute, 48 secunde
Numai prostii si taranii mai merg la vot. Zic prostii si taranii pentru ca la genul asta de oameni prinde religia, alta cretinatate de proportii cu adevarat ingrijoratoare. Cele mai jenante meserii citeste integral
nicu, acum 2406 zile, 15 ore, 12 minute, 40 secunde
Da ii mobilizeaza dar ii si stimuleaza, la Gura Calitei s-a platit 100ron votul de catre PDL,si cei care nu au primit bani acum sunt tratati diferit ,''ai votat cu Bitculescu ,mai citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.