Politică

3VIDEO!!! Propunerile PDL pentru Cotroceni: primarul rock star şi avocatul diplomat

Iulia Crețu
26 nov 2013 1836 vizualizări
Propunerile de candidat pentru alegerile prezidenţiale de anul viitor ale democraţilor, Gheorghe Falcă şi Cătălin Predoiu, şi-au prezentat moţiunile de ţară ieri, la Focşani u Falcă a vorbit despre necesitatea unirii forţelor de dreapta, Predoiu completand că partiduleţele trebuie să fie absorbite de PDL u fostul ministru al Justiţiei a precizat că Romania trebuie să aibă ca model Franţa pentru un program de dezvoltare a ţării, în timp ce Falcă face comparaţii cu Germania u Predoiu a făcut declaraţii şi despre tergiversarea dosarului în justiţie al baronului Oprişan

PDL şi-a prezentat ieri, în sala mare a Ateneului Popular “Mr. Gh. Pastia”, oferta de prezidenţiabili. Primarul Aradului, Gheorghe Falcă, finul preşedintelui Traian Băsescu, şi fostul ministru al Justiţiei în Guvernele Tăriceanu, Boc şi Ungureanu, Cătălin Predoiu, au vorbit membrilor şi simpatizanţilor PDL Vrancea, încercand să-i convingă că unul dintre ei poate fi urmaşul lui Traian Băsescu la Cotroceni, după alegerile prezidenţiale de anul viitor. Dacă mesajele celor doi, în multe locuri, sunt asemănătoare, între Falcă şi Predoiu au apărut şi diferenţe, în special în partea de prezentare a candidatului. În timp ce Gheorghe Falcă a venit în faţa democraţilor cu un film de prezentare bine realizat şi şi-a “accesorizat” discursul cu un imn al victoriei, pe ritmul pop-rock marca “Simply the best” al Tinei Turner, adversarul său, Cătălin Predoiu nu s-a dezminţit de formaţia şi pregătirea sa de avocat, pledand în faţa spectatorilor, nerenunţand la diplomaţie. Totuşi, ca speech, Falcă a beneficiat de un plus, fiind mult mai apropiat de oameni, poate şi datorită faptului că este primar. 

Statul discret al lui Falcă

Moţiunea lui Gheorghe Falcă se intitulează “Societatea vie. Proiect Romania 2020”. Falcă a făcut o comparaţie între societatea romanească şi cea germană, vorbind despre ponderea aparatului bugetar în cele două ţări, care au bugete şi un ritm de dezvoltare diferite. Democratul a luat ca punct de reper anul 2009, cand numărul bugetarilor romani la mia de locuitori era aproape dublu de cel al bugetarilor nemţi. “Statul trebuie să fie minimal, funcţional şi discret”, a fost concluzia lui Gheorghe Falcă. Acesta a pus accentul în moţiunea sa pe dezvoltarea agriculturii romaneşti, criticand descentralizarea gandită de USL care trimite puterea în mainile baronilor judeţeni şi crează comunităţi dependente de preşedinţii de Consilii Judeţene. De asemenea, Falcă a militat pentru unirea forţelor de dreapta. “Nu poţi să mergi la luptă fără unitate. Tot ce poate fi de dreapta împotriva a ceea ce este de stanga, asta trebuie să realizăm”, a spus, la Focşani, Gheorghe Falcă.

Falcă priveşte spre Germania, Predoiu spre Franţa

În faţa democrat liberalilor vranceni, adunaţi în număr de aproape 250 de persoane la Ateneu, a vorbit şi Cătălin Predoiu. În calitatea speech-ului său se simte “şlefuirea” Adrianei Săftoiu, ştiut fiind că Predoiu apare mai mult ca un tehnocrat, şi mai puţin ca un politician. Moţiunea sa se intitulează “Forţa echilibrului” şi propune adoptarea unui model de dezvoltare economică, care să valofifice cateva atuuri ale Romaniei şi care să aducă, pe termen lung, prosperitate. Acest model ar trebui negociat de toate forţele politice. Dacă Falcă a făcut trimitere la Germania, Predoiu are ca exemplu Franţa, invocand modelul Sarkozy, “300 de măsuri pentru modernizarea Franţei”, propus de fostul preşedinte francez în 2007. Predoiu a mai vorbit despre echilibru puterilor în stat, dar şi despre independenţa Justiţiei. Acesta a criticat, la randul său, Legea descentralizării susţinută de USL, despre care a spus că va bulversa şi mai mult lucrurile în administraţie. Indirect, Cătălin Predoiu a vorbit şi despre ruperea de trecut, de modelul de preşedinte reprezentat de Traian Băsescu. “Nu mai merg modelele din trecut, avem nevoie de reconectarea cu cetăţeanul şi trebuie să aducem oameni noi. Trebuie să împingem în faţă politicieni cu proiecte realizate. Trebuie să înceteze bătăliile interne şi partidul să devină coerent”, a spus, la Focşani, Cătălin Predoiu.

Democraţii merg pe cărarea europeană

Întrebaţi ce ar face dacă ar ajunge preşedinţi şi s-ar vedea ameninţaţi de referendum pentru demiterea şefului statului, candidaţii PDL au militat pentru respectarea Constituţiei Romaniei şi pentru mediere politică. “Dialog, mediere, parteneriat şi legitimitatea oferită de votul cetăţenilor preşedintelui Romaniei” – aceştia au fost paşii de respectat în relaţia cu Parlamentul de către Cătălin Predoiu. La randul său, Gheorghe Falcă a amintit că USL încearcă să-şi facă o Constituţie pentru stanga, criticand astfel partidele de dreapta că nu au reuşit să facă un astfel de proiect cand au fost la guvernare. Ambii candidaţi s-au pronunţat pentru continuarea traseului european al Romaniei şi pentru menţinerea parteneriatului cu Statele Unite, aducand critici actualei puteri pentru derapajele către Est, către Orient. La finalul prezentării moţiunilor, cei doi au oferit autografe membrilor de partid şi s-au pozat cu admiratorii. În altă ordine de idei, pe 30 noiembrie, pedeliştii vranceni vor vota pe cine sprijină ca şi candidat la prezidenţialele de anul viitor. (Iulia CREŢU)

Predoiu despre dosarul lui Oprişan: “e posibil să fie o conspiraţie”

“Forţat” de democrat-liberalii vranceni să se pronunţe în cazul dosarului în justiţie al preşedintelui Consiliului Judeţean Vrancea, social-democratul Marian Oprişan, care tergiversează de ani buni fiind la un pas de a fi prescris, fostul ministru al Justiţiei a evitat un răspuns tranşant. “La noi s-a trecut la reformă fără să se cureţe aparatele de cei care nu au ce căuta acolo. Este posibil ca în acest dosar (n.r. al lui Oprişan) să fi fost o conspiraţie pentru a se ţine dosarul pană la împlinirea termenului de prescriere. Eu însă am sprijinit legea de răspundere a magistraţilor. Aţi făcut plangere la Inspecţia Judiciară? Soluţiile nu pot fi decat în lege. Indiferent de nemulţumiri, nu putem funcţiona decat după legi, indiferent că ne place sau nu răspunsul. Nu pot vorbi despre un dosar pe care nu-l cunosc, nu ar fi profesionist”, a replicat Predoiu curiozităţii pedeliste asupra “pedepsirii inculpatului Oprişan”. (I. C.)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 4

Adaugă comentariu
yoyo, acum 3792 zile, 6 ore, 2 minute, 9 secunde
Daca am fi avut si noi macar 5 ani un primar sau pr CJ. care sa aduca intreprinzatori in judet ,nu supermarcheturi ci investitori in industria lemnului -nu hoti de paduri - se putea reorganiza CPL-ul- citeste integral
, acum 3793 zile, 6 ore, 48 minute, 55 secunde
Nu stanga e la putere Comunismul si liberali au dat mana cu Vasile Roaita !
danb, acum 3793 zile, 12 ore, 53 minute, 29 secunde
Daca ei nu observa am sa le atrag eu atentia domnilor "de dreapta" ca nu stanga e problema in Romania ci inexistenta ei. NU MAI EXISTA STANGA in Romania domnilor de la PDL. Cu cine vreti sa citeste integral
Gutza, acum 3793 zile, 15 ore, 48 minute, 46 secunde
Heeei, pedelistilor, mai usor cu pianul pe trepte. Masoneria europeana a stabilit care va fi urmatorul presedinte al Romaniei: se numeste MUGUR ISARESCU si va fi propus de partidele de dreapta.
STROE VASILICA, acum 3792 zile, 8 ore, 51 minute, 40 secunde
...NUMAI CA,DOAMNA RELENA UDREA nu cred sa vrea sa concureze,in aceasta tara de *****!!! PACAT DE DOMNUL MUGUR ISARESCU DACA SE BAGA IN TROACA PORCILOR!!! asa finut,asa gentleman....NU CRED!!! ESTE citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.