Politică

Chinezii au aterizat la Bucureşti, interesaţi de oi, vaci, porci şi centrale energetice

Ziarul de Vrancea
25 nov 2013 1534 vizualizări
Ponta vrea cale ferată de mare viteză "pe baza tehnologiei din China"

Cu cinci miniştri şi 300 de oameni de afaceri de la Beijing, premierul Chinei, Li Keqiang, a aterizat astăzi la Bucureşti, unde va rămâne până miercuri, într-o vizită oficială suprapusă peste summitul ţărilor din Europa Centrală şi de Est cu China şi peste un forum economic.

 


Foto: Daniel Mihăilescu // Mediafax

 


În trei zile, chinezii ar urma să semneze contracte de 5 miliarde de euro în energie – construirea reactoarelor 3 şi 4 de la Cernavodă, a hidrocentralei Tarniţa şi reabilitarea unui grup energetic la Rovinari – şi să facă în România comenzi anuale pentru 3 milioane de porcine, 3 milioane de ovine şi 500.000 de de bovine. Interesaţi să-şi reducă dependenţa importurilor din Statele Unite, Brazilia, Argentina sau Australia, chinezii vor importa de pe piaţa românească animale a căror valoare de piaţă a fost estimată de ZF la 1 miliard de euro.

 

Dincolo de proiectele previzibile, negociate de mai mulţi ani de Guvernele de la Bucureşti şi de la Beijing, Victor Ponta şi Li Keqiang au vorbit despre o preţiune de linie de cale ferată de mare viteză cu tehnologie chineză. Detaliile ar urma să fie discutată de delegaţiile guvernamentale în această seară.

Dacă Guvernul a estimat toate potenţialele investiţii chineze la 8,5 miliarde de euro, premierul chinez a susţinut că "plafonul stabilit ar putea fi depăşit", fără a menţiona o sumă concretă. Preşedintele Traian Băsescu vorbeşte în schimb  despre "disponibilitatea Chinei de a investi circa 10 miliarde de dolari în perioada următoare" în întreaga zonă a Europei Centrale şi de Est.

Este de altfel şi motivul pentru care, ca o excepţie de la protocolul obişnuit, Victor Ponta l-a aşteptat personal, cu jumătate din Guvern, pe Li Keqiang la aeroport, primindu-l cu pâine, sare şi onoruri militare, practică pe care premierii au abandonat-o după mandatul lui Adrian Năstase. "Îmi doresc ca România să fie cel mai bun prieten al Chinei în UE şi în această regiune. China este un partener comercial important pentru România, însă potenţialul este mult mai mare", a spus Ponta după discuţiile de la Palatul Victoria.

Li Keqiang: "Suma este uriaşă, vă asigur. Vreau să fie o surpriză"

După discuţiile oficiale de la Guvern, miniştrii chinezi au semnat  astăzi 13 acorduri cu România. „Semnarea documentelor se referă la proiecte foarte concrete în care România şi China pot coopera în viitor. Este vorba în primul rând despre energie. Există proiecte concrete şi un mare potenţial în domeniul infrastructurii, industriei agro-alimentare şi în domeniul IT. Am pornit pe un drum extrem de important, un prim proiect în domeniul feroviar pentru a avea şi în România o porţiune de cale ferată cu tehnologie chineză”, a susţinut Ponta, potrivit căruia "China este pentru România un partener privilegiat", iar "România îşi doreşte o relaţie specială cu China în interiorul UE".

Generos în a lăuda "prietenia tradiţională" şi "colaborarea pragmatică", premierul chinez a fost mai rezervat cu detaliile concrete legate de investiţii. "Am discutat în mod special despre cooperarea în domeniul construcţiei de infrastructură românească - cale ferată rapidă, energie eoliană, energie nucleară, cale ferată obişnuită (...) în ceea ce priveşte suma, este uriaşă, vă asigur. Diseară grupul de lucru va discuta şi proiectul privind calea ferată rapidă şi proiectele de infrastructură ceea ce va duce la depăşirea sumei iniţiale din contracte. Nu vă dau un plafon, vreau să fie o surpriză", a spus Li Keqiang, întrebat de jurnalişti cât va investi concret China în România şi în ce proiecte.

Marile proiecte cu China. Bobby Păunescu, singurul privat la masa Guvernului

Printre cele mai semnificative acorduri semnate este cel pentru cooperare în domeniul proiectelor nucleare, asumat de ministrul pentru Energie, Constantin Niţă şi ministrul chinez al Dezvoltării, Xu Shaoshi.

Construcţia centralei termoelectrice de la Rovinari, un proiect de un miliard de euro, care ar urma să înceapă în 2014 şi să dureze 5 ani, este prevăzută într-un acord pe care şi-au pus semnătura Laurentiu Ciurel, directorul CE Oltenia, şi Li Qingkui, preşedintele China Huadian Corporation, compania care produce 10% din energia electrică a Chinei.

Reactoarele 3 şi 4 de la Cernavodă sunt menţionate într-o scrisoare de intenţie pe care şefa Nuclearelectrica, Daniela Lulache, a semnat-o la Guvern cu He Yu, preşedintele companiei China General Nuclear Power Corporation (CGN), principala companie energetică de stat de la Beijing.

O altă companie de stat, China National Electric Engineering Co se va implica în reabilitarea grupurilor 3 şi 4 de la centrala termoelectrică Deva. Directorul CE Hunedoara a semnat un acord în acest sens cu preşedintele companiei chineze, Zhao Ruolin.

Hidrocentrala Tarniţa-Lăpuşteşti, o investiţie pentru care Guvernul negociază cu chinezii din 2011, ar urma să fie adjudecată de Sinohydro Corporation, companie care a realizat 50% din hidrocentralele lumii. O "scrisoare de confort" pentru Tarniţa, proiect evaluat la 1,2 şi 1,5 miliarde de euro, a fost semnată de Dan Cârlan, director de proiect, cu Yun Liang, vicepreşedintele Sinohydro.

Singura companie privată invitată la Guvern pentru a fi parte a unui acord este Romanian Păunescu Corporation, firma lui Bobby Păunescu, implicată în ultimii ani în afaceri cu energie eoliană. Potrivit informaţiilor transmise de Guvern, Păunescu a semnat cu MINGYANG Wind Power Group, a patra companie de profil din China, un acord investiţii în  centrale eoliene şi echipamente de export.

Ce vor chinezii din România: vite, oi şi garanţii la licitaţii

Pe lista Guvernului se află şi două acorduri pentru export de carne de porc şi de bovine pentru reproducţie. Potrivit unei analize ZF, potenţialele comenzi ale compa­niilor din China ar urma să pună presiune pe piaţa creşterii animalelor din România având în vedere că cerinţele de export de 3 milioane de porcine în­seamnă două treimi din efectivul local, cele 3 milioane de ovine înseamnă 20% din totalul intern, iar cele 0,5 milioane de vaci acoperă o pătrime din şeptel.

Pentru Li Keqiang, "România are avantaje din punct de vedere agricol". Cu şabloane din comunism - "România este grânarul Europei"- , premierul chinez a explicat că este interesat de exportul de carne şi de cereale, dar a cerut şi garanţii că firmele de la Beijing care se vor veni la licitaţii la Bucureşti vor fi tratate pe picior de egalitate cu cele din UE. A pus-o, indirect, Victor Ponta. "În condiţii egale de de concurenţă, există multe proiecte în care companiile din China au o ofertă financiară mai bună. I-am garantat prim-ministrului că atunci când oferta unei companii chineze este mai bună, aceea va fi în mod obligatoriu câştigătoare", a garantat Ponta.

Tot astăzi, ministrul Economiei, Andrei Gerea şi Gao Hucheng, ministrul Comerţului în China, şi-au pus semnătura pe două memorandumuri legate de promovarea investiţiilor comune şi de înfiinţarea în comun a unui parc tehnologic, iar ministrul Comunicaţiilor, Dan Nica semnează un memorandum cu Huawei Technologies Co. Ltd, deja prezentă în România.

Înfiinţarea Institutului Cultural Român de la Beijing şi a Centrului Cultural Chinez de la Bucureşti şi programul cultural pentru 2013-2016 apar într-o înţelegere semnată de Titus Corlăţean şi de Huo Yuzhen, ambasadorul Chinei la Bucureşti.

Premierul chinez, atent la semnalele UE

Atent la mesajul trimis vineri de Comisia Europeană Europeană, care a atenţionat cele 11 state membre reprezentate mâine la Summitul ţărilor Europei de Est cu China să nu negocieze peste capul Bruxelles-ului, Li Keqiang a încercat, de la Bucureşti, să dea Bruxellesului semnale că lucrul acesta nu se va întâmpla. "Cooperarea China-Europa de Est este o parte importantă a cooperării China-UE. Dorim să vedem o Europă unită, prosperă, deyvoltată şi o monedă euro puternică. Considerăm că România e un pilon important pentru relaţia China-UE", a justificat el potenţialele sume care se vor investi în regiune după întâlnirile de la Bucureşti.

Dacă premierul Victor Ponta a evitat să comenteze avertismentul de la Bruxelles, susţinând că nu a primit nimic la Palatul Victoria, preşedintele Traian Băsescu l-a catalogat azi ca fiind "neispirat. ""S-a dat un mesaj al Bruxelles “atenţie să nu ieşiţi din linia UE”. Cred că acest mesaj  a fost neinspirat mai ales când vine într-o ţară ca România în care egoismul i-a răpit  şansa pentru Nabucco. Am privit ironic mesajul Bruxellesului. Vroiam să transmit un răspuns “dar cu Nabucco ce-aţi avut?” ", a spus Băsescu la RRA.

 

www.gandul.info

 

 

Declaratia comuna a guvernelor Romaniei si Chinei:

Indiferent de schimbarile care se pot produce pe plan

international si in situatia interna din cele doua tari,

prietenia traditionala dintre Romania si China se

bucura constant de sprijinul deplin si larg al

celor doua tari si popoare

 

 

Premierii Victor Ponta si Li Keqiang la Bucuresti

Foto: AGERPRES

 documente

 

Guvernele Romaniei si Chinei se angajeaza, intr-o declaratie comuna data publicitatii lunii la Bucuresti, sa aprofundeze relaţiile de Parteneriat Amplu de Prietenie şi Cooperare dintre cele doua tari. Declaratia comuna a celor doua guverne arata ca Indiferent de schimbările care se pot produce pe plan internaţional şi în situaţia internă din cele două ţări, prietenia tradiţională dintre România şi China se bucură constant de sprijinul deplin şi larg al celor două ţări şi popoare.

Romania se angajeaza ferm sa aplice in continuare "politica unei singure Chine" si "salută" participarea companiilor chineze la proiecte investiţionale în diverse domenii în România, anuntand ca le va asigura "condiţii egale derulării acestora, conform legislaţiei în vigoare".

La rindul sau, Guvernul chinez "dă o înaltă apreciere" măsurilor luate de Romania pentru simplificarea procedurilor de viză pentru oamenii de afaceri chinezi.

Cele doua guverne se angajeaza, de asemenea, "sa aprofundeze” cooperarea în urmatoarele domenii:

 • economic
 • comercial
 • financiar-bancar
 • construcţiei infrastructurii
 • energiei
 • agriculturii
 • ştiinţei şi tehnologiei
 • telecomunicaţiilor
 • tehnologiei informatice
 • protecţia mediului
 • turism


Vezi mai jos documentul oficial semnat de cele doua guverne cu prilejul vizitei la Bucuresti a unei delegatii ministeriale conduse de premierul chinez, Li Keqiang:

Declaraţia comună a Guvernului României şi Guvernului Republicii Populare Chineze privind aprofundarea cooperării bilaterale în noile circumstanţe (25 noiembrie 2013, Bucureşti)


La invitaţia domnului Victor Ponta, prim-ministru al României, domnul Li Keqiang, premier al Consiliului de Stat al Republicii Populare Chineze, a efectuat o vizită oficială în România în intervalul 25 - 28 noiembrie 2013.
În cursul vizitei, cele două părţi au purtat discuţii prieteneşti, sincere şi pline de spirit constructiv privind relaţiile bilaterale şi probleme regionale şi internaţionale de interes comun, ajungând la un larg consens. Cele două părţi dau o înaltă apreciere rezultatelor vizitei, considerând că această vizită are o importanţă deosebită pentru aprofundarea  în continuare a cooperării bilaterale în noile circumstanţe. Cele două părţi declară de comun acord următoarele:

1. În cei 64 de ani de la stabilirea relaţiilor diplomatice, raporturile dintre România şi China s-au dezvoltat constant, înregistrând rezultate fructuoase în toate domeniile de cooperare. Cele două ţări au avut permanent o viziune strategică asupra dezvoltării relaţiilor bilaterale, considerându-se reciproc drept prieteni buni şi parteneri buni şi sinceri, care cooperează în avantajul ambelor părţi. Relaţiile de Parteneriat Amplu de Prietenie şi Cooperare dintre România şi Republica Populară Chineză pot fi apreciate drept un exemplu de relaţii inter-statale în perioada actuală.

2. Cele două părţi consideră că, indiferent de schimbările care se pot produce pe plan internaţional şi în situaţia internă din cele două ţări, prietenia tradiţională dintre România şi China se bucură constant de sprijinul deplin şi larg al celor două ţări şi popoare, constituind tezaurul lor comun şi un fundament substanţial pentru consolidarea dialogului politic şi a cooperării pragmatice în plan economic şi comercial şi pentru aprofundarea schimburilor inter-umane în cadrul Parteneriatului Amplu de Prietenie şi Cooperare dintre cele două ţări.

3. Cele două părţi reafirmă că respectarea suveranităţii şi integrităţii teritoriale ale celeilalte părţi şi luarea în considerare a intereselor cheie şi preocupărilor majore ale fiecărei părţi constituie trăsături intrinseci ale prieteniei tradiţionale dintre România şi China. Partea română va continua ca şi până acum să aplice ferm politica unei singure Chine şi să sprijine cauza reunificării Chinei. Partea chineză acordă o înaltă apreciere acestui fapt.

4. Cele două părţi consideră că popoarele lor depun eforturi pentru a deveni prospere şi puternice prin explorarea unor căi de dezvoltare în concordanţă cu situaţia naţională proprie, se respectă şi sprijină reciproc în acest proces. Partea română dă o înaltă apreciere rezultatelor obţinute de China în ultimele decenii în dezvoltarea sa economică şi socială şi sprijină obiectivul formulat de partea chineză de aprofundare cuprinzătoare a reformei. Partea chineză dă o înaltă apreciere rezultatelor obţinute de România în dezvoltarea sa economică şi socială.

5. Cele două părţi consideră că aprofundarea în continuare a relaţiilor de Parteneriat Amplu de Prietenie şi Cooperare dintre România şi China corespunde aspiraţiilor şi intereselor fundamentale ale celor două ţări şi popoare şi sunt decise ca, pe baza principiilor respectului reciproc, egalităţii şi avantajului reciproc, să îmbogăţească conţinutul prieteniei tradiţionale sino-române, să dezvolte şi mai mult cooperarea reciproc avantajoasă şi să promoveze prosperitatea celor două ţări.

6. Cele două părţi subliniază că anul 2014, în care se împlinesc 65 de ani de la stabilirea relaţiilor diplomatice şi 10 ani de la constituirea relaţiilor de Parteneriat Amplu de Prietenie şi Cooperare, reprezintă un moment important în evoluţia relaţiilor româno-chineze şi au decis să folosească această ocazie pentru a extinde cooperarea bilaterală în plan politic, economic, comercial, al schimburilor inter-umane şi în alte domenii şi să acţioneze intens pentru ridicarea relaţiilor bilaterale la un nivel superior.

7. Cele două părţi subliniază că dialogul politic la nivel înalt are o importanţă deosebită pentru aprofundarea înţelegerii şi încrederii reciproce între cele două ţări şi impulsionarea dezvoltării în continuare a relaţiilor bilaterale. În acest scop, cele două părţi îşi vor intensifica contactele bilaterale la nivel înalt şi vor folosi oportunităţile oferite de conferinţele internaţionale şi alte reuniuni pentru a efectua schimburi de vederi în probleme de interes comun.

8. Cele două părţi consideră că trebuie să aprofundeze în continuare cooperarea în domeniile economic, comercial, financiar-bancar, construcţiei infrastructurii, energiei, agriculturii, ştiinţei şi tehnologiei, telecomunicaţiilor, tehnologiei informatice, protecţiei mediului, turismului şi în alte sectoare şi salută cu satisfacţie semnarea cu prilejul acestei vizite a mai multor documente bilaterale destinate punerii în practică a obiectivelor de cooperare convenite. Cele două părţi vor adopta măsurile necesare pentru a impulsiona firmele din cele două ţări să valorifice condiţiile şi posibilităţile de cooperare oferite de programele de dezvoltare ale economiilor ţărilor lor.

9. Partea română salută participarea companiilor chineze la proiecte investiţionale în diverse domenii în România şi le va asigura condiţii egale derulării acestora, conform legislaţiei în vigoare. Partea chineză dă o înaltă apreciere măsurilor adoptate de partea română pentru simplificarea procedurilor de viză pentru oamenii de afaceri chinezi care se deplasează în România, sprijină în continuare firmele chineze să se deplaseze în România pentru investiţii şi afaceri şi încurajează implicarea activă a firmelor româneşti în proiecte de dezvoltare ale Chinei.

10. Cele două părţi sunt de acord ca, în continuare, Comisia mixtă economică inter-guvernamentală să joace un rol de coordonare şi îndrumare, să întărească rolul Grupului de lucru în proiecte de infrastructură din subordinea Comisiei mixte, oferind condiţii prielnice pentru ca firmele din cele două ţări să desfăşoare o cooperare pragmatică.

11. Cele două părţi consideră că întărirea schimburilor inter-umane reprezintă una dintre modalităţile importante de creştere a înţelegerii reciproce şi de dezvoltare durabilă a relaţiilor bilaterale. Cele două părţi îşi vor spori eforturile pentru a sprijini colaborarea directă dintre organizaţiile şi structurile de resort în vederea intensificării şi diversificării relaţiilor culturale, educaţionale, cu precădere în învăţământul superior şi cercetarea tehnico-ştiinţifică, şi în alte domenii. Cele două ţări au decis ca în 2014 – an cu semnificaţie deosebită – să organizeze o serie de activităţi, inclusiv de promovare a schimburilor de cercetători şi experţi în domenii de interes comun, înfiinţare de tabere de creaţie ale tinerilor şi de reţele de comunicare între reprezentanţii elitelor intelectuale, festivaluri de filme şi artă.

12. Cele două părţi sunt de comun acord că formatul de cooperare China – ţările Europei Centrale şi de Est oferă noi oportunităţi pentru dezvoltarea în profunzime a relaţiilor bilaterale. Această cooperare corespunde aspiraţiilor comune şi intereselor fundamentale ale popoarelor Chinei şi ţărilor Europei Centrale şi de Est, este benefică promovării cooperării în toate domeniile dintre China şi ţările Europei Centrale şi de Est şi impulsionează dezvoltarea largă şi echilibrată a relaţiilor dintre China şi Uniunea Europeană. Partea chineză  acordă o înaltă apreciere sprijinirii şi impulsionării de către România a cooperării dintre China şi ţările Europei Centrale şi de Est şi preţuieşte eforturile mari făcute de România pentru organizarea reuniunii liderilor din China şi ţările Europei Centrale şi de Est.

13. Cele două părţi consideră că Uniunea Europeană şi China sunt forţe strategice importante pe scena internaţională, sunt parteneri importanţi de cooperare pentru promovarea păcii, prosperităţii şi stabilităţii în lume şi pentru întâmpinarea provocărilor globale. Ambele părţi susţin dezvoltarea robustă a Parteneriatului Strategic Cuprinzător dintre Uniunea Europeană şi Republica Populară Chineză, salută rezultatele  Summitului UE-China de la Beijing şi decid să contribuie mai intens la impulsionarea dezvoltării relaţiilor dintre Uniunea Europeană şi China. Partea chineză acordă o înaltă apreciere rolului pozitiv jucat de România în Uniunea Europeană şi în relaţiile dintre China şi Uniunea Europeană.

14. Cele două părţi consideră că multi-polarizarea lumii actuale şi globalizarea economică se dezvoltă în profunzime, diversitatea culturală şi informatizarea societăţilor avansează în continuare, iar diverse probleme şi provocări apar permanent. În noile circumstanţe, fiecare parte trebuie să-şi întărească comunicarea, coordonarea şi cooperarea pragmatică, să contribuie la pacea trainică şi prosperitatea comună pe glob.

15. Cele două părţi reafirmă respectarea strictă a scopurilor şi principiilor „Cartei Organizaţiei Naţiunilor Unite” şi a principiilor de drept internaţional unanim recunoscute. Cele două părţi sprijină Organizaţia Naţiunilor Unite să se manifeste drept organizaţia internaţională inter-guvernamentală cu cea mai largă reprezentativitate pe glob şi să îşi asume responsabilitatea esenţială în salvgardarea păcii şi securităţii în lume şi pentru identificarea soluţiilor adecvate pentru a răspunde oricărei ameninţări la adresa păcii şi stabilităţii pe glob. Cele două părţi sprijină întărirea colaborării dintre Organizaţia Naţiunilor Unite şi organizaţiile regionale şi subregionale.

16. Cele două părţi se opun ferm oricărei forme de terorism şi sunt dispuse  să-şi întărească cooperarea anti-teroristă şi să promoveze în comun cooperarea anti-teroristă internaţională. Cele două părţi vor continua să îşi întărească colaborarea privind prevenirea schimbărilor climatice şi promovarea dezvoltării durabile.

www.Hotnews.ro

În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.