“Ziua Ștafetei” la Colegiul Tehnic ,, Ion Mincu": 60 de tineri iau locul adulților pentru o zi și încearcă profesia la care doar visau
În perioada 12-23 noiembrie 2018, pentru a marca Ziua Internațională a Drepturilor Copiilor, Colegiul Tehnic ,, Ion Mincu” a participat la cea de-a V-a ediție a campaniei “Ziua Ștafetei”, o campanie-eveniment iniţiată de către Fundația Terre des homes și implementată la nivel național, în cadrul căreia adulții predau ştafeta propriilor meserii unor tineri dornici să le înveţe. Sub umbrela campaniei naționale, 60 de tineri au fost sprijiniți să devină, pentru o zi, avocaţi, poliţişti, profesori, bibliotecari, ospătari, contabili, bucătari, hairstilişti etc.
Drepturile copiilor și tinerilor de a participa la luarea deciziilor în ceea ce le privește viitorul, de a-și exprima propriile opinii și de a fi ascultați de către adulți sunt câteva dintre drepturile lor fundamentale, recunoscute la nivel internațional prin Convenția ONU cu privire la drepturile copiilor, semnată în 20 Noiembrie 1989 și ratificată în România prin Legea nr. 18/1990, la 28 septembrie 1990.
În semn de recunoaștere a acestor drepturi, în luna noiembrie a fiecărui an (începând din 2012), Fundația Terre des hommes desfășoară campania“Ziua Ștafetei – Acum decid eu!” (www.ziuastafetei.ro) prin care copii și tineri din întreaga țară sunt sprijiniți de adulți să-și afirme aspirațiile pentru viitor și să încerce, pentru o zi, profesiile la care visează.
În calitate de coordonator local al campaniei, Colegiul Tehnic ,, Ion Mincu” Focşani a selectat 60 de elevi, cu vârste între 16 şi 18 ani, care au prelat ștafeta profesiilor amintite de la doamna avocat Prepeliţă Petria, de la doamna comisar Manolache Monica, de la profesorii şi bibliotecarul instituţiei şi de la angajaţi ai restaurantului Oldies, Saloanelor Kikoko şi Vogue, hotelului Vrancea, Cooperativei de credit.
Mulţumim tuturor colaboratorilor!
Despre Fundația Terre des hommes: Fundaţia Terre des hommes (Tdh) este o organizaţie neguvernamentală din Elveţia ce dezvoltă programe şi proiecte în peste 38 de ţări pentru a proteja copiii aflaţi în nevoie. În România, Terre des hommes a avut o prezenţă neîntreruptă încă din 1992, iar de atunci, în fiecare an, mii de copii şi părinţi sunt beneficiari ai activităţilor implementate de către Tdh în următoarele domenii: (1) consolidarea sistemelor de protecţie a copilului şi justiţiei juvenile; (2) protecţia copiilor afectaţi de migraţie şi prevenirea traficului de persoane, şi (3) incluziunea socială a persoanelor de etnie roma şi a altor minorităţi. Recent, în urmă unei analize conduse de către reţeaua globală Keeping Children Safe, Terre des hommes a primit cea mai înalta recunoaştere – Nivel 1 de certificare – pentru modul în care asigura protejarea copiilor în situaţii de risc. Pentru mai multe detalii, accesaţi www.tdh.ro.