Ziua Mondială a Alimentaţiei şi Ziua Mondială a Pâinii, dublă sărbătoare pentru Colegiul Tehnic „Valeriu D. Cotea”
Pentru elevii şi cadrele didactice de la Colegiul Tehnic ,,Valeriu D. Cotea” Focşani a devenit o tradiţie marcarea a două sărbători foarte importante pentru domeniul alimentar şi anume Ziua Mondială a Alimentaţiei şi Ziua Mondială a Pâinii
Luni, pe parcursul întregii zile, elevii de la domeniile de pregătire turism şi alimentaţie, respectiv industria alimentară, s-au implicat în mai multe activităţi care au scos în evidenţă adoptarea unui stil de viaţă sănătos. Prima activitate a fost derulată de elevii clasei a XI-a, învăţământ profesional, calificarea profesională brutar – patiser- preparator produse făinoase, în parteneriat cu elevii Centrului Şcolar pentru Educaţie Incluzivă „Elena Doamna” şi a constat în modelarea sub diverse forme a aluatului pentru pâine împreună cu aceştia, aspect care a stârnit interesul celor mici şi salutat atât de părinţii participanţi la activitate, cât şi de profesorii psihopedagogi însoţitori. Mai târziu, la orele amiezii, elevii clasei a IX-a, învăţământ profesional, care se pregătesc în meseria de bucătar, s-au deplasat la colegii lor mai mici de la Şcoala Gimnazială Nr.7 Focşani pentru a le prezenta o parte din produsele realizate de ei în laboratoarele şcolii, prăjituri preparate din ingrediente naturale, fără aditivi alimentari. Activitatea s-a bucurat de un real succes, elevii din ciclul gimnazial fiind încântaţi de produsele oferite de colegii mai mari. Ultima acţiune, la asfinţit, care a marcat cele două sărbători a constat în pregătirea unui stand pentru Sărbătoarea Tradiţională „ZIUA PÂINII”, eveniment organizat de Ansamblul Folcloric Profesionist ,,Ţara Vrancei” în parteneriat cu Direcţia pentru Agricultură Vrancea la Sala „Balada”, viitorii brutari pregătiţi la Colegiului Tehnic ,,Valeriu D. Cotea” dovedindu-şi măiestria în modelarea aluatului în cel mai profesionist mod, munca lor fiind apreciată de toţi cei prezenţi la eveniment. Activităţile n-ar fi fost posibile fără implicarea cadrelor didactice din cadrul catedrei de industrie alimentară care au format elevilor deprinderile practice necesare, fără conducerea şcolii care încurajează şi stimulează derularea activităţilor extracurriculare şi fără reprezentanţii şcolilor partenere, cadre didactice şi elevi ai Şcolii Gimnaziale nr. 7. şi CŞEI ,,Elena Doamna” din Focşani. (Z.V.)