Educație

Ziua Mărcii Poștale Românești, „1917 – Pe aici nu se trece!”

Ziarul de Vrancea
14 iul 2017 734 vizualizări

Romfilatelia aniversează centenarui victoriilor de la Mărăști, Mărășești, Oituz prin emisiunea realizată de “Ziua Mărcii Poștale Românești”, intitulată sugestiv „1917 – Pe aici nu se trece!”

Foto: Emisiunea poștală a fost realizată cu sprijinul Serviciului Istoric al Ministerului Apărării Naţionale, Oficiului Național pentru Cultul Eroilor,

Ziua Mărcii Poștale Românești, „1917 – Pe aici nu se trece!”.

Romfilatelia aniversează centenarui victoriilor de la Mărăști, Mărășești, Oituz prin emisiunea realizată de “Ziua Mărcii Poștale Românești”, intitulată sugestiv „1917 – Pe aici nu se trece!”

Cu acest prilej, s-a realizat un album filatelic în tiraj limitat de 245 exemplare, echipat cu “blocul de 2 timbre al emisiunii şi plicul „prima zi” având ştampila „prima zi” aplicată în clar în folio aur. Fiecare element este numerotat de la 001 la 245. În deschiderea albumului este etalată reproducerea unei gravuri cu imaginea Mausoleului de la Mărăşeşti”. Albumul este dedicat victoriilor aduse de armata română, mult așteptate și greu câștigate, ce au devenit punctul de cotitură al Primului Război Mondial pentru țara noastră.”Bătălia de la Mărăști (11/24 iulie – 19 iulie/1 august 1917) a început cu o puternică pregătire de artilerie, continuată a doua zi, acțiune care a cauzat distrugeri însemnate dispozitivului inamicilor, facilitând ofensiva trupelor române.Ofensiva de la Mărăști a fost o adevarată capodoperă de artă militară, care a evidențiat calitățile de comandant ale generalului Alexandru Averescu. Biruința obținută era strălucită, frontul dușman fiind distrus pe o lățime finală de 30 de km și o adâncime de 20 km. Au fost eliberați 500 km2 cu 30 de localități.Bătălia de la nord de Focșani, cunoscută în istoriografie ca „bătălia de la Mărășești”, a fost cea mai mare confruntare de pe Frontul român din vara anului 1917 și una dintre cele mai ample purtate de Antanta în același an”, se arată în argument. Pentru realizarea albumului filatelic omagial, Romfilatelia mulțumește Serviciului Istoric al Ministerului Apărării Naţionale, Oficiului Național pentru Cultul Eroilor, Dnei colonel (r) Natalia Damian şi Dlui. Profesor Corneliu Andonie de la Muzeul Militar Naţional pentru sprijinul documentar acordat. (Z.V.)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.