Educație

„Ziua internațională pentru nonviolență în școală‘‘- acțiuni pe linie de siguranța elevilor desfășurate de polițiști în colaborare cu 16 inspectori din cadrul IȘJ Vrancea

Ziarul de Vrancea
28 ian 2022 1163 vizualizări

Polițiștii și inspectorii școlari le reamintesc elevilor faptul că nu numai în data de 30 ianuarie, ‘‘Ziua internațională pentru nonviolență în școală‘‘,  trebuie să NU folosim violența fizică și verbală

În data de 26 ianuarie a.c., premergător  zilei de duminică, 30 ianuarie -‘‘Ziua internațională pentru nonviolență în școală‘‘, polițiștii Biroului Siguranță Școlară  și cei ai Poliției Municipiului Focșani,  în colaborare cu 16 inspectori școlari din cadrul Inspectoratului Școlar Județean Vrancea au desfășurat activități pe linie de siguranță la 4 licee și 4 școli gimnaziale din municipiul Focșani.

În contextul actual se impune informarea continuă a minorilor și a tinerilor asupra adoptării unei conduite preventive, care să elimine riscurile de victimizare și implicațiile în activități infracționale, în scopul creșterii nivelului de informare, sensibilizare și conștientizare a elevilor și a cadrelor didactice cu privire la fenomenul violenței în școală.

 Activitățile au fost interactive și au vizat teme precum prevenirea bullying-ului, a violenței verbale și fizice, precum și legislația în vigoare în domeniu.

Toate formele agresiunii întâlnite în școli, de la îmbrânceli și jigniri până la înjurii, vulgarități, intimidări fizice și verbale, trebuie să dispară, iar relațiile interumane  elevi-profesori- părinți trebuie dezvoltate pe o bază de armonie și toleranță, în care puterea de convingere să fie a cuvântului și nu a violenței.

Întrucât tiparele de a reacționa în situații dificile se formează în copilărie/ în familie, pentru a reduce numărul cazurilor de violență asupra copiilor, reamintim câteva sfaturi pentru adulți, astfel încât să îi sprijinim pe cei mici în gestionarea unor conflicte:

-    fiți mereu împotriva agresiunii și mențineți poziția în acest sens;

-    încurajați comunicarea ca fiind cea mai bună metodă de rezolvare a conflictelor;

-    stabiliți standarde și limite;

-    fiți un model pentru el;

-    mergeți  întotdeauna pe principiul ce ție nu îți place, altuia nu-i face;

Recomandări adresate elevilor

-    evitați disputele verbale și implicarea în conflicte de orice fel;

-    atenție la limbajul folosit în public și nu dați curs provocărilor altor persoane, de multe ori de la violența verbală la cea fizică nu este decât un pas;

           - un limbaj controlat, fără jigniri poate întotdeauna să aplaneze un conflict.

            În data de 27 ianuarie a.c., în cadrul proiectului educațional ”Prevenirea violenței în școală!”, desfășurat în colaborare cu Colegiul Economic ”Mihail Kogălniceanu”, a avut loc concursul ”Împreună împotriva violenței!”, în cadrul căruia au fost premiate cele mai bune prezentări PowerPoint, ce au evidențiat aspecte privind responsabilitatea, educația, siguranța, prevenirea, emoția, comunicarea și toleranța.

            Activitățile pentru consolidarea și creșterea gradului de siguranță în spațiile școlare și zonele adiacente acestora, vor fi continuate în sistem integrat (poliție - inspectori școlari).


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.