Educație

Ziua Internațională a Educației la Școala Gimnazială REGINA MARIA Vintileasca

Ziarul de Vrancea
7 oct 2018 2700 vizualizări

Ziua Internațională a Educației a constituit pentru elevii claselor a V-a și a VI-a de la Scoala Gimnazială REGINA MARIA Vintileasca prilej de întâlnire cu educația din vremea bunicilor și străbunicilor lor și de reevaluare a termenului de educație al timpului prezent.Tot așa, bunicii au putut să cunoască mai bine gândurile nepotilor despre educație și despre educator.

            Invitații au fost Colniceanu Ilinca de 73 de ani din satul Cerbu, Jitia, Noapteș Ioana de 65 de ani și Trestianu Verginica 75 de ani din satul Neculele, toate vechi și inimoase partenere ale Scolii Vintileasca în proiecte educative, mai ales cele ce au ca temă folclorul, mestesugurile și obiceiurile tradiționale.Fiecare dintre invitate a vorbit cu drag despre primul învățător, un domn sau o doamnă cu chip luminos(domnul Manea,domnul și doamna Umaniță) cu vorba blândă dar și exigent, uneori aspru dar acest lucru e privit de ele cu îngăduință deoarece-una peste alta-întâmplările vieții de scolar le-au luminat calea spre cunoașterea și iubirea a ceea ce e valoros în viață:muncă, respect, iubire, credința, eleganță, părinți, suflet bun,adevăr.

            Elevii, la randul lor și-au manifestat in vorbe frumoase și emoționate dragostea și respectul profund față de învățătoarea lor, Baciu Mihaela. ,,O admir mult pe doamna mea învățătoare pentru că am învățat de la dumneaei lucruri frumoase pe care altfel nu le-aș fi stiut.Și o admir pentru curajul său în luptă cu boala. Nu se dă bătută și pentru asta e un exemplu pentru mine!,, a spus cu lacrimi în ochi elevul Gheabă Ionuț. Banu Corina a spus că educatoarea ei, Coman Aneta, e o figură luminoasă datorită căreia deseori plângea că nu voia să plece acasă de la grădinița din satul Cerbu.

            Pentru Stăruială Maria care a început viața de scolăriță la Bahnele, cea mai bună învățătoare a fost sora sa, Stoian Simona; cu ea s-a simțit mai curajoasă la scoală și a putut să învete mai mult.

            Pentru copii educație înseamnă joc, carte, scoală, visare, istetime, patrimoniu, dascăli,copii, griji, catalog,cumințenie.

            Câte și câte povestioare frumoase de viață despre educație nu au zburat între copii și bunici în timpul proiectului care li s-a părut tuturor atât de scurt! Tanti Ilinca a povestit ce importantă a fost pentru ea întâlnirea cu calculatorul și cu Internetul în cadrul proiectului Educatia Bazată pe Cunoastere de la Scoala Vintileasca.Veti intelege totul citind poezia pe care a scris-o despre asta:

Eu și Internetul

,,Intr-o zi de dimineață

Cu ploaie și vânt în față

Am pornit-de nu v-am spus-

Singură pe plai în sus.

 

Și-uite-așa, încet-încet,

Mă duceam la Internet.

O vecin-am întâlnit

Ce mă-ntrebă cam răstit:

 

-Ce cați tu la Internet?!

Asta-i pentru tineret!

-Măi vecină, stai pe loc!

Tu nu mă cunoști deloc

 

Fiindcă eu, de când mă știu,

Printre primii vreau să fiu.

Chiar și-acuma… nu m-aș teme

Să încerc cât mai am vreme.

 

Că eu multe am făcut,

N-am să trec ca frunza-n vânt.

Chiar de merg cam șchiopătând,

Tot visez din când în când…,,

 

Sau despre scoală si buna-purtare:

 

 

 

 

 

 

Cei 7 ani de-acasă

 

Cu mult drag mi-aduc aminte

Viața noastră dinainte.

Când eram noi copii mici,

Vara nu purtam opinci.

 

Uite-așa, cu talpa goală

Zi de zi mergeam la școală

Dar nu veneam niciodată

Cu lecția ne-nvățată.

 

Și doamnei învățătoare

Cu drag îi dădeam o floare,

Ea cu-n zâmbet o primea

Și de bine ne-nvăța.

 

Noi cu drag îi mulțumim

Și mereu ne amintim

De copilăria noastră

Și de 7 ani de-acasă.

 

Copiii au ascultat cu drag ,,povestile,, despre anii de început ai bunicilor iar bunicuțele au descoperit cât de ,,copți,, și cât de ,,fragezi,, sunt nepotii lor.Comunicare, cunoaștere, povești, curiozitate, surpriză, planuri pentru viitoare proiecte, iată ce a insemnat întâlnirea de Ziua Educației dintre diferite vârste ale copilăriei.

 

Profesor-diriginte Stana Georgescu-Apostu

 

 

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.