Educație

Ziua Elevului Antreprenor la Colegiul “Asachi”

Ziarul de Vrancea
16 oct 2017 1028 vizualizări

"Începeți cu o gogoașă", este sfatul unui om de afaceri pentru tinerii care doresc să debuteze în lumea afacerilor

Ziua Elevului Antreprenor a fost marcată de elevii și profesorii Colegiului Tehnic "Gheorghe Asachi" Focșani printr-o activitate organizată de profesoara Mirela Stoican, ce a vizat modalități de eficientizare a managementului carierei elevului VET. Elevii claselor a XI-a și a XII-a au participat la o întâlnire cu reprezentanți ai mediului de afaceri vrâncean în sediul Firmelor de Exercițiu din cadrul colegiului. Dialogul elevi - oameni de afaceri a fost deschis de Rodica Spânu, reprezentanta unei firme de consultanță în domeniul afacerilor și managementului care a precizat că, în acest tip de afacere, cunoștințele vaste în domeniu și seriozitatea aduc succesul. Un alt invitat, Ovidiu Galat, promotor al activităților de tipul Multi Level Management, și-a început discursul într-o notă optimistă. "Nu conteaza câte lacune ai, dacă îți propui să dezvolți o afacere și ai un plan bun, vei reuși", a precizat acesta. Invitatul le-a explicat elevilor că pentru generația actuală viteza de schimbare a locului de muncă este de unul sau cel mult doi  ani; multe slujbe vor disparea în timp și de aceea e nevoie ca oamenii să învețe pe tot parcursul vieții. Întrebat care sunt secretele reușitei în afaceri pentru un tânăr antreprenor, acesta le-a dat elevilor prezenți câteva sfaturi, printre acestea: să își ia un job de 2 ore pentru început, să studieze mult; indiferent ce fac, să facă impecabil; să se adapteze, primul loc de muncă nu e pentru a ieși la pensie; dacă doresc un job mai bun să își depună CV-uri la alte companii; dacă pleacă la alte firme să plece pentru un program mai bun și un salariu mai bun; să nu facă nimic de mântuială. Un alt invitat a fost Ștefan Turcu, reprezentantul unei firme de catering, care i-a încurajat pe elevi să înceapă cu o afacere în care să producă ceva, pentru că acest tip de  afacere are  succes dacă există seriozitate maximă. Întrebat de elevi cum ar trebui să înceapă o afacere, acesta le-a oferit un exemplu practic:  "Începeți cu o gogoașă. O produceți, o vindeți. Apoi produceți două gogoși, ulterior  mai multe gogoși, având desigur scopul de a vă realiza financiar dar și de a crea locuri de muncă. Pentru început este normal să te gândești doar la tine, ulterior te gândești și la ceilalți". Omul de afaceri a dezvăluit și secretele unei afaceri de succes: informația, investiția profitului, economia dar și un management eficient, pentru că rolul antreprenorului este acela de a coordona activitatea firmei și nu neapărat de a munci cot la cot cu angajații.

"Rezultatul muncii trebuie să devină mai mult decât un produs

Daniela Tamaș, reprezentanta unei companii din industria textilă vrânceană și-a început discursul cu precizarea că "lucrul bine făcut poate aduce satisfacții atât ca angajat cât și ca angajator. Afacerea trebuie să renteze pentru a rezista pe piața națională și mai ales pe cea internațională". Aceasta i-a îndemnat pe elevi să fie cea mai bună versiune a lor, precizând că "rezultatul muncii trebuie să devină mai mult decât un produs”. “Un exemplu ar fi industria textilă care înseamnă mai mult decât a coase o haină la mașina de cusut. Firma trebuie să vadă dincolo de asta, trebuie să vadă bucuria celui care se privește dimineața în oglindă când îmbracă haina respectivă", a mai spus aceasta. Activitatea a fost încheiată de Carmen Oprea, inspector școlar în cadrul IȘJ Vrancea, care a evidențiat faptul că există avantaje și dezavantaje în ambele situații (de angajat sau de angajator), dar că a fi antreprenor este cu certitudine mai dificil. (M.V.)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.