Ziua Elevului Antreprenor la Colegiul “Asachi”
"Începeți cu o gogoașă", este sfatul unui om de afaceri pentru tinerii care doresc să debuteze în lumea afacerilor
Ziua Elevului Antreprenor a fost marcată de elevii și profesorii Colegiului Tehnic "Gheorghe Asachi" Focșani printr-o activitate organizată de profesoara Mirela Stoican, ce a vizat modalități de eficientizare a managementului carierei elevului VET. Elevii claselor a XI-a și a XII-a au participat la o întâlnire cu reprezentanți ai mediului de afaceri vrâncean în sediul Firmelor de Exercițiu din cadrul colegiului. Dialogul elevi - oameni de afaceri a fost deschis de Rodica Spânu, reprezentanta unei firme de consultanță în domeniul afacerilor și managementului care a precizat că, în acest tip de afacere, cunoștințele vaste în domeniu și seriozitatea aduc succesul. Un alt invitat, Ovidiu Galat, promotor al activităților de tipul Multi Level Management, și-a început discursul într-o notă optimistă. "Nu conteaza câte lacune ai, dacă îți propui să dezvolți o afacere și ai un plan bun, vei reuși", a precizat acesta. Invitatul le-a explicat elevilor că pentru generația actuală viteza de schimbare a locului de muncă este de unul sau cel mult doi ani; multe slujbe vor disparea în timp și de aceea e nevoie ca oamenii să învețe pe tot parcursul vieții. Întrebat care sunt secretele reușitei în afaceri pentru un tânăr antreprenor, acesta le-a dat elevilor prezenți câteva sfaturi, printre acestea: să își ia un job de 2 ore pentru început, să studieze mult; indiferent ce fac, să facă impecabil; să se adapteze, primul loc de muncă nu e pentru a ieși la pensie; dacă doresc un job mai bun să își depună CV-uri la alte companii; dacă pleacă la alte firme să plece pentru un program mai bun și un salariu mai bun; să nu facă nimic de mântuială. Un alt invitat a fost Ștefan Turcu, reprezentantul unei firme de catering, care i-a încurajat pe elevi să înceapă cu o afacere în care să producă ceva, pentru că acest tip de afacere are succes dacă există seriozitate maximă. Întrebat de elevi cum ar trebui să înceapă o afacere, acesta le-a oferit un exemplu practic: "Începeți cu o gogoașă. O produceți, o vindeți. Apoi produceți două gogoși, ulterior mai multe gogoși, având desigur scopul de a vă realiza financiar dar și de a crea locuri de muncă. Pentru început este normal să te gândești doar la tine, ulterior te gândești și la ceilalți". Omul de afaceri a dezvăluit și secretele unei afaceri de succes: informația, investiția profitului, economia dar și un management eficient, pentru că rolul antreprenorului este acela de a coordona activitatea firmei și nu neapărat de a munci cot la cot cu angajații.
"Rezultatul muncii trebuie să devină mai mult decât un produs”
Daniela Tamaș, reprezentanta unei companii din industria textilă vrânceană și-a început discursul cu precizarea că "lucrul bine făcut poate aduce satisfacții atât ca angajat cât și ca angajator. Afacerea trebuie să renteze pentru a rezista pe piața națională și mai ales pe cea internațională". Aceasta i-a îndemnat pe elevi să fie cea mai bună versiune a lor, precizând că "rezultatul muncii trebuie să devină mai mult decât un produs”. “Un exemplu ar fi industria textilă care înseamnă mai mult decât a coase o haină la mașina de cusut. Firma trebuie să vadă dincolo de asta, trebuie să vadă bucuria celui care se privește dimineața în oglindă când îmbracă haina respectivă", a mai spus aceasta. Activitatea a fost încheiată de Carmen Oprea, inspector școlar în cadrul IȘJ Vrancea, care a evidențiat faptul că există avantaje și dezavantaje în ambele situații (de angajat sau de angajator), dar că a fi antreprenor este cu certitudine mai dificil. (M.V.)