Educație

Ziua cea mai luminoasă din an - compunere realizată de Nicoleta Tănase, elevă în clasa a VIII-a la Școala „Regina Maria” din Vintileasca

Ziarul de Vrancea
22 iun 2020 1796 vizualizări
Foto:arhiva ZdV credit foto:Libertatea
Foto:arhiva ZdV credit foto:Libertatea

A fost odată ca niciodată un împărat ce avea trei fete mari, gata de măritiș. Pe primele două fete le-a măritat cu doi fii de împărați foarte bogați și de neam mare, însă pentru fiica cea mai mică dorea un flăcău cu totul nemaipomenit deoarece fata era deosebit de frumoasă și curată ca lacrima.

 Așadar s-a dat sfoară în țară în toate colțurile lumii despre existenta fetei astfel încât zilnic la palat își făceau apariția tot felul de tineri însă niciunul nu era pe placul împăratului și nici pe al fetei. Într-o zi își făcu apariția un zmeu care era foarte dornic să ia fata de nevastă și care-i promisese că-i va da tot ce există și ce nu există pe lumea asta. Împăratului îi surâdea ideea dar fata nici măcar nu se uita la zmeu, dorind ca ea să se mărite cu un om la fel ca ea. În altă zi își făcu apariția un alt fecior cu o statură înaltă, înstărit și aproape la fel de frumos ca fata, împăratului îi plăcu de prezența acestuia, însă fetei îi plăcu și mai mult încât decide că el este alesul vieții ei.

 Împăratul organiză nuntă mare invitând toți oamenii din împărăție și nu numai, cu mese bogate, cu mâncare din belșug pentru toată lumea. În zori, când nunta era pe sfârșite, își făcu apariția la nuntă zmeul care o ceruse pe fată de soție puțin mai înainte. El îi fură pe cei doi miri și îi duse dincolo de cer vrând să le dea drumul și să-i omoare deoarece, dacă el n-o putea avea de soție pe fata de împărat, nimeni să n-o aibă. Zmeul se învârte de două-trei ori apoi le dă drumul celor doi îndrăgostiți care, în timp ce cădeau îmbrățișați, au fost înconjurați de o lumină puternică apoi s-au transformat într-o uriașă minge  de foc pe care o numim noi astăzi „Soare” și care își face apariția dimineața, în zori,  și pleacă la venirea serii deoarece noaptea se întoarce zmeul vrând să-și ducă la capăt lucrul început.

 De atunci se spune că Soarele este semnificația iubirii fără de sfârșit și a frumuseții și că razele lui ni le transmite și nouă. Se mai spune că în ziua nunții, pe 21 iunie, ziua cea mai lungă din an, e una deosebită și cine stă toată ziua la căldura Soarelui va primi frumusețea fetei și va avea parte de o iubire sinceră cum a fost cea dintre cei doi.

Compunerea Legenda Soarelui realizată de Nicoleta Tănase ne-a fost transmisă de Stana Georgescu Apostu, profesor de limba română la Școala ”Regina Maria”Vintileasca cu mențiunea că a fost scrisă de ”Ziua Solstițiului de vară” denumită și ”Ziua Soarelui​”

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.