Educație

Vrâncenii, din nou cei mai buni la faza regională a World Robot Olympiad

Mihaela Vlădescu
28 mai 2017 2527 vizualizări

Echipele Centrului de Excelență pentru Robotică Educațională Focșani, coordonate de profesorul Săndel Agache, au obținut Premiul I la cea mai disputată categorie – Standard III și Premiul al II-lea la categoria Creativitate – ”high school” a fazei regionale a World Robot Olympiad

Echipele Centrului de Excelență pentru Robotică Educațională Focșani, coordonate de profesorul Săndel Agache, au arătat și anul acesta că sunt printre cele mai bune din țară. La faza regională a World Robot Olympiad  (http://www.wro2017.org/), care s-a desfășurat sâmbătă, 27 mai, la Facultatea de Inginerie a Universității ”Dunărea de Jos” Galați, reprezentanții Vrancei au obținut două premii foarte valoroase. Astfel, Premiul I la categoria Standard III (cea mai dificilă, câștigată la nivel internațional în ultimii ani de Japonia) a revenit la această fază regională, elevilor Dănuț-Florin Anton și Cezar-Ștefănel Holban de la Colegiul Economic, pregătiți la Centrul de Excelență pentru Robotică Educațională din cadrul Colegiului Tehnic ”Edmond Nicolau”, iar elevii Marian-Cosmin Lupu și Damian Mărășescu de la Colegiul Tehnic ”Edmond Nicolau”, pregătiți la același Centru de Excelență, au obținut Premiul al II-lea la categoria Creativitate. Ambele echipe, instruite de prof. ing. Săndel Agache, sunt calificate la faza națională a World Robot Olympiad care se va desfășura la București pe 11 iunie 2017. Tema fazei regionale a World Robot Olympiad a fost ”SUSTAINABOTS – Roboți pentru dezvoltare durabilă”. La categoria Standard robotul a trebuit să construiască în mod autonom centrale eoliene și să execute diferite operații într-un ”parc eolian”, iar la categoria Creativitate elevii de la Focșani au construit o stație robotizată pentru producerea energiei electrice din... poluare, mai precis din gazele rezultate ca urmare a poluării. Faza regională a World Robot Olympiad se desfășoară după aceleași reguli impuse la faza internațională a competiției și este supervizată internațional.

Calificare la națională și șanse pentru etapa internațională

Coordonatorul al Centrului de Robotică Educațională de la Focșani, profesorul Săndel Agache, este cel care a condus echipele județului Vrancea participante la această competiție în fiecare an, acestea calificându-se la faza internațională. Nu de fiecare dată, însă, a și participat la acest ultim act al olimpiadei, din cauza lipsei resurselor materiale. „Este greu să explici dacă e puțin sau e mult…Afirm aceasta întrucât de acum urmează greul…Pentru fiecare temă de cercetare a WRO, din fiecare an, ne trebuie alte și alte piese necesare prototipării hardware a roboților. Dar e dificil să mai explic aceste lucruri…Oricum sun fericit că există o continuitate a performanțelor Centrului de Excelență pentru Robotică Educațională și mulțumesc părinților pentru sprijin. De asemenea, cred că voi obține sprijin de la Inspectoratul Școlar Județean.     De remarcat este și faptul că acești copii care au obținut premii sunt selectați pentru competiții pe baza unei evaluări și trebuie să menționez că au trecut de această evaluare și gemenii Ariton Adrian-Nicolae, respectiv Ariton Alexandru-Constantin, de la Colegiul National ”Unirea”, dar întrucât aceștia s-au calificat la faza internațională a Olimpiadei de Matematică nu au mai putut participa la categoria Standard II a WRO. Felicitări acestor copii! Felicitări părinților!”, transmite profesorul Săndel Agache. Faza  internațională a WRO se va desfășura în toamnă în Costa Rica. Anul trecut o echipă a Centrului de Excelență pentru Robotică Educațională Focșani a obținut  Premiul I la faza națională a WRO, învingând echipe puternice din București și din țară și a reprezentat România la categoria Standard III a World Robot Olympiad, faza internațională care s-a desfășurat în India, la New Delhi, unde s-a situat într-unul din cele trei topuri ale competiției, respectiv, pe locul 35 mondial (peste 22 000 de echipe la faza de start WRO). (M.V.)

         


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.