Educație

Vrancea literară– o „sită„ deasă care „cerne”și promovează talente literare

Radu BORCEA
27 nov 2018 2175 vizualizări

  Peste câteva zile, va ieși de sub tipar Revista Salonul literareditată de Fundația social-culturală „Miorița” - Odobești, ambele conduse de profesorul și scriitorul Culiță Ioan Ușurelu. Fiind de 20 de ani în atenția iubitorilor de cultură, în general, și a celor de literatură, în mod special, această publicație complexă prin tematica abordată împlinește și ea, în anul Centenarului, un centenar de ediții.

Publicația așteptată să iasă de sub „teascul” mașinilor de imprimat dedică în acest număr mai multe pagini desfășurării Festivalului Internațional de Creație „VRANCEA  LITERARĂ” – 2018 desfășurat la Ateneul Popular „Mr. Gh. Pastia” din Focșani. O ediție de colecție, pot spune, judecând strict în parametri valorici: calitatea creațiilor literare primite pentru concurs(poezii - inclusiv poezii religioase și pentru copii -,proză scurtă, roman, teatru, eseu), personalitățile din juriu, invitați (scriitori cunoscuți în toată țara, veniți din Capitală –prozatorul Florentin Popescu are peste 70 de volume publicate -, de la Galați, Bacău, din nordul Moldovei, Bucovina și Maramureș, conducători de filiale ale Uniunii Scriitorilor din România), organizare festivității de înmânare a premiilor, participarea publicului, în rândul cărora am remarcat prezența a numeroși dascăli ai școlii, liceeni și elevi de gimnaziu.

            Vrancea literară i se spune acestui festival-concurs, dar interesul creatorilor pentru a concura spre a obține premii la una dintre secțiunile sale se manifestă în numeroase locuri din România și din afara fruntariilor sale. Că așa este stau ca mărturie premiile care au ajuns la destinații îndepărtate de județul nostru. De exemplu, Marele premiu, CARTEA ANULUI, cu titlul „Mănăstirea Neamț – vatră de spiritualitate și cultură română”(vol. I) a intrat în posesia starețului Mănăstirii Neamț, Arhimandrit Benedict Sauciuc, un cărturar al lumii ecleziastice. Alte premii au ajuns la Hunedoara, Bacău, Brăila, Huși, Bârlad, Suceava, București, dar și în Franța, la Avignon, pentru că, în ultimele trei ediții Vrancea literară a căpătat o dimensiune internațională atât prin creații originale, cât și printraduceri din autori străini (de către creatori români din Diaspora) sau lucrări bilingve trimise pe adresa organizatorului din Odobești.

            Creatori vrânceni de literatură valoroasă au trecut cu brio și la această ediție prin „filtrul” juriului, obținând premii de TOP. Îi am în vedere pe Ion Apostu, care a primit Premiul special al juriului pentru volumul de poezii „Iubiri și nemuriri”, pe profesorul și literatul Petrache PlopeanuPremiul Ipentru volumul de poezie religioasă „Cuibul crucii”,pe talentata învățătoareLăcrămioara Apostu-Văsuianu, căreia i-a revenit Premiul special al juriului pentru volumul de poezie pentru copii „Universul copilăriei”(are trei volume publicate de poezie dedicate exclusiv copiilor), precumșipeElena Plopeanu, profesoară,care a obținut Premiul I, la Secțiunea Eseu, pentru volumul „Itinerarii istorice și spirituale”.

            De la încheierea concursului și până la ora de față, am avut curiozitatea să citesc, pe Internet,câteva reviste cu profil literar care apar în marile orașe - capitale de județe, iar ecourile despre desfășurarea acestui concurs au fost dintre cele mai favorabile. Comentariile parcurse îmi întăresc convingerea că ediția din 2018 a Festivalului Internațional de Creație „Vrancea literară”este cu adevărat una de colecție și constituie un reper de ținut seamă pentru edițiile viitoare. Talente literare sunt în țara asta frumoasă, dar nefericită, „site dese” de cernut valori sunt, viziune, capacitate organizatorică și managerială pentru organizarea și desfășurarea unor manifestări culturale de anvergură de asemenea existădin plin. Lipsesc doar resursele bănești pentru punerea în operă a acestor valori, pentru factorii de decizie dininstituțiile publice responsabile cu cheltuirea acestor resurse au alte priorități.

Radu BORCEA


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.