Educație

Violența școlară, lipsă autorizațiilor și prevederi legislative, discutate în prima ședință cu directorii de școli

Mihaela Vlădescu
28 sep 2017 1988 vizualizări

24 de cazuri de violentă școlară au fost anul trecut în școli, iar de la debutul noului an școlar încă 4 cazuri u reprezentanții ISU se plâng de multele nereguli care conduc la neacordarea autorizațiilor de securitate la incendiu u toți directorii au primit calificativul “Foarte bine”

Ca la fiecare început de an școlar, directorii unităților de învățământ din județ au fost convocați joi la ISJ la o întâlnire cu actuala conducere a instituției care coordonează învățământul vrâncean. ”Ne dorim cu toții că lucrurile să funcționeze bine și foarte bune. Știm în mare, problemele principale cu care vă confruntați. Sunteți aici pentru a ști că problemele punctuale le putem rezolva numai împreună, aici la ISJ”, a precizat în debutul întâlnirii Lauriana Ailincutei, inspectorul general școlar al ISJ Vrancea. Inspectorul școlar general adjunct a făcut un apel la managerii de școli să își facă datoria din postura pe care o ocupă și să transmită cadrelor didactice seriozitate la catedra. Nu au lipsit de la întâlnire reprezentanții Prefecturii, ai ISU, IPJ, DGASPC, CJRAE. Violența școlară a fost subiectul abordat de comisarul de poliție Ionel Lal, împuternicit la comanda Serviciului de Ordine din cadrul IPJ, potrivit căruia de la începutul acestui an școlar în unitățile de învățământ din județ au fost comise patru infracțiuni de către elevi. „În cursul anului 2016-2017 la nivelul județului Vrancea am înregistrat 24 de infracțiuni, majoritatea fiind furturi și acte de violentă. De la începutul anul școlar curent am înregistrat deja patru evenimente și în alte două situații se fac cercetări în legătură cu împrejurările în care s-au comis incidentele în unitățile de învățământ. Făcând o situație statistică a rezultat că din 486 de unități de învățământ care sunt la nivelul județului Vrancea , 257 de unități nu sunt asigurate cu sisteme de securitate. Am avut discuții cu domnii directori de unități prin care mi s-a comunicat lipsa fondurilor necesare, dar apelăm la bunăvoința fiecăruia ca împreună cu autoritățile locale să găsim soluții astfel încât să asigurăm securitatea acestor unități de învățământ. Va recomand să aveți o colaborare foarte bună cu șefii de posturi rurale. Unde considerați că sunt elevi – problemă, împreună cu părinții și lucrătorii de poliție să facem activități de consiliere și de prevenire,” a transmis comisarul Ionel Lal. 

Lipsa autorizațiilor, principală problemă constatată de ISU în școli

Lipsa autorizațiilor de securitate la incendiu nu mai reprezintă o noutate în ceea ce privește unitățile de învățământ, în debutul fiecărui an școlar fiind luat în discuție acest subiect. Probleme sunt însă și de altă natură, după cum atrage atenția  colonelul Cătălin Draganescu, din cadrul inspecției de prevenire. “Pe lângă lipsa autorizațiilor, vă spun și ce nereguli s-au constatat în cursul ultimului an: mijloacele tehnice de apărare împotrivă incendiilor nu au fost verificate periodic, instalațiile de hidrant nu sunt menținute în stare de funcționare, nu sunt verificate de personal autorizat instalația de detecție, semnalizare și alarmare a incendiilor, nu s-a asigurat echiparea cu sisteme de iluminare pentru evacuare pentru toate clădirile, nu a fost întocmit planul de intervenție în caz de incendiu, nu s-a asigurat revizia periodică a centralelor termice, iar în încăperile centralelor termice alimentate cu combustibil solid sunt depozitate lemne, se folosesc instalații electrice cu defecțiuni, coșurile și sobele nu sunt verificate de personal autorizat înainte de utilizare. Principala problemă este lipsă autorizației, iar pe lângă această s-au mai constată modificări ale instalației incaperilor”, a precizat reprezentantul ISU. 

Toți directorii s-au dovedit a fi foarte buni manageri

Noutățile în ceea ce privește mobilitatea cadrelor didactice au fost prezentate de inspectorul responsabil cu mișcarea personalului didactic, Mihail Fîsan, care le-a reamintit directorilor modul în care se face încadrarea debutanților, asigurarea catedrelor și trasmiterea documentelor școlare. ”Știu că este o mare responsabilitate să fii director. Aveți o responsabilitate uriașă fată de beneficiarii direcți- copiii, fată de beneficiarii indirecți, care sunt părinții și față de colegii de cancelarie.  Prima responsabilitate este să asigurăm un corp profesoral de calitate și vă propun să avem o relație și mai bună în acest an scolar”, a spus Mihail Fîsan. Inspectorul a reamintit faptul că titulare ai invățământului devin cadrele care promovează examenul de definitivat, iar norma didactică are 18 ore și nu 27 așa cum se întâmplă în unele unități școlare. Înscrierea copiilor cu cerințe educative speciale (CES) în școli a fost un alt subiect abordat în cadrul întâlnirii, Liliana-Jeni Mihai, directorul CRJAE, precizând faptul că nici un consilier psihopedagogic nu mai merge în grădinitele unde nu se asigură un spațiu optim pentru lecțiile de logopedie, și consilierii nu vor merge în unitătile de învătămant decât cu acordul scris al părinților. Inspectorul responsabil cu managementul școlar, Eleonora Dărmănescu le-a vorbit directorilor despre modificările apărute în metodologie cu privire la evaluarea acestora, precum și despre procedurile de evaluare, sugerându-le să citească metodologia. ”Din sondajele făcute am ajuns la concluzia că doar o parte dintre dumneavoastră ați citit procedura și metodologia”, a precizat Eleonora Dărmănescu. Directorii și-au primit, după întâlnire, calificativele pentru anul școlar 2016-2017, toți primind, potrivit reprezentanților ISJ, „Foarte bine”. (M. VLĂDESCU)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.