Educație

VIDEO | Volumul „Elita unionistă din Focșanii Unirii” al soților Silvia și Dan Nichita, lansat la Muzeul Unirii din Iași

Ziarul de Vrancea
22 dec 2021 2338 vizualizări

Muzeul Unirii din Iași a găzduit joi, 16 decembrie 2021, o lansare de carte și o expoziție de fotografie care au dus la Iași povestea focșăneană a Unirii Principatelor de la 1859.

VIDEO:TVR Iasi

Evenimentul poate fi considerat un gest prin care elita unionistă focșăneană este onorată în locuința domnitorului Principatelor Unite, Alexandru Ioan Cuza, în pragul aniversării a 163 de ani de la Unirea Principatelor Române.

Expoziția poate fi vizitată la Muzeul Unirii în perioada 16 decembrie 2021-30 ianuarie 2022.

Cartea “Elita unionistă din Focșanii Unirii. Istorii. Destine. Patrimoniu.” a călătorit, de la Focșani la Iași, împreună cu expoziția fotografică itinerantă “Chipurile Unirii”, parte din proiectul de cercetare dedicat elitei urbane focșănene.

În Muzeul Unirii din Iași au expuse 20 de fotografii după portrete ale unor domni și doamne din cea de-a doua jumătate a secolului XIX, perioadă în care Focșanii Unirii au cunoscut o dezvoltare economică și culturală greu de egalat și, la fel ca și cartea, reprezintă rezultatul muncii de cercetare a doi autori focșăneni, Silvia Vrînceanu, președintele Asociației "Eu tu și ei" și inițiatoarea proiectului "Carte în sate" și Dan Nichita, membru USR-PLUS Focșani, fost vicepreședinte USR Vrancea și, împreună, inițiatori ai proiectului cultural Povestim Focșaniul.

Ca într-un album de familie, descoperim în carte o lume aparte, cu educație înaltă, principii și bun gust, oameni cu valori solide și idealuri naționale. Scris într-un registru accesibil unui public cât mai larg, volumul construiește un arc peste timp întrucât autorii căutat urmași ai familiilor, au inventariat mărturii arhitecturale rămase în orașul de astăzi, au căutat în colecții publice și private tablouri și fotografii neștiute despre o generație care a contribuit substanțial nu doar la Unirea Principatelor ci și la independența României și mai apoi, prin moștenirea lăsată, la Marea Unire.

Povestim Focșaniul este un proiect cultural inițiat de Asociația “Eu, tu și ei” al cărui scop este revitalizarea memoriei culturale a orașului Focșani, redescoperirea arhitecturii vechi și a poveștilor familiilor din elita urbană, în contextul contribuției acestora la marile evenimente din istoria țării. Echipa proiectului promovează în această perioadă istoria puțin cunoscută a unor clădiri de poveste care riscă să fie eliminate din peisajul urban ca urmare a unor presiuni de natură imobiliară. Între acestea se numără și o clădire proiectată de arhitectul Ion Mincu, născut la Focșani, și a cărui poveste de viață este dezvăluită în volum.

Text informații + foto:USR PLUS Vrancea


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.