Educație

VIDEO | Ana Maria Rusu din Focșani, profesor Merito, ar merge la muncă și fără să fie plătită

Ziarul de Vrancea
13 oct 2019 3266 vizualizări

Profesoara care ar merge la muncă și fără să fie plătită: „Elevii nu au o problemă nici cu materiile, nici cu temele. Știți ce vor? Îmi spun așa: Ne dorim să avem profesori cu chef”

Ana-Maria Rusu ar merge la muncă și fără să fie plătită: „Eu vin cu drag la școală”. Este profesoară de Educaţie Muzicală la Şcoala Gimnazială „Anghel Saligny” și Colegiul Național „Unirea” din Focșani. Iar asta nu ar fi nimic. Elevii săi participă cu mare bucurie la orele ei.​

O dată la două luni profesoara îi pune pe copii să scrie, pe caiet, ce ar putea face ei, profesorii, astfel încât copiii să vină cu mai mult drag la școală. Admite că răspunsurile lor au îngrozit-o oarecum. „Ei nu au o problemă nici cu materiile, nici cu temele. Știți ce vor? Îmi spun așa: Ne dorim să avem profesori cu chef. Noi vrem ca profesorii să vină la școală cu chef. Eu le spun: Să știți că și eu poate am zile în care nu am chef. Și știți ce îmi spun? Dar tot timpul păreți că aveți chef.

Profesoara își face meseria cu multă pasiune. Putea să facă altceva - să cânte într-o filarmonică sau într-un cor. Dar s-a nimerit într-o clasă. Și și-a zis că ea trebuie să îi învețe pe copii care e treaba cu muzica.

11 ani a lucrat ca profesoară în Bârlad, iar de trei ani este la Focșani, unde s-a mutat pentru a fi alături de soțul său.

Vede cum sărăcia, lipsurile sunt probleme în comunitățile din zonă.

„Am avut elevi care își așteptau frații să vină de la școală, ca să le ia ghetele”, povestește profesoara. Și-a luat titularizarea cu 9,90, din primul an. Și-a ales postul. Dar lecțiile adevărate viața i le-a ținut. Fără proiect didactic. Le enumeră repede pe puncte, pe degetele subțiri, așa cum le are la cele 42 de kilograme ale sale, la 1,65 metri.

„Unu: Nicio școală nu m-a pregătit pentru ceea ce am găsit eu la ore. Și doi: copiii aceia nici nu puteam să îmi dau seama câte șanse au ei față de mine, acum 20 de ani.” „E o problemă mare și faptul că universul lor e un pic mai mic, mai strâmt, că informația, acolo, nu că ajunge greu, dar poate că au profesori care nu sunt atât de dornici să culeagă informații noi.”

Vorbește și despre abandonul școlar. Motivele sunt simple, la țară. Fetele se căsătoresc de la vârste mici. Sau rămân însărcinate de la vârste mici. Profesorii nu se ocupă de educația socială, civică, părinții nu-s interesați de educația copiilor.

Ar avea o soluție, ca să îi facă pe elevi, în general, să le placă școala. Dar asta ar implica toți profesorii, care ar trebui să colaboreze.

„M-am gândit că dacă noi, profesorii, am lucra în folosul copiilor, dacă noi am colabora între noi, nici nu ne dăm seama cât de util i-ar fi unui copil și cât de frumoasă i s-ar părea școala. De exemplu Bogdan, profesor de limba română, e rugat de profesorul de matematică să lase un pic mai jos garda cu temele de limbă română, timp de 3 zile, pentru că el are de predat Teorema lui Pitagora și trebuie să facă aplicații 3 zile la clasă. Dau eu teme mai multe și dă tu mai puține. Dar vezi că între timp Ana, profesoara de muzică, predă doina și balada folclorică, mergi tu cu doina și balada literară”, vede Ana-Maria Rusu o posibilă cale de a-i face pe copii să le placă școala mai mult.

Profesoara simte „mai mult decât frustrare”, când materia ei, educația muzicală, este considerată o materie neimportantă de către mulți dintre părinți. Iar pentru că notele contează la admiterea într-un liceu bun, părinții au pretenția ca la aceste materii copiii să aibă nota maximă.

„Dvs nu vă dați seama ce vânătoare de note este pentru acel procent de 20 la sută, cât contează la capacitate”, spune profesoara.

Ana-Maria Rusu, este profesoară de Educaţie Muzicală la Scoala Gimnaziala " Anghel Saligny", Focsani și la Colegiul Național Unirea din Focșani. Este profesor MERITO 2019. 

Despre proiectul MERITO citiți accesând site-ul proiectulmerito.ro

Ana-Maria Rusu și Bogdan Rațiu, profesori MERITO, au fost invitații ediției de săptămâna trecută a emisiunii „În fața ta” de la Digi24, (n.r difuzată sâmbătă și duminică 12-13 octombrie 2019) moderată de Claudiu Pândaru și Florin Negruțiu. Emisiunea poate fi urmărită în VIDEO de mai jos:

VIDEO:digi24.ro

Text informații:republica.ro


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.