Educație

VIDEO | Lansarea cărții Monumente ecleziastice din zid în zona Vrancei din secolele XVII-XVIII (Editura Palatul Culturii, Iași, 2018)

Ziarul de Vrancea
11 mar 2019 934 vizualizări

Profesorul Aurel Nicodei a publicat prima lucrare despre bisericile de zid din Județul Vrancea, pe care a închinat-o Centenarului Reîntregirii teritoriilor românești: Monumente ecleziastice din zid în zona Vrancei din secolele XVII-XVIII (Editura Palatul Culturii, Iași, 2018). Este vorba de teza de doctorat, pe care Aurel Nicodei a susținut-o la Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu, unde i-a avut ca îndrumători pe distinșii istorici Radu Florescu și Paul Niedermaier.

O carte despre ctitori, comunitate și rolul social al Bisericii

În ciuda titlului destul de tehnic, specific unei lucrări de doctorat, volumul nu este o carte despre ziduri, ci una în care vorbește despre meșterii bisericilor, despre pietrari, zugravi și lemnari, despre preoți și monahi, despre ctitori, despre arta bisericească, despre tehnicile și materialele de construcție, despre rolul social al Bisericii și nu în ultimul rând despre comunitățile în mijlocul cărora au apărut aceste ctitorii. Sunt descrise peste o sută de biserici, cu imagini și planșe, prezentate apoi în anexă. Din acest punct de vedere, lucrarea este un cadou făcut celor care doresc să descopere arta și cultura religioasă din Vrancea prin prisma ctitoriilor din zid. Volumul profesorului Aurel Nicodei desăvârșește munca cercetătorilor Muzeului Vrancei în acest domeniu și ne permitem să-i amintim pe Victor Bobi, Anton Paragină, Lelia Pavel, dar și generația tânără, Aurora Emilia Apostu, Mădălina Stănescu și ceilalți colegi de la Muzeu. Pagini importante sunt dedicate bisericilor din Odobești, un motiv în plus ca volumul să fie prezentat și la Odobești. Fiind o lucrare despre bisericile din tot județul, aceasta va fi lansată mai întâi în Focșani, la o dată pe care autorul o va anunța. Felicitări doctorului în istorie Aurel Nicodei pentru acest dar făcut celor care iubesc tradițiile, cultura, spiritul și istoria acestui județ! 

Citiți și:Monumente ecleziastice din zid în zona Vrancei | Carte despre ctitori, pietrari, zugravi și comunitățile vrâncene - Dr. Aurel Nicodei


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.