Educație

VIDEO | Povestea de viață ca un scenariu de film a vrânceanului din satul Mahriu, comuna Poiana Cristei, ajuns profesor Merito 2022

Ziarul de Vrancea
23 mai 2022 10949 vizualizări
Dănuț Mădălin Ghiuler este vrânceanul cu povestea de viață ca un scenariu de film ajuns, din copilul din satul Mahriu, comuna Poiana Cristei care mergea 2 km pe jos, prin pădure, la școală,  profesor Merito 2022
Dănuț Mădălin Ghiuler este vrânceanul cu povestea de viață ca un scenariu de film ajuns, din copilul din satul Mahriu, comuna Poiana Cristei care mergea 2 km pe jos, prin pădure, la școală, profesor Merito 2022

Copilul din satul Mahriu, comuna Poiana Cristei care mergea 2 km pe jo, prin pădure până la școală, ajuns profesor Merito 2022

Miercuri 18 mai 2022 a fost premiată o nouă generaţie de 14  profesori valoroși la a şaptea ediţie a Galei MERITO. Laureaţii sunt, conform precizărilor organizatorilor exponenţi ai profesorilor care învaţă continuu, inovează, îşi duc practicile mai departe în afara claselor lor şi răspândesc Educaţie de calitate acolo unde nu există acces la aceasta. Proiectul MERITO al Fundaţiei Romanian Business Leaders (FRBL) are ca scop prezentarea unor modele de profesori care ar trebui să inspire corpul profesoral. Ideea proiectului MERITO a luat naștere la RBLSummit 2015, din nevoia de a crea contexte în care dascălii să fie apreciați, să lucreze împreună și să-și împărtășească experiența pentru învățarea altor profesori.

De șapte ani, prin proiectul MERITO sunt aduşi în fața publicului și în lumina reflectoarelor profesori care găsesc modalități creative de a implica elevii în lecție, care lucrează cu pasiunile și aptitudinile elevilor, care cresc nivelul acestora şi care angrenează comunitatea locală în creșterea calității educației în școală. Până acum, 67 de cadre didactice au pășit pe scenă. La Gala MERITO 2022 au fost premiaţi 14 profesori din toată ţara, din mediul rural, comunităţi dezavantajate sau şcoli de oraş cu performanţe deosebite. Profesorii laureaţi au fost selectați din peste 350 de recomandări procesate, validate online şi în teritoriu, de către un juriu format din membri RBL şi ai echipei MERITO, în urma unui proces de selecţie de aproape 1 an de zile, în funcție de gradul de inovație la clasă și în afara acesteia în ultimii 2 ani și de măsura în care contribuie la învăţarea altor cadre didactice. Profesorii au primit 1500 de euro premiu, un trofeu și o diplomă,vor fi sprijiniți în dezvoltarea lor profesională și să-și împartă cunoștințele cu alte mii de cadre didactice.

Printre cei 14 profesori premiați în cadrul Galei MERITO de miercuri 18 mai 2022, s-a numărat și un profesor de matematică din Vrancea, a cărui poveste de viață poate constitui un scenariu de film. Citiți în continuare povestea impresionantă a vrânceanului Dănuț Mădălin Ghiuler care din copilul din satul satul Mahriu, comuna Poiana Cristei care mergea 2 km pe jos, prin pădure, până la școală, a ajuns profesorul de matematică de la Liceul cu Program Sportiv, Focşani, premiat cu titlul de profesor MERITO 2022.

Un copil trebuie să-și dorească foarte mult să meargă la școală, ca să parcurgă pe întuneric șase kilometri pe jos până acolo, pe lângă păduri și prin pășuni, pregătit de întâlniri cu câini sau cu lupi. Să ajungă împăcat cu ideea că, din cauza noroiului de pe haine și a apei care se aude din cizme, după ce a trecut prin bălți adânci, profesorii s-ar putea să nu-l scoată la tablă de rușine. Prin acest exercițiu de voință a trebuit să treacă și Mădălin Ghiuler, născut în 1996, în satul Mahriu din județul Vrancea.

A intrat în clasa I la nici șase ani și jumătate, știind deja de la mama literele, cifrele, ba chiar să adune și să înmulțească. A învățat într-o clasă simultană, cu câte un învățător suplinitor nou în fiecare an. Pentru gimnaziu a trebuit să meargă la școala din centrul comunei, până unde parcurgea două ore pe jos și unde s-a văzut înconjurat de elevi care știau să scrie compuneri, desenau, vorbeau franceză și aveau noțiuni de geografie și istorie. El nici nu înțelegea toate cuvintele pe care le foloseau ei.

În clasa a VI-a a început să meargă cu părinții la câmp sau cu animalele pe pășune și ajungea la școală două, trei zile pe săptămână. Joia și vinerea le considera oricum zile de weekend. Până în clasa a VIII-a, când noua profesoară de franceză, care avea ore fix în aceste zile, i-a transmis lui Mădălin că îl lasă repetent dacă nu vine la școală. El nu auzise până atunci o astfel de amenințare.

Își amintește exact data, 6 noiembrie 2009, când s-a dus la ora de franceză, a citit lecția și a luat nota 8. Profesoara i-a promis că o să-i fie din ce în ce mai bine dacă vine la școală.

Nu m-a criticat, nu m-a mustrat de ce n-am venit până atunci, nu m-a amenințat că mă lasă repetent”, povestește el. „Acel 8 și niște vorbe calde au fost un start foarte bun pentru mine.”

N-a mai lipsit niciodată joia sau vinerea de la școală și a început să se viseze la liceu.

A intrat la unul cu profil tehnic – auto, din Focșani. La primele ore de matematică, profesoara i-a cerut să prezinte tema. El o făcuse doar parțial, dar nu pentru că nu a vrut. Mă ducea capul, aveam logică, dar neavând o bază bine pusă la punct, nu puteam să fac conexiunile necesare.”

Profesoara l-a anunțat că îi pune nota 3, iar el a implorat-o, cu lacrimi în ochi, să nu o treacă în catalog. Ea a acceptat, cu condiția să-și facă tema din ziua respectivă, plus cea de data viitoare.

Aș face și 10 teme, că am timp, dar nu știu cum, a fost răspunsul lui.

De atunci, după fiecare oră de matematică, profesoara îl chema la catedră câteva minute și îi explica noțiunile care îi lipseau. Apoi, în sala de lectură de la internat, el mai lucra patru ore pe zi. Când întâmpina exerciții grele, o căuta pe profesoară în toată școala ca să-i spună ce metodă ar trebui să folosească. În semestrul I a avut media 7, iar în semestrul II, 9.

Pe 5 mai 2011, altă dată pe care și-o amintește exact, la o lucrare de geometrie, profesoara i-a scris: „10 cu felicitări”. Era primul 10 la matematică.

În toți anii de liceu, Mădălin a continuat să lucreze la matematică chiar și probleme de la liceele de profil, explicându-le lecțiile pereților din sala de lectură din internat. Într-a XII-a i-a cerut profesoarei să-l lase să corecteze testele colegilor.

Am ajuns la concluzia că ar înțelege cineva ce spun eu. Atunci mi-a venit ideea să mă fac profesor.”

A luat 10 la Bacalaureat la matematică, a urmat facultatea de profil din Bacău, iar în anul III a început să meargă în vizită la liceul din Focșani, ca să țină ore de matematică la clasa fostei lui profesoare. Iar când se ducea acasă în weekend, îi ajuta pe copiii din sat care se pregăteau pentru Evaluarea Națională, nu neapărat spre încântarea lor.

Câteodată poate eram stresant, că nu toți voiau, își amintește. Dar eu le explicam că dacă profesorul din gimnaziu s-ar fi ținut scai de mine, poate nu mi-ar fi fost așa de greu în clasa a IX-a.”  

În primii patru ani la catedră, a predat în satele de pe lângă Focșani. Deși lua note mari la titularizare și făcuse între timp și un masterat, care îi dădea posibilitatea să predea și la liceu, nu găsea posturi disponibile. Dar el lucra cu la fel de multă seriozitate oriunde ar fi predat. Într-unul dintre sate, la o evaluare inițială a elevilor de clasa a VIII-a, cea mai mare notă a fost 3,60. După un an de lucru, 80% dintre acești elevi au promovat Evaluarea Națională. Într-un alt sat, un elev de-al lui a luat locul I la olimpiada județeană și s-a calificat, chiar la începutul pandemiei, la proba națională.

Din 2021, predă la Liceul cu Program Sportiv Focșani. Una dintre metodele pe care insistă este ca elevii să scrie pas cu pas toate explicațiile.

La geometrie, de exemplu, anumite tehnici de rezolvare trebuie scrise”, spune el. „Când deschizi caietul, zici că-i caiet de română, pentru că vreau ca elevul să înțeleagă lecția mea 90% și dacă nu este în clasă.”

Astfel, crede profesorul, le e mai ușor elevilor să exerseze singuri acasă, urmând pașii scriși. Dacă constată că o lecție e prea dificilă, petrece mai multe ore la acel capitol, explicând prin mai multe metode, chiar dacă asta înseamnă să le ceară ore colegilor de muzică sau de desen.

Prefer să rămân în urmă decât să fac lucrurile doar de dragul de a le face. Altfel care e câștigul? Că am predat eu sau că a acumulat el și știe?”

Uneori face intenționat greșeli la tablă, ca să-i verifice pe elevi dacă gândesc logic, sau începe predarea și îi invită pe ei să ghicească titlul lecției. Alteori, îi roagă să închidă cărțile și caietele și stau de vorbă „ca la un ceai” – recapitulează lecția, dar îi provoacă să găsească cât mai multe moduri prin care să spună o definiție sau să explice un concept. Cu același scop, de a se asigura că au înțeles logic. Le explică că rolul matematicii este să-i dezvolte și să-i ajute să rezolve problemele practice din viața de zi cu zi – cum îți organizezi cât mai eficient timpul, cum îți gestionezi banii.

Pentru că are 26 de ani, iar unii dintre elevi sunt abia cu opt ani mai mici, dar mai ales pentru că i se pare că un profesor de matematică trebuie să fie serios, trasează o limită fermă între el și elevi. De exemplu, începe notarea de la 1, pentru că așa se întâmplă și la examene.

Începând de la 1, în fața copilului ești rău. Dar încerc doar să fiu corect. Pentru 4 trebuie să știi ceva, pentru că la examen înseamnă că ai făcut de trei puncte.”

Dar predă astfel încât oricine care se străduiește puțin să poată să ia nota 5 sau 6. Iar dacă într-o clasă și cu elevi de 10, nimeni nu obține nota maximă, se gândește că n-a predat suficient de clar și de logic lecția. Atunci reia predarea, printr-o altă metodă.

Sau, dacă un elev nu și-a făcut tema sau a copiat, nu îi pune notă proastă. Trece data în catalog și îi mai dă o șansă.

Înseamnă că nu-i suficient de motivat să țină pasul cu școala”, spune el. Atunci eu trebuie să lupt, să încerc să îl țin acolo. Îl sancționez cu niște teme suplimentare sau anunț dirigintele.”Pentru că știe că unii elevi sunt speriați de matematică și, mai ales, de note, în prima lună de școală nu trece nimic în catalog. E posibil să-i intimidez, poate că nu s-au putut concentra, dar ei pot mai mult de atât. Îmi dau timp să îmi fac o idee clară”, spune el. „Nu trebuie să se supere un copil pentru o notă pe care am pus-o eu într-un moment nepotrivit lui.” Cum i s-a întâmplat lui în clasa a IX-a, când a fost foarte aproape de nota 3.

Sunt 90% sigur că viitorul meu a depins de acea iertare. Dacă mi-ar fi pus nota, poate că renunțam la liceu. A fost șansa care mi-a schimbat viața.”

Finalul anului școlar e momentul când limita aceea dintre elevi și profesor devine flexibilă. Iese pe rând cu fiecare clasă la o pizza ca să le ceară feedback. Cum li s-a părut, dacă au înțeles, dacă au reușit să copieze la vreo lucrare.Mădălin continuă și acum să lucreze suplimentar. Își dă zilnic câte o provocare din matematică, pe care o discută apoi cu colegi profesori din alte licee. Nu vrea să se plafoneze, să bată pasul pe loc. Iar exercițiul constant are beneficii multiple.Lucrurile astea foarte complicate îți oferă o imagine mult mai clară asupra lucrurilor simple.”

Text de Oana Racheleanu

Editor: Lavinia Gliga

Articol publicat pe site-ul:proiectulmerito.ro 

Citiți și Comunicatul de presă al organizatorilor Galei Merito 2022:14 profesori excepționali au fost premiați la Gala MERITO pentru inovaţie în educație

14 profesori excepţionali din învăţământul preunivesitar public, din toată ţara, au fost premiaţi, aseară, la Gala MERITO, pentru dăruirea şi inovaţia pe care le pun în slujba Educaţiei de calitate.

Comunitatea MERITO a ajuns la un total de 81 de dascăli care lucrează împreună la transformarea meseriei de profesor în România.

Bucureşti, 19 mai 2022

Comunitatea profesorilor valoroşi ai Românei recunoscuți anual de Romanian Business Leaders (RBL) a crescut cu 14 noi membri. Laureaţii sunt exponenţi ai profesorilor care învaţă continuu, inovează, îşi duc practicile mai departe în afara claselor lor şi răspândesc Educaţie de calitate acolo unde nu există acces la aceasta.

Cei 14 profesori care se alătură din acest an comunității MERITO sunt oameni care îşi lasă amprenta pozitiv asupra a generaţii întregi şi fac cinste meseriei de profesor, precum: Mădălin Ghiuler, tânărul profesor de matematică din Focșani care reușește printr-o abordare personală să determine elevii să învețe matematica prin logică; ca Elisabeta Niță, care reușește să fie atât profesoară de matematică, cât si terapeut pentru copiii cu afecțiuni oncologice din programul „Școala de Spital” în cadrul Institutelor Oncologice din București; ca Sorin Haiducdin Arad, profesor de matematică și director care conduce prin exemplu, demonstrând că un lider nu se impune forțat, ci influențează cadrele didactice să exceleze, ei fiind la baza sistemului educațional; ca Anca Dediuînvățătoare si directoare în Cudalbi, care găsește mereu metode inovative de a menține interesul crescut al elevilor față de școală și față de protejarea mediului înconjurător sau ca Gabriella Zsombori, care, după ce a predat la Universitate, a decis sa revină la liceu și să transmită pasiunea ei pentru matematică atât elevilor, cât și copiilor înscriși la Asociația Simplex.

Sunt oameni şi dascăliprecumLiliana Olărașu, profesoara de matematică din Iași care a pus bazele proiectului L.I.R.A, „lecturez, înțeleg, rezolv și aplic”, un proces de învățare mai ușor pentru elevii ei; ca soții Nicoleta şi Emil Munteanudin Iași, care combină perfect pasiunile lor pentru proză, teatru și poezie pentru a oferi elevilor un pachet complet pentru a-și dezvolta atitudinea culturală; ca Liliana Chivulescu,învăţătoarea din Dâmbovița, care s-a întors în satul natal pentru a pune amprenta asupra viitoarelor generații, ajutându-i pe elevi să înțeleagă că școala este doar o etapă care te pregătește pentru viața reală; ca Ion David Pirneci, profesorul din Sohatu care a implicat întreaga comunitate în renovarea școlii și care își provoacă mereu elevii să evolueze atât academic, cât și în plan personal sau ca Laura Felea, care, prin activitatea ei din cadrul Palatului Copiilor din Tulcea, reușește să cultive elevilor ei, pe lângă partea academică și abilități de voluntariat, implicare si vorbit în public.

Sunt profesori dedicaţi ca Daniel Petruledin Brașov, fost jucător de rugby, devenit profesor şi director, care, prin proiectele sale,dezvoltă elevilor comportamente apreciate în societate, competențe digitale, dar și spiritul de echipă; ca Laura Pirospremiată în proiectul „Creator în educație”, care își dorește să formeze copii autonomi, responsabili, cu un set de valori bine puse la punct și care să se descurce în fața provocărilor sau ca Anca Mezei, educatoareadin Săcele, un exemplu de reușită, perseverență și umanitate, un stâlp al comunității, care se simte datoare să sprijine copiii din orașul natal în a-și urma visele și a pune umărul pentru reducerea abandonului școlar din zone defavorizate.

Pe 18 mai 2022, peste 200 de lideri din business şi profesionişti din Educaţie au celebrat a VII-a generație de profesori MERITO, la finalul primei zile de Romanian Business Leaders Summit.

“Este înălţător să avem în faţa noastră profesori dedicaţi, cu vocaţie, care inovează şi înnobilează, deopotrivă, sistemul de educaţie.Comunităţile şcolare în care activează profesorii MERITO beneficiază de competenţele, de pasiunea lor pentru învăţământ şi au ocazia de a fi părtaşe la dovada vie că omul sfinţeşte locul.Felicit cadrele didactice premiate astăzi! Meritele dumneavoastră sunt incontestabile şi mă bucur că elevii pe care îi îndrumaţi au şansa uriaşă de a beneficia de veritabili mentori în formarea lor. Vă mulţumesc!a fost mesajul transmis în deschiderea Galei de către doamna Ligia Deca, Consilier Prezidenţial, Departamentul Educaţie-Cercetare din cadrul Administraţiei Prezidenţiale. La eveniment au participat și domnii Sorin Ion, Secretar de Stat pentru Învăţământul Preuniversitar, în cadrul Ministerului Educației, respectiv Radu Szekely, consilier al Ministrului Educaţiei.

Din 2016, Proiectul MERITO recunoaşte public și material meritele profesorilor valoroși ai României, prin Gala anuală. Sunt aduşi în fața publicului și în lumina reflectoarelor profesori care găsesc modalități creative de a implica elevii în lecție, care lucrează cu pasiunile și aptitudinile elevilor, care cresc nivelul acestora şi care angrenează comunitatea locală în creșterea calității educației în școală. Cei 14 profesori MERITO 2022 sunt din toată ţara; din mediul rural, comunităţi dezavantajate sau şcoli de oraş, cu performanţe deosebite.

Profesorii laureaţi au fost selectați din peste 350 de recomandări procesate, validate online şi în teritoriu. Acestaa durat aproape 1 an, selecţia finală fiind realizată de către un juriu compus din membri ai comunităţii Romanian Business Leaders, pentru a ne asigura că cei pe care îi selectăm pun responsabilitate, profesionalism, creativitate, dar şi pasiune, har şi un pic de „magie” în munca lor. Am avut în vedere criterii de selecţie precum: gradul de inovaţie la clasă şi în afara acesteia în ultimii 2 ani; măsura în care îşi împărtăşesc practicile cu alte cadre didactice; impactul pe care îl au în comunitatea în care activează sau pentru beneficiari din zone dezavantajate şi în cultura de învăţare şi colaborare a Şcolii. Toți acești profesori au fost documentaţi online, validaţi în comunitatea locală, iar cei selectaţi au fost intervievați de jurnaliști colaboratori. Am publicat toate poveștile documentate într-o galerie online, care păstrează emoția și mesajul profesorilor, pe www.merito.ro. Această campanie anuală, începută la RBLSummit 2015, se finalizează cu Gala MERITO, pilon al proiectului şi eveniment în cadrul căruia oferim premii (în valoare de câte 1.500 de euro, trofeul şi diploma MERITO) poveștilor cu cea mai mare încărcătură de valori și care transmitt în lume mesajul despre profesorii inovatori care ne pot schimba viața şi care ne modelează viitorul.

Comunitatea profesorilor laureaţi a crescut la 81 de dascăli, în a căror dezvoltare investim continuu şi care, împreună cu antreprenorii și managerii din RBL, lucrează ca să multiplice în sistemul de educație bune practici de predare, prin intervenţii de învăţare colaborativă, o voce a profesorilor și printr-o platformă online de dezvoltare profesională relevantă pentru aceştia. Misiunea proiectului MERITO este de a transforma meseria de profesor în România, în sensul de a o recredibiliza şi profesionaliza.

Informații complete despre cine sunt, ce fac și metodele de predare ale celor 81 de profesori MERITO și recomandări de profesori valoroși pentru ediția Galei MERITO din 2023, direct pe www.merito.ro.

Poveştile profesorilor MERITO: http://www.proiectulmerito.ro/galerie-profesori/

Înregistrarea Galei MERITO: https://fb.watch/d5kjnGATiT/;

Despre Fundația Romanian Business Leaders

Romanian Business Leaders (RBL) este de 10 ani vocea și vehiculul de acțiune al liderilor de business pentru a construi o Românie în care generațiile viitoare să își dorească să trăiască. Organizație apolitică, neguvernamentală și non-profit care oferă o platformă de acțiune și implicare socială pentru 1.000+ antreprenori și executivi de top din mediul de business privat.

Prin activitățile derulate acestea au implicat, până astăzi, peste 100.000 de români – antreprenori aspiranți, liceeni, antreprenori la început de drum sau cu experiență, români din Diaspora sau din mediul rural, traineri, vorbitori și lideri din educație.

RBL este membru fondator al Coaliției pentru Dezvoltarea României (CDR), o inițiativă privată care oferă o bază coerentă pentru consultare cu Guvernul și alte instituții publice pe teme care au impact asupra climatului economic și de afaceri din România.

Mai multe detalii pe www.rbls.ro.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.