Educație

VIDEO + Foto | Serviciul Rutier și Biroul Siguranță Școlară din cadrul IPJ Vrancea în acţiune cu şcolarii din Haret. Misiune îndeplinită

Janine VADISLAV
4 nov 2022 1823 vizualizări

Aşa cum ne-a obişnuit din alte activităţi, la invitaţia Şcolii Primare din Haret,  Poliţia a petrecut timp cu elevii mai mici - unii chiar de la grădiniţă, pe care i-a învăţat cum să traverseze una dintre cele mai aglomerate şosele din Vrancea, DN2-E85, cum să se ferească de posibile accidentări, când părinii nu pot să-i ducă sau să-i aducă de la şcoală. Şi nu orice şcoală, este vorba de una dintre cele mai frumoase şcoli din judeţ, o şcoală de nota 10 cum i-am spus noi, cu copii în clasele I - IV, cuminţi şi foarte buni la învăţătură. Atentă la sugestiile elevilor săi, doamna profesor pentru învăţământul . primar, Gabriela Melu - Butu, a transmis mai departe dorinţa elevilor săi, primită foarte bine de reprezentanţii  Inspectoratului Județean de Poliție (IPJ) Vrancea, de la Serviciul Rutier şi de la  Biroul Siguranță Şcolară. 

Şcoala Primară Haret este amplasată la E85, cu o circulaţie intensă şi destul de periculoasă - dacă nu eşti atent - chiar şi pentru adulţi. Din grijă pentru cei mici - deşi doamna profesor se asigură întotdeauna că elevii săi nu trec drumul singuri, a decis să ceară ajutorul specialiştilor pentru a le reaminti elevilor ce reguli trebuie să respecte, pentru a evita evenimentele neplăcute.   

Mărturisesc că îmi doream foarte mult o activitate în cadrul şcolii noastre cu un echipaj de la Serviciul Rutier şi de la Biroul Educaţiei Şcolare. Elevii mei traversează zilnic zona fiind expuşi traficului aglomerat. Noi am venit cu propunerea, iar doamna comisar şef de Poliţie, Monica Manolache, din cadrul Biroului Siguranţă Şcolară, a răspuns imediat invitaţiei noastre”, a spus doamna profesor  pentru învăţământul primar Gabriela Melu- Butu, de la Şcoala Primară Haret.

Copii au fost entuziasmaţi când au aflat că vor avea oaspeţi. Cu cât se apropia momentul întâlnirii, se uitau la ceas din 5 în 5 minute şi parcă nu se mai făcea ora 10:00.

Doamna comisar şef Monica Manolache, împreună cu inspectorul de poliţie Cristina Mihalache, din cadrul Biroului Siguranţă Şcolară şi cu domnul Ionuţ Năstase, au explicat  pe înţelesul copiilor de ce este nevoie de aceasta acţiune, privind creşterea gradului de siguranţă a elevilor şi personalului didactic, după care  au vorbit şi despre delicvenţa  juvenilă în incinta şi în zonele adiacente unităţilor de învăţământ pre-universitar în Vrancea, despre prevenirea violenţei fizice şi psihologice şi siguranţa on-line. 

Nu a fost doar o instruire pur teoretică, şcolarii şi preşcolarii noştri  au participat şi la un exerciţiu practic de traversare corectă a străzii. După ce le-au fost prezentate copiilor indicatoarele rutiere, cei mici au exemplificat prin joc, regulile de circulaţie care trebuie sa fie respectate de pietoni”, a spus doamna profesor  pentru învăţământul primar, Gabriela Melu Butu.

Elevilor le-au fost prezenate de asemeni cazuri concrete cu care se pot identifica, atât în calitate de victimă, cât şi de agresor, al unor acte sau fapte de violenţă fizică, psihică sau verbală. Au fost încurajaţi să participe activ la discuţii şi să arate care sunt  problemele cu care se confruntă în societate, familie în general şi, în mod special, la şcoală. Doamna comisar şef.  Monica Manolache i-a verificat pe elevi pentru a vedea cât au reţinut din explicaţiile primite.

Antonio, spune-mi te rog, dacă  la tine pe stradă  vine un Ferrari de culoare roşie şi te invită să faci o plimbare cu maşina, accepţi?

Nu, nu am voie să merg cu o persoană străină, doar cu părinţii”, a răspuns băiatul.

În dialogul purtat cu oamenii legii,  au fost dezbătute pericolele la care cei mici pot fi expuşi, când accesează mediul on-line şi au fost date părinţilor câteva sfaturi utile.

Stabiliţi copilului un program astfel încât să ştiţi tot timpul unde este şi ce face. Spuneţi-i la cine să apeleze când se iveşte o problemă şi stabiliţi o persoană care să-l supravegheze atunci când nu sunteţi lângă el. Discutaţi permanent cu copilul şi asigura- ţi-l de toată disponibilitatea de a-l ajuta şi îndruma. Aflaţi cine sunt prietenii copilului dumneavoastră, atât în viaţa on-line, cât şi off-line”.

A fost o zi pe care o vor tine minte mult timp, căci sfaturile oamenilor legii, atenţia care li s-a acordat, înseamnă foarte mult la această vârstă, mai mult, îi consideră pe cei care îi învaţă numai de bine, cei mai buni prieteni ai lor. 

- Ce schimbări aţi observat la elevii dumneavoastră după această acţiune? am întrebat-o pe doamna profesor.

Pentru mulţi dintre ei întâlnirea fost ,,cea mai frumoasă zi din viaţa lor”... La final au îmbrăţişat-o cu toată dragostea  pe doamna comisar şef Monica Manolache, în semn de mare preţuire şi de rămas bun... În istoricul şcolii noastre nu au mai existat astfel de activităţi. A fost ca o sărbătoare, iar copii s-au simţit protejaţi, importanţi” şi au căpătat mai multă încredere în ei”, a mai spus doamna Gabriela Melu- Butu, profesor pentru învăţământul primar, de la Şcoala Primară Haret. ( Janine VADISLAV )


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.