Educație

VIDEO + FOTO | Ce au demonstrat că pot face pentru comunitate copiii de la Suraia

Ziarul de Vrancea
30 sep 2022 2567 vizualizări

Ce pot face copiii pentru comunitate? Dacă plecăm de la premisa că elevii de gimnaziu sunt prea mici pentru a se implica în rezolvarea unor probleme atât de importante, de serioase și de complicate cum sunt problemele unei comunități, atunci ei nu pot face nimic, dar dacă mai întâi le cerem să se gândească la comunitatea lor, la ce nevoi are aceasta și cum văd ei rezolvarea, atunci ar putea fi posibil și un rezultat palpabil. Am luat în calcul această a doua supoziție în luna martie a acestui an, când Fundația Noi Orizonturi a deschis sezonul de primăvară la Clubul Meseriilor rurale, așa cum s-a numit programul de activități extrașcolare coordonat de amintita fundație, program  care s-a adresat elevilor din mediul rural și care s-a desfășurat pe tot parcursul anului școlar trecut. În sezonul de primăvară, Fundația Noi Orizonturi a sprijinit școlile să scrie proiecte în folosul comunității și un număr de 40 dintre acestea beneficiau de un suport financiar în valoare de 2000 de lei pentru implementare.

La Școala Suraia, 15 elevi de la clasele a VII-a au dorit să facă mai bine cunoscute obiectivele culturale ale localității lor, atât pentru localnici pentru că nu toți le cunosc importanța istorică sau valoarea etnografică, dar și pentru străinii care ajung aici, deoarece, în timpul pandemiei, când la Suraia s-a înființat centrul de vaccinare și au venit aici oameni din toată țara, inclusiv persoane cunoscute în spațiul public, televiziunile naționale au relatat despre Suraia, dar multe știri au fost inexacte sau chiar neadevărate. De aceea elevii și-au propus să-i întoarcă pe tinerii din comună către rădăcini, către cunoașterea istoriei locului, a meșteșugurilor tradiționale, a monumentelor pentru a spori coeziunea comunității și păstrarea specificului local, dar și pentru o mai bună cunoaștere a localității de către străinii care vizitează comuna. Pentru aceasta s-au gândit să realizeze un traseu cultural-turistic pentru Suraia. Au întocmit proiectul după standardele impuse de Fundația „Noi Orizonturi” și un discurs  îl puteți urmări în VIDEO de mai jos în care au menționat pas cu pas ce vor face și de ce vor face, care este scopul activităților ce ar fi fost întreprinse dacă proiectul ar fi beneficiat de cei 2000 de lei. După ce au aflat că sunt printre câștigători, elevii au trecut la partea practică a proiectului, adică implementarea.

Au mers într-o excursie la Bârsești să vadă cum își promovează elevii de acolo specificul local. La întoarcere au identificat obiectivele culturale din localitate: Monumentul Eroilor Surăieni, Monumentul funerar ridicat de soldații germani la Suraia în anul 1917, cele trei biserici, fragmente de cazemate, secția de împletituri de răchită unde se poate vedea pe viu cum se prelucrează răchita, meșteșug tradițional la Suraia și fierăria, unde se fac încă potcoave și alte obiecte necesare gospodăriilor rurale. Au căutat apoi informații despre aceste obiective, au mers la fața locului și le-au fotografiat căutând zile cu lumina potrivită, evitând zilele în care se făceau anumite lucrări de reparații sau de modernizare, apoi au sortat fotografiile, în același timp, au căutat și au sistematizat informații despre obiective și au plasat obiectivele pe o hartă googleearth.

După toate aceste activități, Alina, tot o elevă din clasa a VII-a, a trecut la munca de la calculator, iar rezultatul a fost un pliant cu imagini și texte scurte despre amintitele obiective.

Pliantele au fost oferite locuitorilor din comună și consilierilor în cadrul unei ședințe a consiliului local la care au participat și elevii claselor a VII-a. Dar nu a fost numai atât. În parteneriat cu Primăria  și Consiliul local Suraia au mai fost realizate două panouri imprimate cu imaginile și textele din pliante astfel încât toți cei care le citesc să aibă câteva informații despre Suraia.

Alina, eleva care s-a ocupat de redactarea la calculator a pliantelor și panourilor a declarat: ”A fost un an școlar destul de greu, cu multe proiecte, dar proiectul acesta, deși a necesitat multă muncă, mi-a adus cele mai multe satisfacții pentru că m-a pus în situația să fac ceva ce nu mai făcusem, ceea ce a fost o provocare și mă bucur că i-am făcut față, apoi  am văzut că și noi, copiii, putem face ceva pentru comună. Când trec pe stradă și văd panourile pot să spun: Uite, este rezultatul muncii noastre. Sunteți așteptați la Suraia, noi suntem  pregătiți să vă fim ghizi!” 

Profesor, Camelia Sandu


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.