Educație

VIDEO + Foto | Astăzi se împlinesc 60 de ani (14 dec. 1962) de la plecarea la cele veșnice a savantului vrâncean Simion Mehedinți

Costică NEAGU
14 dec 2022 1759 vizualizări

Astăzi se împlinesc 60 de ani (14 dec. 1962) de la plecarea la cele veșnice a savantului vrâncean Simion Mehedinți. Pe data 10 decembrie 2022 20 de vrânceni, alături de alte cadre didactice și cercetători din București au participat  la București la evenimentul comemorativ desfășurat în casa marelui geograf, imobil care este în prezent sediul Institutului de Geografie.

REZONANȚE...60 - SIMION MEHEDINȚI – 60

(16 oct. 1868 – 14 de. 1962)

Trăitor în două secole (XIX-XX), Simion Mehedinți a fost martor și participant la cele mai importante evenimente din viața neamului românesc. Copil fiind, a văzut flăcăii din Soveja care au lăsat munca, oile și hora, și au plecat cu însuflețire pe câmpurile de bătaie de la Plevna și Smârdan. Unii s-au întors, alții nu s-au mai întors. În ,,Oameni de la munte” există o imagine cu hora satului în care jucau Bătuta cei care a două zi plecau să ,,...scăpăm de turci, de jug,/ Sărmana noastră țară”.

Orfan de mamă la 10 ani și de tată la 20, a plecat în lume atras de mirajul învățăturii, cu gândul să se facă preot, dar s-a făcut dascăl de școli înalte. A văzut cum a sângerat glia românească la 1907. Singura lui armă de luptă era ȘTIINȚA și EDUCAȚIA. Când se apropia furtuna Primului Război, a fondat revista ,,Dumineca Poporului” (1914-1933), pentru educarea poporului ,,de jos”. Primul Război și ,,Întregirea” pământului dacic (,,a treia renaștere a neamului, după Decebal și Mihai Viteazul”) l-au găsit în floarea vârstei și l-au adus în fruntea educației și cultelor – ministru al ,,școlii și bisericii”. În doar șase luni a dat legi valabile și astăzi în esența lor.

A scris cea mai citită și mai importantă lucrare pedagogică ,,Altă creștere. Școala muncii”, ignorată de contemporani, dar și de urmașii care și astăzi caută ,,piatra filosofală” în educație, nu înțeleg de ce școala de azi este tot mai gubavă, dar nu se apleacă asupra lucrării amintite mai sus, asupra manualelor școlare, cursurilor universitare și a metodelor recomandate de Mehedinți. Din această perspectivă, afirmăm fără teama de a greși că Mehedinți a fost ignorat, privit chiar cu ,,dușmănie” de literați (scriitor minor), de pedagogi (cel mai bun pedagog dintre nepedagogi), de istorici, de etnografi, de publiciști etc.

Singurul domeniu în care a reușit să se impună a fost geografia și asta fiindcă a luat-o pe cont propriu. Încurajat de Titu Maiorescu și Al. Odobescu, printr-o muncă încordată care era cât pe ce să-i ruineze sănătatea, și-a format o gândire geografică la școlile cele mai înalte din Europa, apoi a creat o înaltă școală geografică românească și a ridicat geografia de la rangul de ,,cenușăreasă” la rangul de știință multidisciplinară care se sprijină pe istorie, pe etnografie, antropologie, antropogeografie, geopolitică etc.  

Din perspectiva celor 154 de ani de la naștere  și 60 de ani de la plecarea la cele veșnice, având în vedere faptul că Mehedinți este un savant polivalent (encicloped – D. Muster), care a acoperit șase domenii de activitate (știință, literatură, educație, critică, politică, polemică), cf. ,,S. Mehedinți – Synopsis, ed. I, Ed. Terra, Focșani, 2002”.

Academia Română, Ministerul Culturii și alte instituții de cultură ar trebui să înființeze un Centru sau Institut Simion Mehedinți, după modelul altor țări unde există asemenea institute de cultură care studiază și valorifică tezaurul științific și cultural lăsat de personalitățile reprezentative ale națiunilor respective: Shakespeare, Cervantes, Goethe etc.  

Asociația Personalului Didactic ,,Simion Mehedinți” s-a născut din respectul și prețuirea față opera și statura  morală a savantului Simion Mehedinți. Am făcut și facem tot ce stă în putința unei entități nonguvernamentale care nu are sprijinul unor entități guvernamentale și non guvernamentale: împlinirea testamentului lăsat de savant prin strămutare osemintelor savantului de la Cimitirul Bellu (1993); fondarea seriei editoriale ,,Biblioteca Simion Mehedinți”; Fondarea Editurii ,,Terra”; fondare Memorialului Țării Vrancei prin realizarea a patru busturi ale personalități reprezentative (Simion Mehedinți, Valeriu D. Cotea, Ion Diaconu, Vasile N. Taftă).

În preajma Comemorării a 60 de ani de la plecarea savantului la cele veșnice, anul acesta am inaugurat Memorialul Țării Vrancei de la Vidra; am găzduit Conferința Națională Societății Române de Geografie; am tipărit două manuscrise ale savantului (Fazele geografice ale omenirii și Pământul românesc) și lucrarea ,,Simion Mehedinți, corespondența”, am organizat ediția a 32-a a Zilelor ,,Simion Mehedinți”, am comemorat savantul la Institutul de Geografie, aflat în casa lui Simion Mehedinți, donat de savant, Academiei Române.

Pentru toate cele relevate acum și aici în ziua plecării savantului la cele veșnice, rostim „Ale Tale dintru ale Tale, Ție Îți aducem de toate și pentru toate”.

Profesor Costică Neagu

Citiți și :O casă, un suflet, un savant : Simion Mehedinți

Anul acesta, pe 14 decembrie, se împlinesc 60 de ani de la trecerea la cele veșnice a savantului Simion Mehedinți. Cu această ocazie, Asociației „Simion Mehedinți”, Institutul de Geografie al Academiei Române și Societatea de Geografie din România – Filiala Vrancea au organizat un eveniment comemorativ desfășurat în casa marelui geograf, imobil care este în prezent sediul Institutului de Geografie.

La eveniment au participat peste 20 de vrânceni, alături de alte cadre didactice și cercetători din București.  Au susținut comunicări acad. Dan Bălteanu, prof. univ. dr. Ioan Ianoș, prof. univ. dr. Petre Gâștescu, conf. univ. dr. Costică Neagu, prof. dr. Răzvan Săcrieru.

Evocări emoționante au susținut cerc. dr. Elena Teodoreanu, fiica duhovnicului savantului Mehedinți și antropologul prof. univ. dr. Gheorghiță Geană, erudit exeget al operei lui Simion Mhedinți.

Atmosfera zilei a fost împlinită de săvârșirea a două slujbe religioase, respectiv de te deumpentru slujitorii științelor geografice și pomenire a savantului și familiei acestuia.

În finalul evenimentului tinerii din cadrul Centrului de Excelență în Cultură și Civilizație Românească din București, coordonat de scriitorul Mihai Gheorghiu, au interpretat fragmente din publicistica, corespondența și jurnalul lui Simion Mehedinți.

Profesor Răzvan Săcrieru

Citiți și:Publicistica savantului vrâncean Simion Mehedinți, mai actuală ca oricând (I);

Publicistica savantului vrâncean Simion Mehedinți, mai actuală ca oricând (II);

Foto | 60 de ani de la moartea savantului „chiabur” vrâncean Simion Mehedinți;

DE COLECȚIE | ZdV vă prezintă discursul rostit de Simion Mehedinți despre Vrancea la Conferința Radio din 26 iulie 1935


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.