Unirea, sărbătorită și la Ruginești
În contextul împlinirii a 159 de ani de la Unirea Principatelor Române, ce s-a înfăptuit sub conducerea lui Alexandru Ioan Cuza la 24 Ianuarie 1859, Școala Gimnazială Ruginești și-a propus realizarea unei activități cu impact asupra elevilor dar și a părinților, a comunității în general.
Sub directa îndrumare a directorului unității, Mariana Lungu, și a consilierului educativ, Claudia Adăscăliței, au avut loc numeroase momente prilejuite de acest eveniment. Alături le-au fost și reprezentați ai bisericii, consiliului local și primăriei.
"Deşi domnia lui Cuza a fost scurtă, doar 7 ani , realizările sale au fost semnificative. Îndeplinind programul unionist exprimat în adunarile ad-hoc, reformele sale au contribuit la modernizarea ţării. Vasile Alecsandri, Dumitru Almaş, Ion Creangă sunt unii dintre poeţii şi scriitorii români care au închinat numeroase pagini acestui mare eveniment: Unirea. Noi, cadrele didactice suntem datori să facem cunoscute elevilor operele lor, deoarece cu ajutorul acestora vom reuşi cu mai multă uşurinţă să le trezim în suflet sentimente înălţătoare de dragoste şi preţuire a valorilor patriotice,” a amintit profesorul de istorie Gelu Chiticaru. Activitățile au fost numeroase, de la cântece și poezii care au prezentat aspecte inspirate de acest important eveniment, până la piese de teatru și referate. La sfârșit, elevi, părinți, profesori s-au prins în Hora Unirii.
"Scopul organizării activității noastre a fost de a dezvolta şi consolida sentimentului patriotic dar și îmbogăţirea cunoştinţelor istorice a elevilor noștri. Printre obiectivele urmărite au fost cunoaşterea importanţei şi semnificaţiei istorice a zilei de 24 Ianuarie, familiarizarea cu personalităţi ale istoriei noastre naţionale, cultivarea spiritului patriotic la şcolari, învățarea cântecului Hora Unirii şi paşii de horă, participarea cu interes şi plăcere la activitate", transmit reprezentanții Școlii Ruginești. (Z.V.)