Educație

Turul virtual 3D al Colegiul Național Unirea, o premieră pentru o instituție de învățământ din România

Mihaela Vlădescu
4 iun 2018 3606 vizualizări

La realizarea acestuia au lucrat doi absolvențí ai CNU: Andra Hanță și Eduard Chițu.

Colegiul Național Unirea din Focșani este singura unitate de învățământ din România care are un tur virtual 3D. Premiera a fost realizată de doi absolvenți ai unității de învățământ vrâncene, Andra Hanță și Eduard Chițu, care, în prezent, au propria afacere. OMNIvision.ro oferă, prin ceea ce realizează, soluții de marketing și comunicare bazate pe conținut vizual, prin care promovează deschiderea și transparența. Turul virtual 3D al Colegiului Național Unirea din Focșani este unul dintre proiectele de suflet al celor doi tineri, cu care, de altfel, s-au lansat oficial ca business. Ambii au urmat studii universitare în Cluj – Napoca, unde s-au și stabilit, Andra fiind absolventă a Facultății de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării, iar Eduard a terminat Facultatea de Business. De-a lungul anilor, cei doi și-au dezvoltat constant și și-au lărgit fiecare sfera de interes, Andra pe partea de comunicare & PR, social media, marketing de conținut, comunicare internă, iar Eduard pe parte de web design, web development, prelucrare și editare foto-video. Și, tot de-a lungul anilor, au avut ocazia să colaboreze constant pe diverse proiecte care le solicitau competențele și expertiza. Și tocmai pentru că lucrează foarte bine împreună, au luat decizia de a-și uni pasiunile, interesele, efortul, energia și au creat propria afacere. „Deși locuim în Cluj-Napoca, am decis să pornim din locul din care am plecat. Ceea ce am realizat pentru liceu e ceea ce facem pentru afaceri sau instituții care doresc să dea dovadă de transparență și deschidere, să atragă clienți și să-și sporească vizibilitatea”, ne-a spus Andra. Ideea unui tur virtual a apărut în vara anului trecut când cei doi au revenit acasă la întâlnirea de zece ani de la terminarea liceului. „Am fost impresionați de toate schimbările frumoase prin care a trecut clădirea colegiului în tot acest timp. Așa că ulterior, având tehnologia necesară, am zis că e momentul potrivit să oferim foștilor elevi posibilitatea de a descoperi cum arată liceul în prezent. Am vorbit cu dl director Cornel Noană și i-am prezentat propunerea noastră. Încă de la început, am beneficiat de încrederea și deschiderea din partea conducerii pentru a realiza ceea ce ne-am propus. Așa că oricine, de oriunde, are acum posibilitatea de a accesa online, de a intra și de a se plimba prin interiorul liceului, pas cu pas, ca și cum ar fi acolo. Sunt absolvenți care nu și-au mai văzut liceul de ani de zile. Unii sunt la sute sau mii de km distanță. După ce au văzut turul virtual, ne-au scris, au fost impresionați, ne-au mulțumit că au putut să-și viziteze clasa în care au învățat. Reacțiile și impresiile au fost pozitive din partea tuturor celor care au văzut rezultatul și asta bineînțeles că ne-a bucurat și ne-a încurajat”, ne-a mai spus Andra.

Zile întregi de fotografiat și scanat fiecare încăpere

Turul virtual 3D al liceului a fost lansat în luna ianuarie 2018, când Colegiul Național Unirea a sărbătorit 152 de ani de existență. Pentru a fi realizat în timpul propus, Andra și Eduard au lucrat în vacanța de iarnă a elevilor. Pe parcursul mai multor zile, cei doi au fotografiat interiorul liceului și au scanat 360 de grade fiecare clasă, holurile, biblioteca, sala de festivități, etc. „Am pus cap la cap materialele și le-am procesat, rezultând astfel transpunerea digitală a liceului, în format 3D. Ceva cu adevărat impresionant ținând cont și de suprafața generoasă a clădirii”, după cum au precizat cei doi. Ce înseamnă de fapt turul 3D? Turul virtual 3D realizat pentru Colegiul Național Unirea din Focșani este un instrument digital complex de prezentare și promovare. Prin intermediul lui, ușile instituției sunt deschise non-stop pentru vizite virtuale din partea tuturor celor interesați. „Turul virtual 3D este și o formă de consemnare digitală și reprezintă totodată o „conservare” a modului în care arată liceul în prezent, în anul centenarului. E un instrument valoros, care poate fi folosit cu succes de autorități pentru spații și clădiri de patrimoniu. Se pretează foarte bine pentru afaceri locale (restaurante, cabinete medicale, magazine, hoteluri etc.), pentru domeniul imobiliar, pentru spații de artă și cultură, pentru instituții publice și private. Practic, pentru orice spațiu care dorește să fie mai vizibil și să dea dovadă de deschidere și transparență”, mai spun tinerii. Turul virtual 3D al Colegiul Național Unirea este o premieră pentru o instituție de învățământ din România. În acest sens contribuie în primul rând tehnologia folosită în procesul de realizare. Apoi, implicit, e vorba de rezultatul obținut. Acesta oferă celor care accesează turul liceului o experiență de vizualizare imersivă și chiar posibilitatea de a admira modelul 3D al spațiului în ansamblul său. „Pentru realizarea turului virtual al liceului am folosit o tehnologie de ultimă generație. Suntem printre pionierii folosirii ei în România. Cu atât mai mult, afacerile și instituțiile care conștientizează valoarea și impactul acestui instrument de promovare și apelează la serviciile pe care le oferim sunt la rândul lor niște promotori în domeniul lor specific de activitate”, dupa cum spune Andra.

Realitatea Virtuală - o altă premieră

Turul virtual al Colegiului Național Unirea nu este unul clasic sau unul panoramic, ci un tur virtual 3D imersiv și interactiv. Acesta nu doar arată cum este în interior, ci oferă posibilitatea de a te plimba pas cu pas, ca și cum ai fi acolo. Iar pentru o experiență imersivă completă, liceul poate fi explorat și în Realitate Virtuală – ceea ce e o altă premieră. În plus, cei care sunt curioși, pot afla mai multe informații despre istoria sau personalitățile marcante ale școlii pe parcursul vizitei. În interiorul turului virtual, există plasate puncte de interes colorate. Dând click pe aceste cerculețe, vizitatorii pot asculta imnul liceului sau pot afla cine sunt personalitățile care au dat numele sălilor de clasă. Astfel, folosind tehnologia, este promovata istoria liceului într-o manieră modernă. La 4 luni de la lansare, liceul a fost vizitat virtual de peste 13.600 de ori, dintre care aproape 7.000 sunt vizitatori unici, si a înregistrat peste 41.000 de impresii, adică vizualizări ale paginilor care integrează turul virtual sau care fac trimitere la link-ul unde este disponibil turul. „Ne bucurăm că am putut realiza acest proiect. Cu siguranță, va rămâne unul dintre proiectele noastre de suflet. Ne-a adus în primul rând împlinirea sufletească că am putut oferi ceva în schimb unei instituții care a contribuit la formarea noastră ca oameni. Fiind un proiect complex - mai ales din perspectiva suprafeței scanate și digitalizate, am simțit constant aprecierea și recunoașterea celorlalți pentru munca depusă și pentru rezultatul obținut. Și odată cu acest proiect, am fost plăcut surprinși să avem parte de mai multă deschidere pentru ceea ce facem în mediul de business local”, ne-au mai declarat Andra și Eduard.

Nostalgii și dorințe, stârnite prin turul 3D al CNU

Absolvenții CNU care au dorința de a vizualiza turul 3D al instituției de învățământ preuniversitar trăiesc nostalgia adolescenței, iar cei care nu și-au petrecut anii tinereții aici, ajung să regrete că nu au făcut-o. Ideea turului virtual al colegiului focșănean exista de ceva vreme, însă conducerea instituției nu a dispus de tehnologia necesară realizării acestuia. Când cei doi tineri, Andra și Eduard, au venit cu propunerea de a-l realiza, totul s-a concretizat. „Ideea turului virtual exista pentru că o clădire monument istoric merita acest lucru. Aceeași idee le-a venit și lor, fără să știe de preocupările noastre. A fost o întâlnire în care ne-au expus ceea ce doreau să realizeze și astfel s-au întâlnit cu dorințele noastre. Mulți absolvenți ne-au multumit pentru că au rememorat locul în care și-au petrecut o parte din adolescență. Impactul însă nu este doar emoțional. Stârnește nostalgii pentru cei care au fost pe aici, dar este și o formă ideală de prezentare pentru cei care nu au petrecut anii adolescenței in acest colegiu”, ne-a declarat directorul Colegiului Național Unirea, profesorul Cornel Noană. (M. VLĂDESCU)

 

 

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.