Educație

„Tribunul învățătorimii” este vrâncean | Vasile Iftimescu, născut la Valea Sării, a fost învățător la Școala Soveja timp de 22 de ani

Ziarul de Vrancea
23 iul 2019 2840 vizualizări
VASILE IFTIMESCU a fost unul dintre vestiții învățători rurali care a luptat de-a lungul întregii sale activități didactice pentru apărarea prestigiului și drepturilor corpului didactic vrâncean și al României.
Născut la 10 martie 1849 în comuna Valea Sării, plasa Putna, Vrancea, Vasile Iftimescu a funcționat ca învățător în județul Putna la Școala Soveja de la 13 octombrie 1873 până la 27 octombrie 1895.
 

VASILE IFTIMESCU - PUTNA, VRANCEA „Tribunul învățătorimii” 

Inițiatorul organizării învățătorilor în Asociația. Făuritorul primului Statut de Asociație. Primul Președinte al închegării Asociației Învățătorilor din România.

Un învățător mult stimat și apreciat în Vrancea pentru neobosita activitate desfășurată la catedră, dovedind vocație pentru misiunea sa era considerat de revizorul școlar G. Nedelcu drept „unul dintre cei mai buni învățători nu numai din Putna și din întreaga țară”.

Copiii săi erau mai bine pregătiți decât în foarte multe alte școli „Aș fi dorit”, sublinia revizorul „să avem câț mai mulți învățători ca domnul Iftimescu” (arhivele statului București, MCIP, ds. 3912/1887, fila 71).

Numit învățător la Soveja, Vasile Iftimescu a desfășurat o muncă susținută pentru promovarea școlii popolare, pentru ridicarea nivelului cultural al sătenilor și pentru întemeierea societății învățătorilor. La Soveja el reușise pe la 1898 să reducă aproape în totalitate numărul bărbaților neștiutori de carte iar la femei a ajuns la un procent de 60% îndepărtând mentalitatea conform căreia fetele nu trebuiau  să  invețe  carte.

Ca urmare a ideilor sale innovatoare în școala rurală dar și pentru activitatea sa politică, autoritățile timpului îl consideră un anarhic și-l vor urmări îndeaproape, pedepsindu-l prin diferite mutari disciplinare și chiar destituirea sa de la catedră.

Fire dârză, întreprinzătoare, el nu va renunța la ideile sale și va continua să  acționeze în continuare pentru apărarea drepturilor școlii și a slujbașilor ei. 

Începând cu anul 1890, învățătorul V. Iftimescu își intensifică activitatea făcând apel către toți învățătorii, dascălii din mediul rural pentru a constitui o societate a lor, pentru ca împreună să poată birui inerția autorităților și piedicile pe care aceștia le puneau în calea dezvoltării școlii rurale.

Considerat Tribunul învățătorimii, Vasile Iftimescu va fi inițiatorul organzării învățătorilor în asociații, el va fi făuritorul primului statut de asociație primul președinte al închegării Asociației  Învățătorilor din România.

Învățătorul Iftimescu a pus, mai întâi, bazele Societății județene a învățătorilor din Putna.

Activitatea societății putnene a culminat cu Adunarea generală de la Focșani, din iulie 1898 în care s-a hotărât  înființarea viitoarei  Societăți învățătorești pe țară și organizarea primului ei Congres general, care avea să aibă loc la Ploiești în decembrie 1898.

Din inițiativa lui V. Iftimescu s-a prezentat la Conferința învățătorilor rurali, organizată la Brăila, proiectul primului Statut al societății corpului didactic primar sătesc din România. 

După aproape o viață de muncă și luptă, inimosul fiu al comunei Valea Sării își va vedea visul împlinit.

Pentru prestigioasa sa activitate de la catedră însuși ministrul Instrucțiunii Publice, Spiru Haret, ținea să aducă mulțumiri învățătorului pentru munca depusă în folosul școlii și pentru activitatea extrașcolară despre care cu mulțumire ministerul a luat cunoștință.

Dar nici urmașii din învățământul vrâncean nu l-au dat uitării pe ambițiosul dascăl și la propunerea autorului acestui articol prof. Ioan Potop  școala din localitatea Valea Sării îi poartă numele.

Bibliografie:

I. Budescu. Istoria învățământului din județul Vrancea de la origini până la 1918. 2003.

I. Potop și P. Abeaboieru. Valea Sării străveche vatră vrâncenească. Monografie, 2013.

V.D.Cotea. Vidra –poarta Vrancei.Monografie, 2003.

Profesor Ioan Potop 

Citiți și:Şcoala Valea Sării a preluat numele învăţătorului Vasile Iftimescu

În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.