Educație

Tribunalul o readuce pe Silvia Chelariu la Inspectoratul Școlar

Eduard Popescu
23 iul 2017 4379 vizualizări

Decizia instanţei care suspendă demiterea profesorului Silvia Chelariu ca inspector şcolar a fost comunicată IŞJ Vrancea u aceasta este executorie până când magistraţii ar putea lua o altă decizie

Profesorul şi fostul inspector de limba şi literatura română Silvia Chelariu este la un pas de a reveni pe funcţia din care a fost eliberată la finalul lunii martie. Decizia care a dus la încetarea contractului de management al inspectorului Silvia Chelariu a fost legată de scandalul izbucnit la faza judeţeană a olimpiadei de limba şi literatura română, derulată pe 25 februarie a.c. IŞJ Vrancea a primit la finalul săptămânii motivarea hotărârii instanţei care a judecat cererea fostului inspector. Conform motivării instanţei de contencios care a judecat cererea de chemare în judecată formulată de profesorul Silvia Chelariu, prin aceasta s-a solicitat "în contradictoriu cu pârâta Inspectoratul Şcolar Judeţean Vrancea anularea actelor administrative constând în: procesul verbal al consiliului de administraţie al IŞJ Vrancea nr... din 29.03.2017 şi a tuturor actelor subsecvente acestuia; a raportului de cercetare nr.. din 24.03.2017, a deciziei nr 741 din 29.03.2017, a deciziei nr. 722 din 24.03.2017 prin care a fost destituită din funcţia de conducere- inspector şcolar, precum şi a procesului verbal al şedinţei Consiliului de Administraţie al IŞJ Vrancea din 14.03.2017 de constituire a comisiei de disciplină. A solicitat totodată şi anularea tuturor actelor subsecvente acestui act administrativ. Prin aceeaşi acţiune s-a solicitat şi suspendarea actelor administrative a căror anulare s-a solicitat, până la soluţionarea pe fond a cauzei. Cererea de suspendare a fost disjunsă de cererea de anulare, astfel că a format obiectul dosarului 2056/91/2017", se arată în motivarea hotărârii 2170 din dosarul mai sus amintit.

Profesorul Silvia Chelariu ia la ţintă mai mulţi reprezentanţi ai IŞJ Vrancea

Silvia Chelariu spune că vina problemelor de la olimpiadă aparţine celor doi inspectori aflaţi la conducerea IŞJ Vrancea. "A arătat că în mod abuziv, responsabilitatea asupra modului de organizare şi desfăşurare a acestei olimpiade a fost pusă în sarcina sa, răspunderea fiind a inspectorului adjunct Marchitan şi a Inspectorului General Cristea Dorin", se mai arată în documentul instanţei legat de motivele indicate în susţinerea cererii de suspendare a actelor administrative. Fostul inspector de limba română acuză şi implicarea profesorului Aurelia Neagu, membră în consiliul de administraţie al IŞJ, în sancţionarea sa. "S-a arătat că, în ceea ce priveşte legătura de rudenie cu comisia de organizare a olimpiadei, respectiv d-na Neagu Aurelia, membră şi în Consiliul de Administraţie al cărei fiu a fost nominalizat de directorul şcolii Bazgan, prof. Dima Alina, ca membru al comisiei în calitate de informatician la şcoala organizatoare, fără ca acesta să fi fost prezent în ziua de 25.03.2017 (n.r. - data corectă este 25.02.2017), când a avut loc competiţia astfel încât, la momentul introducerii datelor în calculator, în biroul directoarei s-au creat disfuncţionalităţi dat fiind numărul mare de elevi participanţi şi numărul mare de persoane chemate să încarce succesiv datele în lipsa informaticianului şi în absenţa tabelelor pe care reclamanta (n.r. - Silvia Chelariu) le-a transmis pe mail şcolii organizatoare. S-a arătat că, în realitate, Neagu Aurelia, membră în CA al IŞJ Vrancea are interese personale în cercetarea sa disciplinară, ca urmare a numirii fiului său ca informatician şi a renumerării sale pentru o activitate pe care efectiv nu a executat-o. A arătat că consilierul juridic al pârâtei, d-na Băncilă Dorina, a exercitat în mai multe rânduri presiuni asupra sa deşi nu făcea parte din comisia de cercetare disciplinară astfel ca execesul de zel al acesteia dovedeşte că este o executantă docilă a dispoziţiilor nelegale şi, în consecinţă, o persoană lipsită de scrupule în aplicarea legii", se indică în motivarea instanţei. Printre alte motive expuse în cererea de chemare în judecată se mai indică şi faptul că locul său în CA al IŞJ Vrancea a fost luat de Eleonora Hărmănescu înainte de a se stabili vreo vinovăţie, iar în comisia de cercetare disciplinară au fost numiţi inspectori delegaţi şi nu inspectori prin concurs "în condiţiile în care delegarea este la bunăvoinţa conducerii IŞJ Vrancea".

Ce i s-a reproşat inspectorului Silvia Chelariu

Cele două decizii care au stat la baza demiterii din funcţia de inspector al profesorului Silvia Chelariu se leagă de modul de organizare al olimpiadei de română care a avut loc la data de 25 februarie 2017. În prima dintre ele, respectiv decizia 722 din 24.03.2017, privind sancţionarea diciplinară a d-nei inspector şcolar Chelariu Silvia Ofelia, având funcţia de inspector şcolar specialitate limba şi literatura română, acesteia i se aduc mai multe acuzaţii. În aceasta se menţionează că "imaginea şi prestigiul IŞJ Vrancea şi a învăţământului, în general, a fost afectat din cauza nerespectării unor norme metodologice şi a regulamentului specific". Printre acuzaţiile aduse inspectorului de la acel moment, Silvia Chelariu se numără faptul că mai mulţi membri ai comisiei de organizare a olimpiadei nu au fost anunţaţi şi unii nu au ştiut ce funcţie au, faptul că o parte a acestor membri au fost în stare de incompatibilitate pentru că nu li s-a cerut şi că nu au dat declaraţia prevăzută de art 29 al (3) din Metodologie. Prin decizia respectivă se mai acuză şi faptul că, din grupul de lucru pentru elaborarea subiectelor au făcut parte mama şi mătuşa elevului Ţ. S. (Ţ. M. şi D. Mirela). Punctul central al acuzaţilor este că "s-au modificat punctajele pe tezele a 2 elevi prin îngroşarea punctajului iniţial, nerespectându- se procedura de evaluare şi reevaluare (...) s-au afişat note care nu erau în concordanţă cu punctajele obţinute de elevi, respectiv Ţ. S. a fost afişat cu un punctaj de 114, iar M.A. cu un punctaj de 104 puncte, când în realitate a fost invers", după cum se arată în actul emis de IŞJ Vrancea. Concluzia acestuia a fost de aplicare a sancţiunii disciplinare a destituirii din funcţia de conducere, respectiv cea de inspector şcolar de specialitate. După ce s-a obţinut avizul Ministerului privind demiterea din funcţie, la data de 29 martie, IŞJ a emis o nouă decizie prin care Silvia Chelariu era eliberată din funcţia de inspector şi urma să revină, aşa cum s-a şi întâmplat, la catedra rezervată de la Colegiul Naţional Al. I. Cuza. Fostul inspector a contestat cele două decizii, precum şi alte acte administrative emise de IŞJ Vrancea. Ca urmare, Tribunalul Vrancea a emis la data de 12 iulie, Hotărârea 2170: "Admite în parte cererea. Dispune suspendarea executării Deciziilor nr.722/24.03.2017 şi 741/29.03.2017 acte emise de pârâta I.Ş.J.Vrancea, până la soluţionarea definitivă a dosarului nr.998/91/2017 al Tribunalului Vrancea, având ca obiect anulare acte administrative. Respinge cererea de suspendare a PV nr. 2394/29.03.2017, a Raportului de cercetare nr.2234/24.03.2017 precum şi a PV al şedinţei Consiliului de Administraţie din cadrul ISJ din 14.03.2017, ca fiind neîntemeiată. Executorie de drept. Cu recurs, în 5 zile de la comunicare". Recursul IŞJ Vrancea a fost înregistrat la data de 21 iulie, aşa că dosarul va pleca la instanţa superioară, respectiv la Curtea de Apel Galaţi.

Urmează repunerea în funcţie a inspectorului Silvia Chelariu

Procedural, imediat după comunicarea oficială a Hotărârii 2170 din 12.07. 2017, IŞJ urmează să o pună în aplicare, având în vedere că este executorie de drept. Inspectorul şcolar general Dorin Cristea a declarat doar că va pune în aplicarea hotărârea instanţei, în timp ce profesorul Silvia Chelariu ne-a transmit telefonic că sentinţa unei instanţe se pune în aplicare, nu se comentează. În această situaţie, IŞJ Vrancea se vede nevoit şi să revoce mandatul actualului inspector de specialitate, Marilena Găucan. La o primă vedere, este doar începutul unui lung şir de dispute care urmează să fie rezolvate la instanţele judecătoreşti. (Eduard POPESCU)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
Fane Sculeru, acum 2460 zile, 20 ore, 31 minute, 46 secunde
Mhuahahahaha! Iata ce rasturnare de situatie! Era de asteptat. Cristea si gashca sa, au crezut ca lucrurile vor ramane asa cum au stabilit ei. Felicitari doamnei pentru ca a vrut sa demonstreze citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.