Surpriza pregătită părinţilor de Biblioteca din Focşani şi de copiii care au participat la activitatea organizată aici în prag de Crăciun
O idee năstruşnică a făcut furori printre puştii de 6, 7 și 8 ani care au fost invitaţi de către Biblioteca Judeţeană „Duiliu Zamfirescu”, din Focşani: să pregătească un dar de Crăciun părinţilor. Timp de câteva săptămâni, câte o oră, două, au lucrat podoabele care vor încărca cetina de brad de acasă. Şi ca să fie totul perfect, au scris şi Moşului câte o scrisoare, să-i spună cât de cuminţi au fost şi ce planuri mai au pentru viitor. Ingredientul folosit - care a adus un plus de magie momentului, a fost miraculosul lipici cu sclipici, care nu dă greş niciodată.
Evident, toţi ştim, dar nu putem spune, cine pregăteşte darurile de Craciun. E secret şi daca e secret, asta e, nu spunem! Dar vă puteţi închipui. Să-i numărăm degete, cine ar putea cunoaşte secretul? Moşul, spiriduşii, renii, sau Cartea Magică a Crăciunului? Aşa că, bucuraţi-vă la gândul că părinţii, nu vor devoala secretul şi-l aflaţi. Din experienţă, si puteţi să mă credeţi pe cuvânt, va fi mai dulce momentul când veţi descoperi singuri ce şi cum. Şi eu aş da anii înapoi, să mai fiu cum eram odată când primeam cele mai frumoase păpuşi de porţelan, cu rochiţe de mătase şi şorţuleţ de catifea... Aş vrea, dar nu se mai poate. Şi asta mi-a trezit curiozitatea să aflu cum vă descurcaţi voi, cei mici? Voi primi şi eu un dar, o carte extraordinară, pe care mi-o va aduce o maşină oarecare, nicidecum o sanie...
Dar să ne întoarcem la ale noastre... Timp de 3 săptămâni copiii au învăţat o sumedenie de lucruri despre pregătirile care se fac de Crăciun. Asul din „mâneca” bibliotecii, a fost Marea Carte a Crăciunului, de unde au aflat cine este Brioşel, ce gust are turta dulce şi cum de poate zbura. Reuşesc elfii să fie gata la timp? Ce mai pune la cale Moş Craciun?
„După cele 3 săptămâni, chiar 4, am confecţionat globuri, brăduţi, îngeraşi, oameni de zăpadă, acum ne-am gândit că Moş Crăciun trebuie să afle exact de la copii ceea ce-şi doresc, aşa că vor scrie câte o scrisoare. Vă place turta dulce?”
„Da!” răspund copiii în cor.
„Data viitoare trebuie să vedem cum va ieşi turta dulce!”,a spus doamna bibliotecar Diana Rădună care are grijă de cei mici şi nu-i scapă din ochi o clipă măcar.
Zis şi făcut. Plini de voie bună i-au scris moşului, după care au confecţionat şi un plic special care trebuie să ajungă tooocmai în Laponia, ţara lui Moş Craciun în formă de ren.
- Ştii adresa lui lui Moş Crăciun? întreb o fetiţă blondă.
„Oficiul poştal...., tocmai în Finlanda”. spune Ariana dintr-o suflare. Aş vrea multe jucării.”
Ariana nu este singura care-i scrie abia acum Moşului. Şcolarii îşi aştern dorinţele pe hârtie, iar cine nu ştie să scrie, face un desen.
- Nectaria, ce faci acolo?
„Un căluţ”.
- Eşti la şcoală?
„Nu. Sunt la grădi. Îmi doresc un brad, un ren şi un căluţ.”
„Eu îmi doresc cu adevărat un hanorac cu cântăreaţa mea preferată şi o carte”, mai spune Ariana.
Eduard are 8 ani şi vrea să devină poliţist ca tatăl său, când va fi mare.
„Familia mea să fie sănătoasă şi eu şi prietenii mei. Anul acesta am fost cuminte şi am luat foarte bine mereu şi îmi ascult părinţii”, spune băiatul.
Plicurile, confecţionate de copii sunt în toate culorile curcubeului, iar fiecare plic va fi împodobit cu abţibilduri, steluţe, steluţe colorate şi-o să vedem la urmă ce-o să iasă”, spune doamna bibliotecar Diana Rădună.
„Asta o să fie o mare surpriză pentru părinţi, pentru că vor avea, pentru prima dată, un brad în care vor avea obiecte confecţionate de copii.”, spune şi doamna director Oana Raluca Boian, de la Biblioteca Jud. „Duiliu Zamfirescu” Focşani.
Copiii sunt în al 9-lea cer şi spun că se simt minunat, mai ales că podoabele fragile, dar foarte frumoase, vor fi prezentate într-o expoziţie după care vor lua acasă ceea ce au lucrat.
( Janine VADISLAV )