Sindicatele din Educație: Umilitor – Secretare şi şoferi din primării, plătiţi mai bine decât profesorii
Sindicatele din Educație atrag atenţia că angajaţii din acest sistem au printre cele mai mici salarii din sistemul bugetar, în ciuda majorărilor anunţate în acest an. "Avem profesori care sunt plătiţi cu mult mai puţini bani decât secretarele sau şoferii din primării, care beneficiază de salarii stabilite discreţionar. Este de-a dreptul revoltător, însă cum au reuşit aleşii să ajungă la salarii de zece ori mai mari decât ale profesorilor care au ani întregi de experienţă la catedră", strigă Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI).
Majorarea salarială de la 1 ianuarie 2018 pentru un profesor debutant, care avea în luna decembrie a anului trecut un venit net de 1.440 de lei, este de doar 55 de lei, susțin sindicatele din Educație, care atrag atenția că aceasta este suma reală pe care o primeşte un cadru didactic, după creşterea salariului brut cu 25%. În realitate, majorarea salariului net este de doar 3,8%, după ce vor fi plătite contribuţiile către stat, transmite FSLI. Reprezentanții celei mai mari federații din învățământ susțin, prin intermediul unei informări de presă, că un profesor, cu peste 40 de ani de muncă, are, de la 1 ianuarie 2018, salariul net de 2.887 lei, ceea ce înseamnă o creştere a acestuia cu 117 lei, respectiv, o creştere reală de 4,2%. Prin Legea cadru nr. 153/2017, prin care a fost stabilit raportul de 1/12 între cel mai mic şi cel mai mare salariu de la stat, personalul didactic de predare este poziţionat între 1,64 şi 2,76 (coeficienţi de salarizare), ceea ce înseamnă că personalul didactic de predare este situat în treimea inferioară a grilei de salarizare. "Îi reamintim, pe această cale, ministrului Muncii, doamna Lia Olguţa Vasilescu, faptul că această lege a fost elaborată, fără să existe negocieri serioase, confederațiile sindicale nu au primit acest proiect și nu au avut posibilitatea de a analiza proiectul în ansamblu. Au fost doar întâlniri separate cu liderii domeniilor ocupaționale, cărora li s-au prezentat grilele sectoriale și care nu au știut ce se întâmplă și în celelalte sectoare de activitate, așa cum au decurs negocierile la Legea nr.284/2010", se arată în informare.
Legea cadru nr.153/2017 este o lege nedreaptă
Sindicatele consideră că legea de salarizarea în sistemul bugetar ar fi trebuit să așeze salariații în grile în funcție de cât de mult depinde dezvoltarea economică a României de domeniul din care fac parte aceștia. Privind grilele de salarizare, administrația și cei care lucrează în instituțiile de forță ale statului român sunt domeniile cele mai importante din România, în viziunea celor care au aprobat această lege. "Legea cadru nr.153/2017 este o lege nedreaptă, atâta timp cât regulile de aplicare sunt diferite și discriminatorii. În timp ce angajaţii din educaţie vor primi acum, la început de an, sume infime, pentru aleși s-au făcut reguli speciale care s-au aplicat chiar de la data de 1 iulie 2017, când a intrat în vigoare acest act normativ. În cazul acestora se acordă indemnizații calculate prin înmulțirea coeficienților de ierarhizare cu salariul minim brut pe economie, care este începând cu data de 1 ianuarie 2018, de 1.900 lei", mai arată sindicatele din Educație. Acestea dau și câteva exemple de indemnizaţii ale aleşilor locali – valoarea brută, de la 1 ianuarie 2018. Astfel, un viceprimar de comună sub 3.000 locuitori are un salariu de 5.700 de lei (coeficient - 3), un viceprimar de municipiu reședință de județ - 15.200 de lei (coeficient - 8), iar primarul Capitalei - 19.000 de lei (coeficient - 10). "Însă, pentru angajaţii din primării şi consilii locale sau judeţene nu există coeficienți de ierarhizare, salariile acestora depinzând de bunăvoința șefului instituției și de venitul pe care îl primeşte acesta. Aşa s-a ajuns la situația în care sunt primării în care şoferii sau secretarele au salarii mai mari decât un profesor cu 25 de ani vechime", mai spune FSLI.
România, țara aberațiilor
Sindicaliștii amintesc faptul că în alte ţări, cu economie dezvoltată și cu democrație avansată, salariile din administraţia publică sunt mult mai mici decât cele din învăţământ, însă în România este exact invers. Mai exact, salariul mediu net din adiministraţie este de aproximativ 3.850 de lei, în timp ce în educaţie acesta este de aproximativ 2.350 de lei. “Ne strigăm nemulțumirea pe legea unitară a salarizării deoarece Guvernul României nu ne-a chemat la masa negocierilor pe această lege, ce a fost pur și simplu o informare asupra formei. Noi am atras atenția încă din vară, prin pichetările locale, asupra poziționării personalului din învățământ în grilă. Comparativ cu alte domenii, salariile din învățământ rămân în continuare cele mai mici și umilitoare ținând cont de statutul personalului didactic. Săptămâna trecută am cerut Ministerului convocarea comisiei paritare pentru a încerca reîncadrarea personalului didactic pe coeficienții din grilă multiplicați pe salariul minim pe economie, ceea ce ar conduce la creșterea salariului, dar din păcate nu avem un răspuns. Ne dorim ca în perioada imediat următoare să avem întâlniri la nivelul Ministerului și a Guvernului pentru a obține salariile maxime din legea unitară a salarizării, așa cum beneficiază sistemul sanitar. Dacă această situație nu se va reglementa, suntem hotărâți să trecem la acțiuni de protest", ne-a declarat liderul SLI Vrancea, Constantin Ionescu, care este și vicepreședinte FSLI. (M.V.)