Educație

Simpozion ”Eroii Bătăliei Crăciunului (22-27 decembrie 1916)”

Ziarul de Vrancea
6 dec 2017 1638 vizualizări

În contextul aniversării Centenarului, pentru a comemora jertfa eroilor căzuți în Primul Război Mondial în ”Bătălia Crăciunului” (22-27 decembrie 1916) în lupte care au avut loc pe toată Valea Râmnicului, Consiliul Județean Vrancea, Instituția Prefectului Județul Vrancea, Direcția Județeană pentru Cultură Vrancea, Inspectoratul Școlar Județean Vrancea și Muzeul Vrancei organizează marți, 12 decembrie 2017, ora 15.00, Simpozionul ”Eroii Bătăliei Crăciunului  (22-27 decembrie 1916)” la Liceul Teoretic ”Grigore Gheba”, Dumitrești.

La eveniment vor conferenția prof. univ dr. comandor (r) Jipa Rotaru, membru al Academiei Oamenilor de Știință din România, dr. comandor (r) Tănase Jănel, istoricul Ionuț Iliescu, Șef Secție Muzeul Vrancei. De asemenea, specialiștii Direcției Județene pentru Cultură Vrancea vor susține o prelegere despre #Memoria Primului Război. Potrivit comunicatului de presă, transmis de Victor Traian Negulescu, directorul Direcției Județene pentru Cultură Vrancea, în preambulul simpozionului, care va debuta la ora 15.00, vor avea loc evenimente de comemorare a eroilor căzuți pe frontul de pe Valea Râmnicului în următoarele localități:

 

Lupe sângeroase pe Valea Râmnicului

 

Luptele de pe Valea Râmnicului, din iarna anului 1916, au fost extrem de  sângeroase. 12 batalioane germane împotriva a 7 batalioane române. Bilanțul luptelor: 1.000 de morţi, 139 de răniţi şi 239 de dispăruţi, de partea română. Scopul luptelor: întârzierea înaintării trupelor germane şi austro-ungare care vroiau să încercuiască trupele române aflate în retragere spre Moldova. De remarcat este faptul că trupele române erau cele din cadrul Armatei a II-a conduse de generalul Alexandru Averescu, în timp ce armatele germane erau conduse de către Erich von Falkenhayn, fost ministru de război (1913-1915), şef al Statului Major General (1914-1916), comandant al Armatei a IX-a din Transilvania (septembrie 1916-mai 1917). Falkenhayn a fost considerat de Winston Churchill ca fiind cel mai capabil general german. În luptele de pe meleagurile Chiojdenilor a acţionat și renumita unitate de elită, de vânători de munte, “Corpul Alpin”, în care se afla, ca locotenent, viitorul Feldmareşal al celui de-al III-lea Reich, Erwin Rommel.

 

“Celor dragi şi scumpi / Recunoştinţă veşnică”

 

În ceea ce privește localnicii de pe Valea Râmnicului, în 1915 sunt mobilizați 101 săteni din Chiojdeni, iar în 1916 vor mai fi mobilizaţi încă 67 de rezervişti, astfel că numărul celor plecaţi pe front va creşte la 168. Dintre aceştia, 26 de localnici au murit în timpul ostilităţilor. În perioada 13 decembrie 1916 – octombrie 1918, comuna Chiojdeni s-a aflat sub regim de ocupaţie germană. În cimitirul comunei au fost înmormântaţi 257 soldaţi români căzuţi în luptele de pe valea Râmnicului Sărat, 28 germani, 6 ruşi şi 2 austrieci. În perioada noiembrie/decembrie 1916 şi 8 noiembrie 1918, comuna Dumitreşti s-a aflat sub ocupaţia trupelor germano-austro-ungare. În zona curţii boiereşti a lui Alexandru I. Zamfirescu germanii au făcut un lagăr de prizonieri. Primului Război Mondial i-au căzut victimă un număr de 168 de suflete din Dumitreşti. În amintirea eroilor de la Dumitrești a fost ridicat un monument în satul Poieniţa, din iniţiativa învăţătorului Nicolae Capriţopol, construcţia fiind coordonată de meşterul local Tudor Bulgaru.  Pe frontonul principal, în partea superioară, putem citi inscripţia: “Celor dragi şi scumpi / Recunoştinţă veşnică”. Monumentul a fost inaugurat în anul 1936. Astăzi, acest monument poartă numele de Troița Eroilor (1916-1919), sat Poenița, comuna Dumitrești și este monument istoric clasat Cod LMI VN-IV-m-B-06644. (Z.V.)

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.