Educație

Simion Mehedinți, comemorat în sâmbăta înmormântării Regelui Mihai I. Ce i-a ursit savantul sovejan la naștere prințului Mihai I

Alexandra TĂTARU
17 dec 2017 2810 vizualizări

Comemorarea savantului Mehedinți a avut loc sâmbătă, 16 decembrie 2017, la mormântul din satul său natal, Soveja, la împlinirea a 55 de ani de la trecerea sa în neființă. Evenimentul a fost organizat de Societatea de Geografie din România – Filiala Vrancea, în parteneriat cu comunitatea locală și alte asociații.

Au participat elevi, profesori, simpatizanți ai operei marelui geograf. La mormântul savantului au avut loc o slujbă de pomenire și un moment evocator. S-a dat citire unor scrieri ale lui Simion Mehedinți, având legătură strânsă cu prezentul, coincidența neplanificată fiind, de fapt, că evenimentul comemorativ a avut loc în aceeași zi cu înmormântarea regelui Mihai I căruia savantul i-a ”ursit” la nașterea sa. La final, participanții au vizitat Centrul Cultural ”Simion Mehedinți” și au mers într-o drumeție.

La câteva zile după nașterea prințului Mihai, savantul Simion Mehedinți scria un editorial, pe care l-a public în Dumineca Poporului, un fel de mesaj către familia regală. În acel editorial îi ”ursea” prințului Mihai să fie cumpătat în viață, cum a fost Carol I, să fie legat de dorințele țării cum a fost Ferdinand, să fie viteaz precum Mihai Viteazul, facă România falnică, să fie chezășie pentru unirea veșnică tuturor românilor ș.a.. ”Să fie EL, cel dintâi prinț născut între hotarele României întregite, o chezășie pentru unirea veșnică tuturor românilor. Când noi cei de azi nu vom mai fi și va închide și EL ochii, să dea Dumnezeu ca România să fie o țară de fală în toată Europa, stergând petele de azi și dând uitării toate păcatele și pe toți păcătoșii”, scria Simion Mehedinți pe 5 noiembrie 1921, la puțin timp după nașterea fiului regelui Carol al II-lea. Editorialul a fost citit de conf.univ. dr. Costică Neagu, președintele Asociației Personalului Didactic ”Simion Mehedinți” Focșani, la mormântul savantului. Coincidența, mai mult sau mai puțin stranie, a făcut ca savantul să fie comemorat în aceeași sâmbătă de 16 decembrie în care, cel pe care-l ursea la naștere, Regele Mihai I, să fie înmormântat.  Ursita s-a împlinit, oarecum, unirea tuturor românilor având loc nu doar atunci când dorința bunicului său, Ferdinand I, s-a realizat la 1918, ci și la trecerea MS Mihai I la cele veșnice. Românii s-au unit și au slăvit prințul și regele, la funeralii, ființă nobilă care, timp de 96 de ani, a trăit o viață complexă, fiind un reper și exemplu de smerenie și modestie chiar și pentru cei care nu au crezut în dânsul. Păcătoșii s-au putut observa și ei în public sau pe unele scaune. Că va fi România o țară de fală în toată Europa din anumite puncte de vedere, nu știm încă, dar falnică a fost, cel puțin pe timpul zilelor de doliu național și, mai ales, în timpul funeraliilor MS Mihai I. Emoții, lacrimi, durere, flori albe, regrete... toate sentimentele laolaltă, în mulțime aflându-se chiar și cei care au simpatizat și simpatizează cu comuniștii. Simion Mehedinți i-a urat prințului Mihai ”ani mulți și fericiți”. Ani mulți a avut, dar fericiți nu putem spune cu certitudine. Oricum fericirea nu se poate defini și este o stare subiectivă. De remarcat ar mai fi și faptul că savantul Mehedinți își începea mesajul către familia regală cu o scurtă comparație între Mihai Sturza, românul autentic, și Mihai cel născut în România din familie de străini care s-a dovedit, în final, mai cinstit decât mulți români puși pe căpătuială necinstită. Simion Mehedinți s-a născut la 16 octombrie 1868, în aceeași lună cu prințul Mihai, și moare la 14 decembrie 1962 și înmormântat pe 16 decembrie la Cimitirul Bellu, în același decembrie în care Regele Mihai I se stinge, ziua înmormântării celor doi fiind tot aceeași.

Slujba de pomenire de la Biserica din Soveja a fost oficiată de preotul paroh Gheorghe Nichifor care, la final, a povestit o întâmplare reală ce a vrut să evidențieze importanța pe care noua generație ar trebui să o acorde învățăturilor transmise de bătrâni. ”Este bine să-i ducem pe tinerii noștri la izvor ca să țină minte și ei unde este și să-l transmită din generație în generație. Altfel, cei tineri vor înseta lângă izvor fără să aibă putința de a bea apă”, a spus părintele Nechifor. Despre altruismul lui Simion Mehedinți a vorbit primvicepreședintele SGR-Vrancea, Răzvan Săcrieru,  care a citit o scrisoare de danie adresată preotului din sat, atunci când s-au împlinit 40 de ani de la moartea tatălui savantului, Nicolae Mehedinți. Evocări au mai fost făcute de profesorul Constantin Macarie din Soveja, Ana Corina Săcrieru, președintele Asociației Părinților pentru Ora de Religie, dar și de alți simpatizanți ai geografului. După parastas, participanții s-au deplasat la Centrul Cultural ”Simion Mehedinți”  pentru a face o donație de carte și pentru a vizita colecția muzeală ”Simion Mehedinți”. Ziua a continuat cu o drumeție în împrejurimile Sovejei pentru că ”știința geografului se măsoară cu kilometrul”. (A.T.)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.