Educație

Scriitorul vrâncean Culiță Ioan Ușurelu, inclus în „Enciclopedia scriitorilor români de pretutindeni”

Radu BORCEA
25 apr 2020 2869 vizualizări

Scriitorul vrâncean Culiță Ioan Ușurelu este unul dintre cei 1200 de autori antologați în „Enciclopedia scriitorilor români contemporani de pretutindeni".  Culiță Ioan Ușurelu desfășoară de peste 40 de ani o amplă activitate literară, prin publicarea numeroaselor sale volume de proză, publicistică, teatru sau antologii literare, dar și prin organizarea unor manifestări literare de anvergură, cum este Festivalul Internațional de Creație „Vrancea Literară”. În revista Salonul literar și la editura cu același nume (pe care le patronează) sunt publicate volume de poezie, proză, eseuri și critică literară scrise de autori care au ceva de transmis iubitorilor de literatură.​

Unul dintre cele mai importante site-uri media din țara noastră este cel al Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România (UZPR), singura instituție de utilitate publică de profil de la noi, de la care aflăm zilnic informații dintre cele mai diverse, scrise în cea mai curată limbă românească. Fiind membru al UZPR și abonat al Revistei UZP, al cărei conținut bogat se referă la breasla noastră aflată zilnic pe baricadele comunicării cu publicul român, îmi rezerv timp aproape zilnic pentru a-mi arunca privirea pe textele care apar pe site-ul menționat mai sus. 

Ieri însă am zăbovit mai mult cu cititul, pentru că am găsit aici un articol, aparținând scriitorului și jurnalistului Al. Florin Țene, a cărui lectură mi-a produs o mare bucurie. Articolul se intitulează <A apărut „Marea enciclopedie a scriitorilor români de pretutindeni”>. Din cuprinsul textului aflăm că, la Chișinău, a văzut lumina tiparului această carte monumentală, de 1200 de pagini, realizată într-o tehnică grafică de excepție (ne asigură autorul), făcând parte din Colecția „Pasărea Phoenix”. Apariția volumului se datorează osârdiei academicianului Mihai Cimpoi și poetului Traian Vasilcău care au ținut să adauge, cu detașare asumată, un „apendice” la titlu, astfel: „Enciclopedia scriitorilor români contemporani de pretutindeni (în propria lor viziune”), întrucât cei doi oameni de litere și-au luat răspunderea de a selecta și cuprinde în cele 1200  de pagini informații bio-bibliografice despre  1200 de autori din România, Ucraina, Republica Moldova, dar și din diaspora română, creatori reprezentând generații și genuri literare diferite. 

Citind cu interes articolul la care fac referire, am fost plăcut impresionat să constat că autorul textului care a semnalat apariția Enciclopediei, după lecturarea celor 1200 de pagini, a găsit de cuviință să extragă din „panoul de onoare” al celor 1200 de autori antologați în monumentalul volum și numele scriitorului vrâncean Culiță Ioan Ușurelu, membru al Uniunii Scriitorilor din România și al UZPR. Menționarea prietenului nostru Culiță Ioan Ușurelu alături de nume sonore din literatura contemporană românească are o solidă motivație: atât acad. Mihai Cimpoi și poetul Traian Vasilcău (coordonatorii volumului), cât și mari personalități cultural-literare din România, R. Moldova, Ucraina și din Diaspora (care au furnizat date bio-bibliografice Colecției „Pasărea Phoenix” de la Chișinău) au „monitorizat” din aproape activitatea celor 1200 de autori prezenți în Enciclopedie. Deci, performanțele literare ale prietenul nostru Culiță Ioan Ușurelu le erau foarte cunoscute. Știau că el desfășoară de peste 40 de ani o amplă și rodnică activitate literară, prin publicarea numeroaselor sale volume de proză, publicistică și teatru, a antologiilor literare, prin organizarea unor manifestări literare de anvergură, cum este Festivalul Internațional de Creație „Vrancea Literară” având ca scop descoperirea de noi talente creatoare, prin folosirea Revistei Salonul literar și a editurii cu același nume (pe care le patronează) pentru publicarea volumelor de poezie, proză, eseuri și de critică literară scrise de autori care au ceva de transmis iubitorilor de literatură.

În finalul articolului semnalat mai sus, autorul scrie cu deplină acoperire următoarele: „Această amplă lucrare se constituie într-un mare Palat al Culturii Române sprijinit pe umerii scriitorilor, acele cariatide ce sprijină cerul luminat al omenirii…” La care eu - luând aminte că Enciclopedia editată la Chișinău se referă la scriitori contemporani reprezentând toate generațiile, genurile și curentele literare - vin cu o completare din cugetările ilustrului economist și om de stat Ion Ghica (1816-1897, academician, diplomat, scriitor și prim-ministru): „Numai literatura poate esprima cu esactitate starea intelectuală și morală a unei epoci, căci ea este forma sub care se înregistrează ideile, credințele și cunoștințele unei națiuni, numai ea poate da o cunoștință a raporturilor ce există între oameni și lucrurile unui timp cu ideile cele adevărate”.             

Radu Borcea

În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.