Educație

O școală din satul Lespezi, comuna Homocea, inaugurată după ce a stat mai mult de 10 ani în paragină

Ziarul de Vrancea
2 oct 2018 4213 vizualizări

Școala din satul Lespezi, comuna Homocea, județul Vrancea, cu o istorie de peste 100 de ani, a fost inaugurată luni, 1 Octombrie 2018. În cazul acestei unități de învățământ din județul nostru mai merită menționată o perioadă neobișnuită care i-a marcat existența. Astfel lucrările de reabilitare începute cu 10 ani în urmă au fost sistate, iar şcoala a fost lăsată în toată această perioadă în paragină.

Construită în anul 1903, școala Lespezi este una dintre cele mai vechi unităţi de învăţâmânt din judeţ. Ea a funcţionat fără întreruprere chiar şi în timpul celor două războaie mondiale. După instaurarea în România a comunismului, școala Lespezi a funcționat având clasele I-VIII. După Decembrie 1989 a devenit Şcoală gimnazială, cum este și astăzi. În urmă cu peste 10 ani s-a intenționat reabilitarea Şcolii Lespezi. Începute în anul 2007, după cheltuirea a aproximativ 850.000 de lei, aceste lucrări au fost însă întrerupte, motivându-se lipsa posibilităților de finanțare.

"Fosta administraţie locală a depus un proiect pe POR, care însă nu a fost aprobat. Sunt în anchetă şi nişte fapte penale care privesc modul în care au fost cheltuiţi banii. Constructorul a venit după doi ani şi a dat jos acoperişul, motivând că lucrările nu au fost achitate, totul cu acordul fostului primar. Între timp, şcoala s-a degradat şi mai mult, pentru că înăuntru a plouat, a putrezit lemnul şi a trebuit să refacem totul. Noi am cheltuit acum circa 450.000 de lei, bani din bugetul local", a declarat primarul comunei Homocea, Vasile Petrea, citat de Agerpres.

În toată această perioadă de după începerea lucrărilor de reabilitare în 2007, copiii din Lespezi au fost mutați să urmeze cursurile școlare în clădirea Căminului Cultural din localitate. Imobilul menționat a fost în acest scop compartimentat în trei clase cu pereţi din rigips. În aceste condiții nu tocmai corespunzătoare derulării procesului de învățământ, au învăţat în ultimii 10 ani copiii de vârstă școlară din Lespezi, comuna Homocea, județul Vrancea.

"Ne-a fost foarte greu. Au fost 10 ani în care am învăţat în condiţii improprii, în clădirea Căminului Cultural, în care ne-au îngheţat picioarele iarna pentru că era marmură pe jos, în care auzeam ce li se preda colegilor din clasa alăturată. Cu toate acestea, elevii au avut rezultate foarte bune", spune directoarea şcolii Homocea, Maura Iacob într-o declarație dată corespondentului agenției de presă Agerpres din județul Vrancea 

Trebuie menționat că anul trecut, după o consultare populară desfășurată la iniţiativa unui grup de părinţi, în care localnicii prezenți au cerut primarului reconstrucţia şcolii, lucrurile au luat o cu totul altă întorsătură. Astfel, utilizând fonduri proprii, autorităţile au reuşit să finalizeze lucrarea în numai patru luni. Clădirea școalii Lespezi a fost reabilitată şi dotată cu mobilier nou. Doar tablele din clase mai amintesc de fosta şcoală.

"Tablele au fost aduse din vechea şcoală. Sunt singurele lucruri care au fost păstrate pentru că erau necesare, dar avem promisiuni că în curând vor fi cumpărate table noi, moderne", a spus directoarea şcolii conform Agerpres.

Luni 1 Octombrie 2018, la inaugurarea după lunga reabilitare a școlii din satul Lespezi, comuna Homocea, alături de elevi, curtea şcolii a fost plină de părinţi şi bunici, mulţi dintre aceştia foşti elevi ai şcolii Lespezi. Toți au venit să vadă cu ochii lor clădirea reabilitată. Dintre aceștia cei mai bucuroşi s-au dovedit a fi însă copiii. Care vor putea învăţa de acum în condiţii moderne, într-o şcoală cu încălzire proprie şi dotări corespunzătoare. La ora actuală Şcoala Lespezi are patru săli de clasă şi un laborator de informatică, în care învaţă circa 80 de copii.

Aceasta în condițiile în care merită precizat că nici Şcoala Lespezi nu a scăpat de problemele inerente ale fluxului migrator, astfel că, din cauza lipsei elevilor, clasa a VI-a nu există. De asemenea, ca o reacție a condiţiilor din căminul cultural, mulţi părinţi din sat şi-au retras copiii şi i-au înscris în unităţile de învăţământ din municipiul Adjud, aflat la circa 10 kilometri. Este  însă posibil ca acum aceștia să ia în calcul soluția readucerii copiilor pentru a urma cursurile în localul Şcolii proaspăt reabilitate din  Lespezi.

Sursă informații + foto:agerpres.ro 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.