Educație

Schimb de experiență a profesorilor de matematica de la Odobeşti şi Vidra în Republica Moldova

Ziarul de Vrancea
14 iun 2017 2623 vizualizări
Profesorul de matematică odobeștean  Vasile Tarniciu într-o fotografie ca participant la sărbătorirea academicianului Marcus Solomon
Profesorul de matematică odobeștean Vasile Tarniciu într-o fotografie ca participant la sărbătorirea academicianului Marcus Solomon

Centrele metodice a profesorilor de matematica Odobeşti şi Vidra au organizat în colaborare un cerc pedagogic inedit, la sfarşitul lunii mai, cu  peste 35 de cadre didactice dornice de perfecționare.A fost o idee a profesorilor de matematică din Centrul Metodic Odobeşti,responsabili profesorii Vochiţa si Vasile Tarciniu, ca să mai schimbăm cate ceva din modalităţile de a desfăşura activităţile.Am participat la activităţile derulate la liceele: Ștefan Vodă din Vadul lui Vodă, Boris Dânga din  Criuleni, Mircea Eliade din Chișinău, Mălăieștii Noi şi Universitarea de Stat din Tiraspol.Coordonatorii acestui proiect au fost profesorii: Tarciniu Vochiţa,Tarciniu Vasile,Tataru Ionel,Tibrea Laurenţiu. Pentru organizarea acestei activităţi am colaborat cu domnul prof. univ. dr. Ion Toma Cojocaru. Unitaţilor vizitate le-am înmânat: cate o  plachetă, cate un set culegeri cu probleme de matematică,cărţi,reviste,cărţi poştale.

La Liceul Teoretic „Ștefan Vodă” din or. Vadul lui Vodă am fost întâmpinaţi cu pâine şi cu sare,dar şi cu multă căldură.Directorul liceului prof  Mistreanu Tatiana, a salutat sosirea noastră in unitatea şcolară.După prezentarea unui scurt istoric al şcolii şi ofertei educaționale, a urmat vizitarea acesteia. Am asistat la inedite activităţi demonstrative, prin modul cum au fost pregătite, constituind un util schimb de experienţă.

La Casa de cultură am vizitat muzeul ţinutului natal unde,directorul instituţiei Aliona Onofriciuc a scos în evidenţă date importante din istoria localităţii şi a Moldovei.

La Liceul Teoretic „Boris Dânga” din oraşul Criuleni am fost întâmpinaţi de prof  Novic Ana,director al liceului şi directorul general Vladimir Soltanici de la Direcţia generală invatămant tineret şi sport raionul Criuleni. Am vizitat şcoala,unde s-au desfăşurat activităţile demonstrative,apoi doamna Novic Ana ne-a prezentat în PowerPoint principalele activităţi şi proiectele importante ale colectivului de cadre didactice.A vorbit in continuare domnul Vladimir Soltanici care ne-a urat bun venit in raionul Criuleni.Noi am prezentat salutul şi mesajul d-nei inspector şcolar Gherman Gabriela,apoi s-a semnat parteneriatul de colaborare între Direcţia generală invatămant tineret și sport Criuleni și ISJ Vrancea.

La Liceul Teoretic „Mircea Eliade” mun. Chișinău  am fost intampinaţi de prof Grigore Vasilache,directorul liceului.Schimbul de experiență și bune practici a fost în Sala de festivități a liceului.Aici directorul a arătat că liceul se poate mândri cu performanţele obţinute la diverse olimpiade republicane şi internaţionale.A vorbit apoi profesorul de  matematica Nicolae Lachi unul din cei mai buni dascăli din Republica Moldova,acesta a pregatit sute de olimpici.Dintre foştii elevi are 13 doctori in ştiinte.Elevii care au absolvit in ultimii 17 ani Liceul Mircea Eliade ,au ajuns studenți la Oxford,Cambridge,iar alții lucrează la Microsoft sau la Google,precum frații Nicolae si Daniel Mogorenu.Au participat la intalnire si profesorii care activează la Centrul Municipal de Excelenţă ICAR.Un reprezentant al centrului a vorbit despre echipa ALTAIR şi ICAR,care promovează performanța pentru copiii dotați cu aptitudini pentru matematică.

La Liceul Teoretic Mălăieștii Noi  am fost intampinati de prof Cotoman Mariana director  al

Liceului. Agenda a cuprins prezentarea școlii, proiectarea activităților extrașcolare, activități demonstrative, diseminarea activităților extrașcolare.Am vizitat parcul dendrologic al liceului,este cea mai verde școală din Republica Moldova.Au participat la intalnire autoritățile locale in frunte cu primarul Ion Nistreanu. In încheiere, ca o plăcută surpriză pentru cei prezenţi s- a susţinut un frumos program artistic,cu organizarea lansării de lampioane in locul de unde poţi cuprinde cu o privire tot ceea ce dă farmec şi culoare Nistrului.

La Universitarea din Tiraspol facultatea Fizică, matematică și Tehnologii Informaționale

in Sala Senatului au luat cuvântul: vice-rectorul, doctorul în științe pedagogice, conf. Univ. Angela Globa, vice-rectorul, doctor în științe fizico matematice, conf. Univ. Valeriu Bordan, președintele societății matematicienilor din Republica Moldova, șeful Catedrei Algebră și Topologie, academicianul, doctorul habilitat în științe fizico matematice, prof. univ. Mitrofan Ciobanu, șeful Catedrei Didactica Matematicii, Fizicii și Informaticii, doctorul habilitat în științe fizico matematice, prof. univ. Laurențiu Calmuțchi, șeful Catedrei Informatică și Tehnologii Informaționale, doctorul habilitat în științe fizico matematice, prof. univ. Liubomir Chiriac.

Doresc să-i mulțumesc domnului profesor Ion Toma Cojocaru că a înlesnit întâlnirea si a ştiut sa creeze această "punte metodică". Și-a asumat organizarea activitătilor cu lux de amănunte pe parcursul celor 3 zile şi a avut grijă de fiecare detaliu.

Doamnu profesor, vă mulţumim că ne-aţi acordat şansa de a ne simţi fericiţi, petrecându-ne timpul „printre oamenii care judecă corect”.

Mulţumiri îi aduc şi primarului Ion Nistreanu, pentru primirea deosebită de la Mălăieștii Noi.

A fost o activitate de mare amploare si organizarea a fost una meticuloasă,cu concertul ţinut in amurg ,cu lansarea lampioanelor ce aveau scopul de a extinde atmosfera armonioasă .                                                                                       

 

Profesor Tarciniu Vasile, Liceul Teoretic Duiliu Zamfirescu Odobeşti


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.