Educație

Să nu confundăm ziua de naștere a poetului cu Cântarea României! Să-l citim pe Mihai Eminescu!

Romeo-Valentin MUSCĂ
15 ian 2020 2695 vizualizări

De ziua nașterii poetului Mihai Eminescu se vorbește atât de mult și atât de insipid despre viața și opera sa încât ar fi indecent să ne alăturăm bocitoarelor și lăudătorilor care nu au citit vreodată o poezie până la capăt. A ajuns ziua de naștere a poetului un fel de Cântare a României comuniste, dar în variantă ratată. Se vor ofusca unii și alții din așa zișii intelectuali când vor citi aceste rânduri, dar aceasta este realitatea. Când nu avem ce spune despre cultură, vorbim de Mihai Eminescu, iar când nu avem ce spune în general vorbim despre cultură pentru că dă bine, nu că l-am fi citit sau am înțeles ceva din viața sa.

Când ne-am dat seama că de aproape 3 decenii cultura română a fost abandonată de Stat, s-a născut Ziua Culturii Române (fără ca Ministerul să gândească la bugetul culturii), pe care aleșii au așezat-o peste ziua nașterii poetului, ocazie să facem orice în această zi și toți neaveniții să vorbească despre Eminescu. Dacă Mihai Eminescu ar fi trăit în zilele noastre, cu siguranță ar fi fost tratat ca un paria, partidele l-ar fi marginalizat din presă și nu ar fi fost în veci angajat într-o funcție publică de conducere (cu atât mai puțin la Inspectorat) deoarece Eminescu nu cânta osanale guvernanților, nici nu lipea afișe. Din păcate, continuăm să învățăm copiii prin manuale concepute după chipul și gândirea celor din ministere, perpetuând prostia că Eminescu a ajuns la balamuc suferind de bolile plăcerii și a fost ucis de un alt suferind cu o cărămidă, introducând în mentalul elevilor ideea că cel mai mare român a sfârșit la spitalul de nebuni Mărcuța. Ce rușine! Cu așa imagine indusă de manuale să nu ne așteptăm la un viitor prea frumos, nici să ne întrebăm de ce pleacă acești copii de acasă peste hotare! De ziua nașterii Poetului Național vă rugăm să vorbiți doar dacă aveți ceva de spus și l-ați citit pe Eminescu din manuscrise! Noi, la Casa de Cultură, le oferim elevilor, de la ora 11, un film despre prietenia dintre Mihai Eminescu și Ion Creangă. Lăsăm să vorbească dialogul și imaginea, doar este ziua poetului, nu Cântarea României!

Dr. Romeo-Valentin MUSCĂ

Vizionați și:VIDEO | Primul film documentar despre Eminescu (1)

Text informații+foto+ VIDEO:Casa de Cultură Odobești


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.