Educație

Să ne amintim de „Cercul Ecologic” de la Școala Năruja, înființat prin grija prof. Neta Chirilă

Titel-Toader CHIRILĂ
8 mai 2022 2854 vizualizări
 În imagine  profesoara de istorie-geografie Neta Chirilă din Năruja cu elevii la Punctul Ecologic-„Stejarul”.
 În imagine profesoara de istorie-geografie Neta Chirilă din Năruja cu elevii la Punctul Ecologic-„Stejarul”.

Motto: „Ativitatea ecologică începe în familie, continuă la grădiniță, școală și trebuie respectată toată viața”.

   Știm cu toții, că civilizația modernă , dezvoltată odată cu industrializarea, s-a formulat pe ideea că omul este stăpânul suprem al naturii, de la care trebuie să smulgi maximum de foloase.

   La nivel global, statisticile sunt destul de clare: schimbările climatice sunt reale, iar ele au loc cu o viteză alarmantă.

   Fosta profesoară Neta Chirilă, care nu mai este printre noi, a ajutat pe elevi să înțeleagă mai clar fenomenele schimbărilor climatice, să conștientizeze că toți oamenii au datoria protejării mediului în care trăiesc, întrucât mediul oferă totul necesar ființei umane.

  Fosta profesoară, prin natura profesiei de bază, istorie-geografie, a căutat la orele de geografie să ajute elevii în a observa marea complexitate a fenomenelor din natură, legătura dintre ele, modalitățile de evitare a dezastrelor naturale și de prevenire a degradărilor. A făcut legătura și cu Istoria, o disciplină care contribuie și la educarea ecologică a elevilor, întrucât aceștia află că multe din faptele de vitejie al străbunilor noștri au avut drept aliat, CODRUL!

  La toate acestea s-a adăugat și dragostea de natură, moștenită de la bunici și străbunici, fapt pentru care a determinat-o să înființeze la Școala Năruja un „Cerc Ecologic”, având ca punct de plecare însuși „STEJARUL  SECULAR” din curtea Căminului Cultural.

  Doamna profesoară, având și ca domeniu de cercetare un „STUDIU GEOGRAFIC CU PRIVIRE SPECIALĂ ASUPRA PRESIUNII UMANE PRIN MODUL DE UTILIZARE A TERENURILOR”,  încă din 1994, având ca principală motivație- una de factură afectivă, s-a născut, a crescut și a petrecut tinerețea pe meleagurile bazinetului depresionar LEADOVA-VĂSUI, dorind să rămână și de la un localnic o modestă contribuție la cercetarea acestei părți din depresiunea Vrancei.

Titel-Toader Chirilă, Năruja

Citiți și:A murit, după o îndelungată suferință, profesoara de istorie-geografie Neta Chirilă din Năruja;


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.