Educație

Romeo-Valentin Muscă, „Focșanii în straie monahale(1661-1863)”

Ziarul de Vrancea
2 iul 2017 3999 vizualizări

Lucrarea este primul volum din proiectul VRANCEA ISIHASTĂ, dedicat istoriei religioase de la Curbura Carpaților

De sâmbătă, la chioșcurile „Ziarului de Vrancea”, cititorii noștri pot găsi prima istorie a monahismului din Focșanii Moldovei și Focșanii Munteniei. „Focșanii în straie monahale(1661-1863), cu subtitlul „Pelerin prin Orașul Unirii”, este prima încercare de reconstituire a istoriei medievale focșănene, privită prin prisma vieții monahale din cele două localități omonime de la frontiera dintre Țările Române. Lucrarea este precedată de un generos Cuvânt înainte, redactat de Gen. de brig. Adrian Stroea, care pune accent pe importanța Focșanilor și rolul fundamental jucat de dregătorii militari, elita societății medievale românești. Nu este o carte despre ziduri, ci despre oameni, despre ctitori, despre căpitanii Vicol, Hângulescu, Țoca și Ștefu sau marele paharnic Constantin Năsturel Herescu, despre breslele negustorilor tăbăcari, despre orășeni și urmașii Popii Arsenie care au construit bisericile care le poartă numele în eternitate.

 

Bisericile, singurele clădiri din Focșanii evului mediu

 

Romeo-Valentin Muscă este colaboratorul nostru din 2004 și încearcă prin intermediul jurnalului să sensibilizeze opinia publică despre importanța patrimoniului religios din Vrancea, ignorat de autoritățile locale și județene. Cartea cuprinde 400 de pagini, împărțite în 14 capitole, unde sunt prezentate cele 12 foste așezăminte monahale din Focșani. De asemenea, un Studiu introductiv de 60 de pagini pentru a fixa cadrul istoric și geopolitic al Focșanilor în Evul Mediu, o Bibliografie de specialitate și 5 copii după documente originale. Practic, este istoria monahismului din Focșani începând de la 1661 – data fondării Mănăstirii „Sf. Ioan”, la 1863 – anul desființării monahismului din Principatele Unite, prin Legea secularizării. După sistematizarea brutală din timpul regimului comunist, toate clădirile medievale din centrul orașului au fost demolate. Singurele mărturii medievale din Focșani sunt bisericile, parte dintre acestea aparținând fostelor așezăminte monahale.

 

Harta realizată de Scipion se află la Arhivele din Focșani

Foto: Planul Orașului Focșani Valahiei la 1848

Autorul publică în premieră absolută două hărți color, întocmite de ing. Gh. Scipion la 1848 cu Focșanii Valahiei și un fragment din harta României de la 1864, realizată de Carol Popp de Szathmari. Prima, „Planul Orașului Focșani al Prințipatului Valahiei” cu clădirile și locurile virane la 1848, este o raritare, exemplarul aflat la Arhivele din Focșani este o bijuterie cartografică. Această carte a fost gândită ca un ghid pentru pelerinii care ajung în Focșani, descriind cu amănunte ulițele pe care ajungea pelerinul în Focșani acum 2 secole, dar și traseul pelerinului din secolul XXI.

 

Foto: Coperta volumului

Din acest punct de vedere, „Focșanii în straie monahale(1661-1863)” poate servi și străinilor care ajung în municipiu și nu găsesc un ghid turistic pentru a se orienta printre blocurile ridicate peste ruinele orașului vechi. Cercetarea nu este finanțată de stat, ci face parte dintr-un proiect personal, în 3 părți, denumit VRANCEA ISIHASTĂ, acesta fiind primul volum. Se va lansa vineri, 7 iulie 2017, la ora 11:30, la Sala Mică a  Ateneului Popular din Focșani și va putea fi achiziționat începând de sâmbătă de la chioșcurile „Ziarului de Vrancea”. (Ziarul de Vrancea)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.