Rezultate de excepție obținute de cuziști la Olimpiada Națională de argumentare, dezbatere și gândire critică
Ultima competiție importantă din acest an școlar a fost Olimpiada națională de argumentare, dezbatere și gândire critică "Tinerii dezbat", unde județul Vrancea a fost reprezentat de două echipe din același liceu, Colegiul Național "Al. I. Cuza", ambele câștigătoare ale locului I la faza județeană, la secțiunea începători, respectiv avansați. Olimpiada națională de argumentare, dezbatere și gândire critică "Tinerii dezbat" s-a desfășurat, în săptămâna 7-13 iulie 2019, la Piatra Neamț. Acolo s-au întâlnit 46 de echipe de începători și 42 de echipe de avansați, adică 264 de elevi din toate județele, și 53 de arbitri evaluatori.
Membrele echipajelor au avut de pregătit șase moțiuni interesante și actuale, în ceea ce privește problematica propusă:Acest parlament ar înlocui examenul de bacalaureat cu evaluări anuale pe tot parcursul ciclului liceal; Acest parlament ar restricționa și mai multe relatările în mass-media a detaliilor referitoare la actele de violență și terorism; Acest parlament crede că asigurările medicale nu ar trebui să fie obligatorii;Acest parlament crede că voluntariatul ar trebui să devină o condiție obligatorie pentru admiterea în învățământul superior;Acest parlament crede ca "homeschooling" este o alternativă la învățământul de masă;Acest parlament crede că Uniunea Europeană ar trebui să devină stat federal.
Echipa de începători de la CNAIC a fost formată din elevele Bucur Bianca (a IX-a F), Stancu Suzana si Dragomir Andreea (a X-a A), având coordonator pe d-na prof. Teodora Bentz, iar cea de avansați, tot de la CNAIC, a avut în componență pe elevele Alexe Ana-Maria (a IX-a C), Stancu Gabriela (a X-a D) si Păun Andreea (a XII-a A), coordonatorul echipei din urmă fiind d-na prof. Proca Marcu Livia Silvia. Meciurile au fost echilibrate, iar arbitrii foarte exigenți, însă tensiunea a fost aparent risipită de sentimentul fairplay-ului, bucuria descoperirii cuvântul potrivit și, nu în ultimul rând, de întâlnirea cu prieteni pasionați de debate.
Această olimpiadă a propus participanților un parcurs intens (cel puțin 3 meciuri pe zi), cu teme diferite si roluri diferite (Guvern și Opoziție), dar și ateliere de loisir sau fundebate. Organizatorii au fost, de asemenea, la înălțime, fiind niște gazde atente în ceea ce privește așteptările participanților. Ei le-au oferit olimpicilor mai multe provocări: Treasure Hunt prin Piatra Neamț, o excursie la Cheile Bicazului, Lacul Roșu și Mănăstirea Pângărați.
Cea mai mare bucurie pe care au trăit-o cuzistele, la această olimpiadă, a fost recunoașterea valorii lor prin clasarea pe primele locuri, în topul vorbitorilor, a elevelor Bucur Bianca și Dragomir Andreea, de la echipa de începători, care au obținut o mult invidiată mențiune MEN. Toate aceste eleve de la Cuza sunt membre ale Clubului 24, care funcționează în acest liceu din 2006. Această activitate extracurriculară are mare succes și, în fiecare an școlar,cuziștii sunt invitați să exerseze arta cuvântului.
"Cred în mișcarea debate, pentru că am înțeles în timp, că, prin cuvânt, se analizează evenimente, se citește viitorul, se corectează prezentul și se aduce armonie în sufletele celorlalți. Și eu, precum colegele mele, am trăit cu emoție întâlnirea cu pasionați ai oratoriei, tineri ce îmbină, în discursurile lor, talentul nativ cu seva cărților citite. " - a declarat premianta Bianca Bucur.
"Cu toții am stat, o întreagă săptămână, sub mirajul cuvântului, ne-am bucurat de momentele în care spada ascuțită a spiritului a descoperit forța lucidității. Bineînțeles că am avut emoții, doar concuram, pentru un premiu, cu nu mai puțin de 137 de elevi înscriși la secțiunea de începători. Am sperat că vom demonstra competitorilor noștri că munca și talentul sunt treptele necesare pentru a atinge succesul la această olimpiadă. " - a afirmat Andreea Dragomir, cealaltă fericită câștigătoare.
Olimpiada națională de argumentare, dezbatere și gândire critică "Tinerii dezbat" dezvoltă atitudini social-democratice prin care tinerii devin conștienți de rolul lor activ la nivelul societății.
Felicitări cuzistelor si profesoarelor ce le-au îndrumat!