Educație

Revista ”Milcovia”, număr dedicat Răscoalei de la 1907

Romeo-Valentin MUSCĂ
26 nov 2017 2391 vizualizări

Spre bucuria politicienilor, chestiunea țărănească se va rezolva de la sine peste numai o generație când țăranii vor fi doar amintire, satele românești niște cătune abandonate, tinerii vor fi plecați la muncă peste hotare, iar uncheșii duși în cămine de bătrâni

Marți va fi lansat cel mai recent număr al Revistei regionale de studii „Milcovia”, având ca temă „Răscoala de la 1907”, privită și analizată din mai multe perspective. „Răscoala de la 1907 a fost cel mai dramatic eveniment prin care a trecut neamul acesta de la începuturile sale – frații au tras în frați cu tunurile. După ce sângerase veacuri de-a rândul pentru neatârnare, după ce înfăptuise Unirea, după ce sângerase la Grivița, Plevna, Smârdan și în alte locuri, cucerindu-și Independența, viața poporului a continuat să se înrăutățească, devenind un adevărat iad insuportabil, ca și cum țăranul ar fi fost adevăratul dușman al statului român, bun doar pentru a duce jugul, fără să crâcnească”, scrie prof. Costică Neagu în materialul dedicat „Problemei agrare la 1907”. Volumul se deschide cu memorabilul poem „1907”, semnat de Alexandru Vlahuță și inegalabilul studiu, mereu actual, al ilustrului Spiru Haret, „Chestiunea țărănească”, publicat la București, premonitoriu, cu un an înaintea Răscoalei. Participă cu studii la acest număr și Ion Gr. Cherciu („1907, din primăvară până în toamnă”, Cezar Cherciu („Mărturii legate de răscoala țărănească din 1907 de pe meleagurile Putnei și Râmnicului Sărat”), Florin Dârdală („1907 în Arhivele Naționale Vrancea”), Silviu Cristescu („Un patriarh al artei plastice vrâncene – Leonard Slavu”), Bogdan-Constantin Dogaru („Cabinetul negru de la Societatea de Telefoane(1934)”), Nicolae Damian („Religia, element al diversității culturale în contextul globalizării – studiu de caz”), Alexandru-Ionuț Cruceru („Vârful lui Crai, o interpretare a toponimului din Munții Tătaru”). Din păcate, problemele ridicate de Spiru Haret în 1906 sunt încă actuale. Spre bucuria politicienilor, chestiunea țărănească se va rezolva de la sine peste numai o generație când țăranii vor fi doar amintire, satele românești niște cătune abandonate, din care tinerii vor fi plecați în exil la muncă, iar uncheșii duși în cămine de bătrâni. Un număr de revistă care merită citit pentru a înțelege momentul 1907 în istoria României. Evenimentul va avea la Galeriile de Artă din Focșani, marți, la ora 15. (Romeo-Valentin MUSCĂ)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.